Suché oči, civilizačná porucha tohto milénia

Našimi najlepšími kamarátmi sa postupne stávajú najmä počítač, smartfón a ďalšie zariadenia. Keby však naše oči vedeli hovoriť, určite by s tým nesúhlasili, lebo ich to poriadne vysušuje a unavuje. V tomto článku vám poradíme, ako účinne bojovať so syndrómom suchého oka, ktorý v súčasnosti postihuje takmer každého.

24.05.2019 00:00
GroupM, PR článok, nepoužívať Foto:

Aj keď si to mnohí z nás neuvedomujú, za jeden deň žmurkneme asi 25 000-krát a keď by sme to všetko spolu zrátali, tak počas dňa nevidíme asi polhodinu. Je to však prirodzený reflex nášho tela a najmä mozgu, ktorý podľa neurovedcov z Univerzity v Osake takýmto spôsobom oddychuje od všetkých vizuálnych vnemov. A tých je v treťom tisícročí, v dobe internetu a ďalších technológií, až extrémne veľa.

Žmurkanie však v neposlednom rade pomáha aj oči zvlhčovať a lubrikovať. A je to pre nás naozaj dôležité, lebo pocit suchých očí vie byť viac než nepríjemný. Niekedy je tento pocit iba chvíľkový, inokedy však podráždenie trvá dlhodobejšie a ak s tým niečo nespravíme, môže byť tento stav pre náš zrak mimoriadne nebezpečný.

Syndróm suchého oka

Ale čo vlastne spôsobuje suché oči? Odpovedí je viacero. Syndróm suchého oka najčastejšie trápi starších ľudí, keď s pribúdajúcimi rokmi ľudské oči strácajú svoju prirodzenú schopnosť zvlhčovať sa. Narušená je tvorba slzného filmu a nedostatočne sa nám tvoria aj slzy.

Príčinou však môžu byť aj naše každodenné aktivity či prostredie, v ktorom žijeme a pracujeme. Pozor si treba dať najmä na kúrenie či klimatizáciu, ktoré vo veľkej miere prispievajú k syndrómu suchého oka. Teplota v miestnosti by preto nemala prekročiť 22 stupňov Celzia, v noci sa odporúča mať v spálni 18 stupňov, a tiež treba pravidelne vetrať.

Oveľa väčší nápor na náš zrak má však v poslednom období tzv. syndróm počítačového videnia. Podľa Národného inštitútu pre bezpečnosť a ochranu zdravia trpí týmto syndrómom až 90% ľudí, ktorí trávia za počítačom aspoň 3 hodiny denne. Príčinou je modré svetlo, ktoré sála z monitorov počítačov či displejov moderných smartfónov, v dôsledku čoho naše oči oveľa menej žmurkajú, a tým sa vysúšajú.

Pacienti trpiaci syndrómom suchého oka však môžu pociťovať aj ďalšie problémy. Či už je to bolesť očí, ich svrbenie, pálenie, začervenanie, čiže krvou podliate oči, celková únava alebo aj citlivosť na svetlo. Výsledkom je nepríjemný pocit suchého oka a dojem, akoby sme v ňom mali šmirgeľ. Ak k tomu pridáme ešte aj bolesti hlavy, krku či chrbtice, ktoré vyplývajú z nesprávneho sedenia pri práci s počítačom či mobilom, problém je na svete.

Ako liečiť unavené suché oči?

Ak je podráždenie iba chvíľkové, napríklad ak vyjdete von a do očí vám nečakane fúkne horúci suchý vzduch, problém rýchlo vyriešia kvapky do očí, ktoré bežne kúpite aj v lekárni. Ak však problémy so suchými očami pociťujete dlhodobo, kvapky vám pomôžu iba na nejaký čas. Urobiť totiž treba ráznejšie opatrenia.

Či už je to spomínaná úprava teploty a klimatizácie alebo aj nastavenie správneho jasu na monitore, s čím by vám mal vedieť pomôcť každý firemný IT-čkár. Pomôcť vám môžu aj tzv. očné pauzy. Znamená to, že svoj zrak by ste mali pravidelne odvrátiť od počítača, pozrieť sa na vzdialený predmet, čo uvoľní okohybné svaly, a potom stačí už len trošku pogúľať očami a požmurkať si. Naozaj to pomáha, len na to netreba zabúdať.

Na zdravie našich očí má však vplyv aj vhodne zvolená strava, čo vám potvrdí každý dobrý očný lekár . Orientovať by ste mali najmä na potraviny s obsahom vitamínov C a E, omega 3-mastné kyseliny či jedlo, ktoré obsahuje minerály ako meď a zinok.

A v neposlednom rade vám pomôže aj pohyb na čerstvom vzduchu. Vstaňte teda od počítača a namiesto sociálnych sietí sa pozrite aspoň von z okna alebo ešte lepšie, rovno choďte von. Odvďačia sa vám za to nielen vaše oči, ale aj chrbtica.

chyba