Bráni vám neustály pocit hladu v úspešnom chudnutí?

Aj vám sa stalo, že ste už hodinu po obede alebo inom jedle začali pociťovať hlad? Zrejme nebolo toto „sústo“ kvalitné a bohaté na všetky živiny, ktoré by pokryli potreby vášho tela. A možno robíte niečo nesprávne a nedokážete potlačiť pocit hladu. Výsledok môže mať ale fatálne následky v podobe nadváhy, na ktorú celosvetovo zomrie ročne zhruba cez tri milióny ľudí.

05.06.2019 07:45
Seocentrum, PR článok, nepoužívať Foto:

Ak ste teda po troch hodinách od posledného jedla veľmi hladní, je to zlou stravou, alebo možno robíte tieto tri chyby.

1. Nepijete dostatočné množstvo tekutín

Voda tvorí v tele dospelého človeka už od 50 do 55 % hmotnosti. S pribúdajúcim vekom tento podiel klesá. Telo ale bez zázračnej tekutiny fungovať nedokáže, a preto je nutné ju pravidelne dopĺňať.

Platí to aj vtedy, ak chcete úspešne zvládnuť psychickú a fyzickú záťaž, s ktorou sa v bežnom živote a práci stretneme čoraz častejšie. Ženy by mali vypiť v priemere 2,5 litra vody (12 pohárov) denne, zatiaľ čo muži potrebujú najmenej 3,5 litra (16 pohárov). A ak trénujete a chcete sa cez leto ukázať na verejnosti v nových elegantných šatách, telesná potreba tekutín sa zvyšuje.

Každých 15 minút cvičenia by ste mali piť 150 – 200 ml tekutiny. To znamená, že ak napríklad trvá tréning 60 minút, musíte počas tejto doby vypiť 0,5 až 1 l vody.

Okrem toho, voda pomáha v boji proti záchvatom hladu. V prvom rade tým, že vie vytvoriť pocit plnosti. Keď pijete vodu (alebo inú tekutinu), váš žalúdok sa rozširuje a vysiela signál do mozgu na nasýtenie.

Dajte si ale pozor na dehydratáciu. Váš mozog v takomto stave vysiela nesprávny signál a zamieňa si smäd s hladom. Ak chcete mať chuť k jedlu pod kontrolou, mali by ste vypiť viac tekutín.

Všetko s mierou

Ani v prípade pitného režimu sa to všetko nesmie preháňať, pretože naopak aj prebytočná voda môže spôsobiť organizmu mnohé problémy. Ak by ste sa tejto nadbytočnej vody a chuti do jedla chceli zbaviť, vyskúšajte Garsin. Schválený výživový doplnok, ktorý okrem spomínaných účinkov, obsahuje aj obrovské množstvo antioxidantov, zlepšuje trávenie a metabolizmus.

Jeho odporúčaná denná dávka je jedna až tri kapsule denne. Schválený prírodný výživový a voľno predajný doplnok, ktorý obsahuje množstvo antioxidantov, kyselinu hydroxycitrínovú (HCA), konjugovanú kyselinu linolovú (C.L.A), L-karnitín, zelenú kávu, Acai Berry, zelený čaj, pomarančovník horký a vitamín C, ktoré zlepšujú trávenie a metabolizmus.

Pred užívaním si pozorne prečítajte príbaľový leták a všetky písomné informácie, ktoré výrobca uvádza. Neodporúča sa deťom tehotným a dojčiacim ženám.

2. Nemáte v strave dostatočné množstvo vlákniny

Ľudia obsah vlákniny v ich strave často zanedbávajú a vôbec tento problém neriešia. V lete a s otvorením sezóny na obľúbenej pláži sa potom čudujú, prečo nemajú ideálne telo do plaviek.

Nezdravé sacharidy, tuky a bielkoviny nás ale zasýtia iba na malý okamih. Avšak naše telo potrebuje viac. Odporúčaná denná dávka vlákniny je asi:

  • 40 g pre mužov;
  • a 25 g pre ženy.

Väčšina ľudí ju ale užíva v oveľa menších množstvách: muži, v priemere 18 g, a ženy – 15 g. Vzhľadom na vlastnosť vlákniny, úspešne potlačiť chuť k jedlu, ju pravdepodobne budete musieť jesť aspoň v odporúčaných denných dávkach.

Až potom konečne zistíte, že dobre nasýtené telo potrebnými živinami sa bude vynímať nielen na pláži, ale aj slávnostnej večeri s krásnymi šperkami, ktoré vám práve daroval váš zamilovaný priateľ.

Ako konzumovať viac vlákniny?

Nahraďte jednoduché sacharidy (biely chlieb a cestoviny, bielu ryžu a zemiaky) komplexnými celozrnnými cestovinami a chlebom, hnedou ryžou či ovsenými vločkami. Takto zvýšite množstvo vlákniny o 4 – 5 g na jedlo. Ďalším zdrojom je ľanové semeno. Obsah vlákniny v ňom je 3 g na lyžicu. Pridajte ho v konkrétnej forme do smoothie, jogurtu alebo tvarohu. Pocit hladu bude „zažehnaný“ na dlhšiu dobu a telo dostane všetko čo potrebuje.

3. Zabúdate na zeleninu

Jedzte aspoň tri porcie zeleniny denne. Môže to byť listová zelenina alebo čerstvá, ako napríklad mrkva, cvikla alebo paprika. Každá porcia by mala mať aspoň veľkosť päste.

Zelenina znižuje hlad, pretože má v sebe 90 % vody a obsahuje veľa vlákniny, čo sú dve dôležité zložky, ktoré sme si práve spomenuli. Je nízkokalorická, vďaka čomu s jej množstvom neprekročíte žiadny limit.

Ako jesť viac zeleniny

Skúste si pridať zeleninu do smoothies, omelety, sendviča alebo k dusenému mäsu. Zelenina je ideálna aj vo forme nezávislého pokrmu, surovom aj tepelnom spracovaní. Vaše telo sa vám za takýto prístup určite poďakuje štíhlou líniou.

chyba