Borelióza - čo robiť, keď antibiotiká nezaberajú

Borelióza, alebo tiež lymeská choroba, je závažné infekčné ochorenie, s ktorým sa v posledných rokoch stretávame čoraz častejšie. Chorobu už neprenášajú iba infikované kliešte, ale aj komáre a iný hmyz.

14.03.2019 06:00
Borelioza, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

Istá ochrana vo forme očkovania proti nej bohužiaľ neexistuje. Prejavy ochorenia sú z roka na rok závažnejšie a liečba je tým pádom dlhodobejšia a menej úspešná.

Pôvodcom ochorenia je baktéria (spirochéty) rodu Borrelia. Vďaka svojmu špirálovitému tvaru a škrobovitému pohybu sa baktérie dobre dostávajú do tkanív. Dokonca dokážu prekonať tzv. Hematoencefalickú bariéru, ktorá oddeľuje vnútorné prostredie mozgu od cievneho systému v tele a ktorá umožňuje obmedzený transport látok medzi mozgovou tkaninou a krvou. Sú schopné vniknúť do celej rady buniek – buniek tkanív, buniek výstelky ciev, neurónov a tu „nepozorovane“ prežívať. A práve „vďaka“ schopnosti baktérií Borrelia prenikať do tkanív a ukrývať sa v nich, má náš imunitný systém problém je nájsť a zničiť.

Foto: PR servis
Borelioza, PR článok, reklama, nepoužívať

Ako funguje klasická liečba?

Základom úspešnej liečby je správna diagnostika (správny typ laboratórneho vyšetrenia) a podávanie antibiotík v prvých štádiách. Veľakrát je nutné podávať ich dlhodobo, navyše v kombinácii niekoľkých druhov antibiotík, popr. antiparazitík. Avšak dlhodobé podávanie nemáva želaný efekt a organizmu môže skôr uškodiť. Preto v ďalších štádiách boreliózy prichádza na rad skôr prírodná liečba.

Pohľad tradičnej čínskej medicíny

Čínska medicína pracuje s pojmom „skrytý patogén“. Ten vzniká po tom, kedy organizmus napadne infekcia (či už je to chrípka alebo borélia) a imunita si s ňou nedokáže úplne poradiť – buď kvôli nevhodnej liečbe, alebo nedisciplinovanosti pacienta.

Nedoliečený patogén sa následne ukryje do hlbších vrstiev a tu vyčkáva, až príde jeho čas. Potom už len stačí mierne fyzické vyčerpanie či psychická záťaž a „skrytý patogén“ sa začne hlásiť o prídel energie, ktorú začne čerpať z oslabeného organizmu. Príznaky bývajú najčastejšie pocity únavy a vyčerpania, bolesti po celom tele, pocity zvýšenej teploty, opakujúce sa bolesti v krku atď. Postupom času bývajú príznaky závažnejšie.

Foto: PR servis
Borelioza, PR článok, reklama, nepoužívať

Coriolus – zbraň, ktorú využíva tradičná čínska medicína

Ciest, ako sa v čínskej medicíne zbaviť „skrytého patogénu“, je viac. Často sa používajú špeciálne bylinné zmesy či akupunktúra. V praxi sa však najčastejšie používajú extrakty z čínskych medicinálnych húb.

Medicinálne huby majú silné antibakteriálne a protivírusové účinky. Pokusy potvrdili, že dokážu zabrániť množeniu baktérií i vírusov a môžu ich aj zabíjať, vrátane multirezistentného (k väčšine antibiotík necitlivého) stafylokoka alebo baktérie spôsobujúce tuberkulózu. Prax ukazuje, že konkrétne medicinálna huba Coriolus dokáže ničiť aj zákerné borélie.

Prečo teda niekto po prisatí infikovaného kliešťa ochorie a iný nie? To, aké infekcie chytíme a ako si s nimi poradíme, závisí na sile imunitného systému. Silný imunitný systém si dokáže poradiť aj s boréliami, čo vysvetľuje, prečo nie všetci, ktorí sa boréliou nakazia, aj tiež ochorejú. Silná imunita zabráni jej prepuknutiu alebo jej vyliečeniu bez nášho vedomia. Bohužiaľ imunitný systém je dnes u mnohých ľudí oslabený a na podobné infekcie sám nestačí.

Foto: PR servis
Borelioza, PR článok, reklama, nepoužívať

Coriolus ako extrémne silný imunostimulátor

Medicinálna huba Coriolus je extrémne silný imunostimulátor. Preto si ju čínska medicína berie na pomoc. Coriolus podporuje ako vrodenú, tak i získanú imunitu, čo sa prejavuje tým, že infekcia a „skryté patogény“ sú imunitnými bunkami lepšie vyhľadávané, zabíjané a odstraňované z organizmu. Vedľa toho zlepšuje stav slizníc a (cievnych) výsteliek, čo sťažuje šírenie borélií ďalej po organizmu.

Coriolus je síce u boreliózy voľbou číslo jedna, avšak často sa kombinuje s ďalšími hubami (podľa príznakov). U neuroboreliózy s Hericiem, pri stavoch veľkého vyčerpania s Reishi, u silných pocitov zimomravosti s Cordycpesem apod. Ak si nie ste istí, aká kombinácia húb by pre vás bola najlepšia, vyhľadajte si špecialistu na medicinálne huby. Ich zoznam nájdete napríklad na MycoMedica.cz, kde súčasne nájdete ponuku vysoko kvalitných medicinálnych húb.

Coriolus odporúčame vo forme extraktu s koncentráciou 40 % polysacharidov, ostatné huby s 30 % polysacharidov. Vyššie či nižšie koncentrácie nie sú podľa nášho názoru optimálne. So „skrytým patogénom“ to býva niekedy beh na dlhú trať. Terapia zvyčajne zaberie 6 až 12 mesiacov, avšak je to veľmi individuálne a ovplyvňuje ju mnoho faktorov.

U dospelého pacienta odporúčame užívať 3–5 g hubového extraktu denne. Aby nedošlo k únave imunitného systému je vhodné huby užívať 5 dní v týždni a potom urobiť na 2 dni pauzu.

Všeobecne medicinálne huby posilňujú celkovú fyzickú aj psychickú kondíciu. Podporujú regeneráciu organizmu, ktorý bol po týždňoch alebo mesiacoch oslabovaný a poškodzovaný. Sú bezpečné a je možné ich kombinovať s klasickou liečbou.

Milan Schirlo – zakladateľ www.MycoMedica.cz

chyba