Stacionárne bicykle sú skvelé na spaľovanie tuku a kalórií. A ešte oveľa viac!

Stacionárny bicykel vám zaručí pocit naozajstnej jazdy na bicykli. A nemusíte pritom myslieť na rôzne bezpečnostné prvky ako vonku.

07.03.2019 15:41

Okrem toho, že ponúka aeróbne cvičenie, zlepšuje tiež svalový tonus bokov, zadku a stehien. Tieto bicykle sa, okrem iného, používajú na spaľovanie tuku a kalórií. Zotrvačník v prednej časti bicykla poskytuje odpor, aby ste sa cítili, ako by ste jazdili po skutočnej ceste.

Rady a tipy ako používať stacionárny bicykel

  1. Ak ste začiatočník, mali by ste sa zamerať skôr na dlhší a menej intenzívny tréning. Pomôže vám vybudovať kardiovaskulárnu výdrž a svalovú vytrvalosť. Behom niekoľkých týždňov tak budete schopní cvičenia zintenzívniť.
  2. Pri cvičení na stacionárnom bicykli by ste mali poznať správnu techniku. Ak je to možné, požiadajte inštruktora, aby vám na prvú jazdu nastavil bicykel. Upraví vám sedadlo tak, aby boli vaše kĺby chránené a počas tréningu ste sa cítili pohodlne.
  3. Ak cvičíte na stroji doma, nastavte si sedadlo na výšku, ktorá je približne na úrovni bedra. Počas pedálovania by táto výška mala umožňovať pohodlné pretiahnutie nohy. Nemali by ste mať príliš hlboký ohyb v kolene.
  4. Riadidlá by vám mali umožniť udržať si chrbát vzpriamený a pohodlný. Nie je potrebné ich nastavovať na úroveň, v ktorej dosiahnete ďaleko dopredu alebo sa nakloníte, aby ste ich dosiahli.
  5. Počúvajte hudbu alebo sledujte svoju obľúbenú televíznu šou či film na tablete počas 15 – 60 minutového tréningu. Tento tréning pomáha budovať kardiovaskulárnu vytrvalosť, spaľuje tuky a kalórie.
  6. Začnite so zahrievaním v ustálenom stave, potom zvýšte svoje tempo v dvojminútových intervaloch. Pedálujte 2 minúty rýchlejšie a potom sa vráťte na svoje bežné tempo na dve minúty. Opakujte intervaly 15–30 minút, potom dokončite tréning 5-minútovým oddychom.
  7. Ak cvičíte na stacionárnom bicykli pravidelne, spozorujete zmeny vo vašej kondícii a vo vašom páse v priebehu niekoľkých týždňov.
Foto: PR servis
seocentrum, Pr článok, reklama, nepoužívať

Na čo sa zamerať pri výbere domáceho stacionárneho bicykla

Ak sa rozhodnete, že si chcete zaobstarať stacionárny bicykel domov, určite dobre zvážte svoj výber. Na trhu v dnešnej dobe totiž nájdete naozaj veľké množstvo strojov a nie je ľahké vybrať si ten správny.

Riaďte sa preto pri výbere aj týmito kritériami:

Nosnosť – pred nákupom skontrolujte hmotnosť užívateľa a samozrejme maximálnu nosnosť stroja, aby ste náhodou pri cvičení neprišli k nepríjemnému zraneniu. Samozrejme platí, čím viac bicykel váži, tým je stabilnejší.

Nastaviteľnosť sedadla a riadidiel – postavte sa vedľa bicykla a nastavte výšku sedadla do výšky bedrovej kosti. Polohu riadidiel si nastavte podľa potreby. Vyššia pozícia je vždy lepšia ako nižšia, pretože je pohodlnejšia.

Hmotnosť záťažového kolesa – hmotnosť zotrvačníka určuje pohodlie a plynulosť jazdy na bicykli. Čím vyššia je hmotnosť, tým viac bude bicyklovanie plynulejšie a komfortnejšie. Vlastnosti a funkcie – dostatočné úrovne odporu, bezpečnostné pásky na pedáloch, držiak na fľašu

Bluetooth – na bicykel si môžete pripojiť smartfón, iPhone, iPad alebo tablet. Záťaž je možné ovládať priamo z vášho telefónu, rovnako ako vytvárať a prispôsobovať nové tréningové programy či sledovať štatistiky tréningov.

