Nie každý vitamín C vám dokáže pomôcť

Vitamín C je pre život nevyhnutná látka, bez ktorej sa nedá žiť. Naše telo si ho nevie samo vytvoriť a tak ho potrebuje dopĺňať v strave. To sa potvrdilo aj v minulosti pri námorníkoch, ktorí sa plavili dlhé mesiace bez stravy obsahujúcej vitamín C, v dôsledku čoho aj mnohí z nich zomreli. Málokto by si pomyslel, že aj v dnešnej dobe v rozvinutých krajinách ľudia trpia nedostatkom vitamínu C.

25.03.2019 07:40
inPharm, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Nedostatok vitamínu C je u ľudí je častý

Odporúčaná denná dávka vitamínu C pre dospelých je asi 100 mg, ktorá stačí pre človeka, ktorý je zdravý. Avšak ľudia zaťažený ťažkou manuálnou alebo psychickou prácou, náročným športovým výkonom, nezdravou životosprávou, malým prísun ovocia a zeleniny, fajčiari a chorí ľudia, potrebujú vitamín C v oveľa vyššej miere. Rad štúdií ukázal, že deficit vitamínu C je aj v rozvinutých krajinách pomerne častý. Môže byť nenápadný a nemusí byť spočiatku spojený s klinickým problémami. V prieskume, ktorý prebehol v roku 2011, sa ukázalo, že až pätina inak zdravých obyvateľov Európy nemá dostatočný príjem vitamínu C.

Okrem toho u ľudí trpiacich na opakované infekcie, alergie, kardiovaskulárne ochorenia – vysoký krvný tlak, problémy pohybového aparátu, po úrazoch, operáciách, pri onkologických ochoreniach atď. býva nízka hladina vitamínu C v krvi. Na doplnenie tohto deficitu potrebujú chorí ľudia oveľa vyššiu dennú dávku vitamínu C, čo je však obmedzené schopnosťou organizmu absorbovať dostatočné množstvá vitamínu C z bežne dostupnej, vo vode rozpustnej formy vitamínu C.

Mnohí pacienti sa po dostatočnom doplnení vitamínu C zrazu cítia oveľa lepšie. Veľmi dobrý efekt sa pozoroval pri alergiách a pri histamínových intoleranciách. Existuje totiž priama úmera medzi hladinou vitamínu C a hladinou histamínu, ktorý je zodpovedný za alergické prejavy. Čím je viacej histamínu, tým je menej vitamínu C a naopak, čo bolo potvrdené vo viacerých klinických štúdiách.

Nie je jedno aké „Céčko“ užívame

Foto: inPHARM
inPharm, PR článok, reklama, nepoužívať

Keďže telo si vitamín C nevie vytvoriť samo, je odkázané na jeho príjem zvonka, či už prostredníctvom stravy alebo výživových doplnkov. Len tak nebude organizmus trpieť jeho nedostatkom. Ak sa rozhodnete dodať telu Céčko s doplnkami výživy, vyberajte si tie, ktoré obsahujú lipozomálny vitamín C. Bežný vitamín C rozpustný vo vode (vrátane retardovanej formy) po prehltnutí prechádza tráviacim traktom do čreva. Pri jednorazovej dávke sa ho do krvi z čreva dostáva len obmedzené množstvo cca 200 mg, nakoľko na to potrebuje tzv. aktívne prenášače (sodíkové ióny), ktorých je v čreve limitované množstvo. Zvyšný vitamín C sa z tela vylúči nevyužitý, pričom jeho nadbytočné nevstrebané množstvo môže podráždiť sliznicu čreva a spôsobiť aj hnačku.

Lipozomálny vitamín C sa lepšie vstrebáva a využíva v organizme

Ilustračný obrázok lipozómu Foto: inPHARM
inPharm, PR článok, reklama, nepoužívať Ilustračný obrázok lipozómu

Naproti tomu lipozomálna technológia umožňuje obklopiť vitamín C vrstvou prírodných fosfolipidov, ktorá mu poskytuje v priebehu trávenia ochranný kryt, ľahký prienik cez črevné bunky (nie je limitovaný aktívnymi prenášačmi) do lymfy a krvi. Na rozdiel od bežnej, vo vode rozpustnej formy vitamínu C, dokáže zabezpečiť v krvi niekoľkonásobne vyššiu hladinu vitamínu C, čo umožňuje dosiahnuť zlepšenie zdravotného stavu pacientov pri rôznych ochoreniach (infekcie, alergie, nervové vyčerpanie a pod.). Lipozomálny obal zabezpečuje tiež postupné uvoľňovanie vitamínu C (12 h) z krvi do buniek hlavne imunitného a nervového systému a tiež do buniek spojivového tkaniva, kde je nevyhnutný na tvorbu a udržanie kolagénových vlákien. Tie zabezpečujú pevnosť šliach, väzív, chrupavky, kĺbových puzdier, svalov a tiež cievnej steny. Vitamín C je súčasťou mnohých fyziologických procesov a svojim antioxidačným účinkom chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Lipozomálny vitamín C sa nachádza aj v prípravku LIPO-C-ASKOR od spoločnosti inPHARM.

Výživový doplnok Foto: inPHARM
inPharm, PR článok, reklama, nepoužívať Výživový doplnok

Môžete si vybrať kapsulovú alebo tekutú formu

Ten v kapsulovej forme okrem vitamínu C obsahuje aj výťažok zo šípok a bioflavonoidy z citrusových plodov. Obsiahnuté látky sú z geneticky neupravených surovín a prírodné farbivo sa získava ako výťažok z paradajok (lykopén). Dospelým sa odporúča užívať 1–4 želatínové kapsuly denne, deťom od 6 rokov 1–2 kapsuly denne, ktoré sa zapijú dostatočným množstvom tekutiny, ráno a večer. V lekárňach je dostupná aj tekutá forma lipozomálneho vitamínu C, ktorá je vhodná aj pre menšie deti od 3 rokov. Najlepšie sa užíva spolu s pomarančovým džúsom. Je vhodná aj pre ľudí, čo potrebujú užívať vitamín C vo vyšších dávkach. Potrebné množstvo vitamínu sa ľahko dávkuje pomocou priloženej odmerky.

Nedostatok vitamínu C ľahko zistíte

Testovacie prúžky na určovanie hladiny vitamínu... Foto: inPHARM
inPharm, PR článok, reklama, nepoužívať Testovacie prúžky na určovanie hladiny vitamínu C v moči

Jedine v baleniach prípravku LIPO-C-ASKOR sú pribalené unikátne testovacie prúžky na určovanie vitamínu C v organizme, aby si každý vedel určiť, či potrebuje doplniť hladinu vitamínu C, a to s ohľadom na dennú aktuálnu fyzickú a psychickú záťaž. Viac informácií nájdete na www.inpharm.sk.

Výživový doplnok s obsahom lipozomálneho vitamínu C s bioflavonoidmi z citrusových plodov v mäkkých kapsulách (vhodný pre deti od 6 rokov a dospelých), alebo tekutá forma lipozomálneho vitamínu C, ktorá je vhodná pre deti od 3 rokov a dospelých. inPHARM.

chyba