Nepríjemná návšteva zubára sa môže ešte zhoršiť pri platení

Poznáte to sami, návšteva zubného lekára rozhodne nepatrí medzi naše obľúbené činnosti a najradšej by sme tam chodili len výnimočne. Keď už však tento moment nastane, viacerí z nás zostanú nemilo prekvapení. Aj za drobné ošetrenie nám vedia naúčtovať horibilné sumy.

22.03.2019 06:00
moneyTU, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Medzi veľmi dôležité aspekty v tomto sektory patria rozhodne preventívne prehliadky. Pokiaľ nechodíte pravidelne na vyšetrenia, každá jedna neplánovaná návšteva stomatológa sa vám môže poriadne predražiť. A prečo? Zdravotné poisťovne majú právo neposkytnúť dotáciu na pacienta, ktorí nechodí na kontroly a tým sa akoby menej zaujíma o svoj priebežný stav. Aj preto je uňho väčšie riziko kazov či iných problémov.

Zo zákona máme nárok na jednu preventívnu prehliadku za rok ako dospelá osoba. V prípade detí je tento počet dvojnásobný a odporúčame to úmerne využiť. Vzhľadom na to, že deti sa o svoj chrup častokrát nestarajú dostatočne, môže prichádzať ku zbytočným a drahým ošetreniam. Menšiu výhodu majú tehotné ženy, ktoré môžu absolvovať bezplatnú zubnú preventívnu prehliadku až dvakrát počas svojho tehotenstva.

Keď už sme pritom, čo poisťovňa prepláca, tak sú to len štandardné zákroky. Zákon je ešte z roku 2005 a nie je úplne primeraný aktuálnej situácii. Ako poistenec niektorej z našich troch zdravotných poisťovní môžete očakávať zdarma preventívnu prehliadku (podľa počtov vyššie), výplň zubu štandardným materiálom, RTG vyšetrenie, odstránenie kazu, extrakciu zuba či prvú pomoc pri bolestiach.

Aj v tomto smere je to však diskutabilné. Záleží od toho, ktorú zdravotnú poisťovňu máte. V Unione máte možnosť získať navrch oproti základnému plneniu až 100 eur ročne na rôzne vyšetrenia u zubára a dentálnu hygienu. V Dôvere zaviedli tento bonus na začiatku roku 2019, kde však dosahuje iba 50 eur a musíte byť poistencom minimálne jeden rok. Inak je vám priznaný bonus len 25 eur. Vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni poskytujú benefity len pre deti do 18 rokov.

Potrebujete navštíviť zubára, no bojíte sa vysokých poplatkov za sprievodné úkony? Sumy sa dokážu vyšplhať niekedy až na stovky eur. Záleží od mesta, ordinácie i vážnosti zákroku, ktorý musíte podstúpiť. No teraz už nemusíte mať strach. S najrýchlejšou online MoneyTU pôžičkou môžete mať opäť krásny úsmev raz dva. Nečakajte, kým sa Váš stav ešte zhorší a zober si výhodný úver ešte dnes!

Najhoršie je, keď už musíte utekať k zubárovi akútne. Bolesť spôsobovaná zubami vie byť veľmi silná. Pri týchto zákrokoch sa pravdepodobne nebudete zaujímať, koľko čo bude stáť. Predovšetkým budete chcieť rýchlu úľavu od bolesti, nech to stojí, čo to má. V klasických prípadoch je dobré sa pred väčšími zákrokmi svojho lekára spýtať, koľko bude daný úkon stáť. Stomatológ vám musí odpovedať a taktiež by mal mať verejne dostupný cenník všetkých služieb v ordinácii, prípadne na webovej stránke.

Medzi najbežnejšie zákroky potom patrí ošetrovanie kazov u pacientov alebo dentálna hygiena. Pri nich sa ceny pohybujú v nižších desiatkach eur. Opačným smerom sa však musíme pozerať pri zubných implantátoch. Tu sa vie cena vyšplhať od približne 500 eur ku niekoľkým tisícom za jediný zub! Preto by sme nemali zabúdať na prevenciu a pokiaľ sa dá, podobným zákrokom sa vyhnúť.

Veľmi veľký rozdiel nájdete medzi štátnymi zubármi a súkromnými klinikami. Pri štátnych zubároch sa jedná o minimálne rozdiely medzi subjektmi. Avšak keď si zoberiete súkromné ordinácie, rovnaké ošetrenie nás môže stáť pokojne aj trikrát toľko. Do ceny úkonu sa premieta kvalita vybavenia ordinácie, lokalita, či prenájom budovy. Toto odvetvie je jedným z mála, pri ktorom aj napriek enormným rozdielom v cenách medzi prevádzkami, bude stabilná klientela.

chyba