Neverili by ste, ako baktérie v našich črevách vplývajú na náš mozog a myslenie

Vedeli ste, že vo Vašich črevách sa nachádzajú celé kolónie baktérií? Niektoré na náš organizmus pôsobia negatívne, iné naopak veľmi pozitívne. Posledné štúdie dokonca ukázali, že niektoré baktérie v našich črevách dokážu pomáhať s vytváraním štruktúry nášho mozgu. Viete, čo to znamená? Tieto baktérie ovplyvňujú naše nálady, správanie, duševné zdravie a dokonca aj pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej choroby.

01.07.2019 00:00
Orin, PR článok, nepoužívať Foto:

Ako spolu komunikuje mozog a črevo?

Črevo je schopné komunikovať s mozgom prostredníctvom blúdivého nervu. Je to lebečný nerv, tiahnuci sa od mozgového kmeňa cez srdce, pažerák a pľúca až do brušnej dutiny. Hovorí sa mu aj črevno-mozgová os. Až 90% vláken v blúdivom nerve prenáša informácie z čreva do mozgu. Tieto molekuly sú natoľko silné, že pri pokusoch dokázali zmeniť správanie myší.

Ako zistíme, že baktérie v našich črevách sú v nerovnováhe?

1. Beriete alebo ste za posledných 5 rokov brali antibiotiká – Antibiotiká síce rýchlo zaberajú pri infekciách, ale vedeli ste, že takisto zabíjajú aj pre telo prospešné baktérie? Tie nebezpečné často získajú prevahu.

2. Trápia Vás tráviace ťažkosti – Pociťujete neustály hlad, trpíte zápchou, mávate hnačku alebo potravinovú intoleranciu. Ktorýkoľvek z týchto prejavov môže byť znakom nezdravej mikroflóry v črevách.

3. Máte problémovú pokožku – Suchá pokožka, ekzémy či časté vyrážky sú bežným prejavom zlej mikroflóry v črevách.

4. Máte slabý imunitný systém – Máte pocit, že prechádzate z jednej choroby do druhej? Je to indikácia toho, že Váš imunitný systém nie je v poriadku. A vedeli ste, že až 2/3 Vášho imunitného systému sa nachádza v črevách?

5. Zoznam pokračuje ďalej (nadmerná plynatosť, bolesť kĺbov, problémy s pamäťou, únava, bolestivá menštruácia, atď.)

Mať zdravé črevo môže byť to isté ako mať zdravú myseľ

Teraz, keď už viete ako naše črevá súvisia s našou mysľou, mali by ste vedieť aj toto. Do našich čriev je potrebné dopĺňať prospešné baktérie pomocou kvalitných probiotík. Len tak sa môžete cítiť lepšie.

POZOR!

Pri výbere probiotík treba byť opatrní, pretože platí pravidlo: Nie sú probiotiká ako probiotiká.

Ako doplniť tie správne baktérie a na čo si dávať pozor?

Dozviete sa TU

Foto: PR servis
Orin, PR článok, nepoužívať
chyba