Foto: PR servis
seocentrum, PR článok, reklama, nepoužívať

Skvelé výhody, prečo sa oplatí cvičiť na stacionárnom bicykli

  • Cvičenie na stacionárnom bicykli nielen že pomáha spáliť kalórie a tuky, ale aj posilňuje a tónuje vaše svaly, zadok a boky. Preto je nevyhnutné skombinovať zdravú a vyváženú stravu s pravidelným tréningom.
  • Toto cvičenie nám dodáva pocit šťastia prostredníctvom sekrécie veľmi špeciálnych hormónov, pomáha nám cítiť sa sebavedome, znižuje stres a úzkosť, má antidepresívne účinky, znižuje riziko rôznych ochorení a je mimoriadne účinný proti zlému cholesterolu.
  • Srdce je sval a podobne ako všetky svaly, je potrebné trénovať pravidelne, aby zostalo vo forme. Stacionárny bicykel, ako vytrvalostné cvičenie, je ideálny pre trénovanie vášho srdca. Ak budete cvičiť pravidelne, zlepšíte si kardio-respiračnú kapacitu. Obzvlášť budete môcť vynaložiť úsilie bez toho, aby ste hneď lapali po dychu.
  • Ľudia s chronickým ochorením pľúc alebo astmou môžu športovať a dokonca si môžu zlepšiť svoje príznaky prostredníctvom telesnej aktivity. Mali by sa však predtým najprv poradiť o cvičení so svojím lekárom.
  • Cvičenie na stacionárnom bicykli je ideálne pre tónovanie nôh, stehien a zadku, ale aj ramien, brušných a chrbtových svalov. Nízka úroveň odporu je však vhodná len na zahriatie a zlepšenie vytrvalosti, ale nie na získanie svalov. Ak si chcete vypracovať väčšie svaly, musíte trochu zamakať a postupne zvyšovať odpor.
  • Čím vyššia je intenzita cvičenia, tým ťažšie je dlhšie vytrvať na bicykli. Je len na vás, aby ste našli správnu rovnováhu. Môžete tiež striedať dlhý kardio tréning v nízkej alebo strednej intenzite 1 až 2 krát týždenne a vysoko intenzívne cvičenie, napríklad raz za týždeň. Ak chcete stratiť 1 kg, musíte trikrát týždenne trénovať 1 hodinu na stacionárnom bicykli.
  • Keď cvičíte na stacionárnom bicykli, vaše telo vylučuje hormóny, najmä endorfíny a serotonín, čo vám prináša stav blahobytu. Tieto hormóny, nazývané šťastné hormóny, regulujú náladu, stres a úzkosť. Ak chcete zažiť aj vy pocit eufórie, mali by ste cvičiť na bicykli aspoň 1 – 2 hodiny.
  • Toto cvičenie vám tiež môže pomôcť prestať fajčiť. Produkcia endorfínov stimulovaná praktikou vytrvalostného športu skutočne zmierňuje symptómy závislosti a môže tak fajčiarom pomôcť prestať fajčiť.
  • Je to šetrný šport pre vaše kĺby. Často sa odporúča na rehabilitáciu, najmä po vyvrtnutí kolena alebo členku. Vždy by ste sa však mali poradiť so svojím lekárom, ak je vo vašom prípade odporúčaný tento bicykel.
  • Šport podporuje dobrý cholesterol a znižuje zlý cholesterol. Tieto pozitívne účinky športu na cholesterol boli analyzované v mnohých vedeckých štúdiách a je vhodné, aby ľudia s problémami cholesterolu pravidelne športovali a podieľali sa na fyzickej aktivite.
  • Pravidelné cvičenie môže nielen znížiť riziko mnohých ochorení, oddialiť ich výskyt a zmierniť určité príznaky, ale aj zachovať dlhšiu účinnosť imunitného systému u starších ľudí, čím sa zvýši očakávaná dĺžka života.

Zdroje:

https://www.verywellfit.com/…ikes-3496000

https://shop.vescape.com/…ry-bike.html

https://dodomacnosti.sk/…le-rotopedy/

chyba