Keď sa bežné a homeopatické lieky dopĺňajú

22.05.2019 08:00
Homeopati, PR článok, nepoužívať Foto:

Viete, čo je klinická homeopatia? Terapia, ktorá sa nestavia proti iným konvenčným metódam prevencie či liečby, naopak, s klasickou medicínou spolupracuje. Praktizujú ju len lekári s medicínskym aj homeopatickým vzdelaním. V praxi sa im kombinovaná liečba s homeopatickými liekmi osvedčila a po dôkladnej diagnostike pacienta ju často odporúčajú na prevenciu či liečbu bežných ochorení. Niekedy samostatne a niekedy, ako podpornú liečbu k inej terapii na zvýšenie kvality života. „Homeopatia má svoje limity, ale i liečivý potenciál v rôznych klinických indikáciách, ktorý ju predurčuje i ako liečbu prvej voľby. Súčasná liečba liekmi alopatickými i homeopatickými sa nevylučuje, ba naopak, môže znížiť spotrebu niektorých liečiv, u ktorých je vysoké riziko návykovosti či nežiaducich účinkov“, hovorí MUDr. Tibenský, všeobecný lekár, prezident Slovenskej lekárskej homeopatickej spoločnosti (SLHS).

Názory na homeopatiu sa rôznia. Odporcovia často argumentujú vedecky nedokázaným mechanizmom účinku. Celkom odlišný názor majú niektorí lekári, ktorí vo svojej praxi popri klasickej liečbe používajú aj klinickú homeopatiu. MUDr. Beáta Nemčoková, všeobecná lekárka pre deti a dorast z Košíc hovorí: „Na základe mojich skúseností, napr. pri respiračných alergiách či pri astme, homeopatia pomáha popri klasickej liečbe zlepšiť v podstate chronické ochorenie. Homeopatiu úspešne používam aj na zmiernenie ťažkostí pri úrazoch.“

Mnohí pacienti majú teda s klinickou homeopatiou dobrú osobnú skúsenosť. Homeopatická liečba je však liečba ako každá iná – má svoje výhody, aj limity, preto patrí do rúk odborníkov. Homeopatické lieky sú registrované Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv, podliehajú rovnako prísnej kontrole ako klasické lieky a predávajú sa výhradne v lekárňach.

Máte záujem dozvedieť sa viac o homeopatickej liečbe? Názory a skúsenosti lekárov, využívajúcich vo svojej praxi klasickú liečbu a v relevantných prípadoch aj tú homeopatickú, nájdete na webovej stránke www.homeopatiaslekarom.sk. Radi by ste sa poradili o možnosti využitia homeopatickej terapie v závislosti od konkrétneho zdravotného problému? Položte svoje otázky do pravidelnej online poradne a tím odborníkov pozostávajúci z praktických lekárov, špecialistov (pediatri, gynekológovia…) z celého Slovenska Vám na ne zodpovie.

odkaz Foto: Homeopatia s lekárom
Webster, PR článok, nepoužívať
chyba