Neraňajkujete? 6 dôsledkov, ktorých by ste si mali byť potom vedomí!

Živiny, ktoré sa podávajú spolu s jedlom pri raňajkách, sú mimoriadne dôležité na to, aby mohli telo naplniť energiou na celý deň, ako aj na ochranu pred prípadnými ochoreniami. Preto, ak preskočíte raňajky, celý zvyšok dňa je plný nepríjemných dôsledkov, a to nie len pre vaše zdravie.

17.01.2019 10:00
shutterstock 321454490 Foto:

Žiaľ, väčšina ľudí si je istá, že vynechanie raňajok im nespôsobí žiadnu ujmu, preto v preskočení tohto rozhodujúceho jedla pokračujú. Robia ale vážnu chybu a podceňujú zdravotné dôsledky, ktorých sprievodné prejavy nie sú možno bolestivé, no časom sa na ich živote a výkone odzrkadlia.

Preto je dôležité urobiť aj z výživných bezlepkových raňajok dobrý zvyk! Ak sa vám to nepodarí, môžete očakávať nasledovné komplikácie.

1. Vaša denná dávka energie je na bode mrazu

Aby ste boli počas dňa v optimálnej telesnej a duševnej forme a kondícii, je dôležité „nabiť“ telo už hneď ráno. A práve v tom vám pomôžu len kvalitné raňajky. Preto, ak z nejakého dôvodu chýbajú, budete sa cítiť unavení a ospalí.

Ale pozor, kávu a sušienky nemožno považovať za plnohodnotné raňajky. „Palivo“ musí byť kvalitné, pretože nároky na výkon sú dnes čoraz väčšie. Nehovoriac o tom, ak ste vášnivým športovcom, pravidelne prevetráte vaše špeciálne čižmy na motorku alebo sa venujete inej fyzicky náročnej aktivite. Inými slovami, raňajky by mali obsahovať hlavné skupiny živín.

2. Zvýši sa glukóza v krvi

Živiny, ktoré získate pri raňajkách, majú rozhodujúci vplyv na správnu hladinu glukózy. V dôsledku toho, ak ich nedostanete včas, alebo ich nahradíte menej prospešnými alternatívami, koncentrácia inzulínu sa zníži. Na druhej strane hladina cukru stúpa.

Tento problém by mal byť alarmujúci, najmä pre tých, ktorým hrozí riziko cukrovky. Ak sa situácia nenapraví čo najskôr, môžu sa objaviť ďalšie nebezpečné príznaky, ktorých vás potom zbaví jedine dobrý wellness pobyt v Tatrách.

3. Meníte nálady

Nutričné nedostatky spôsobené preskakovaním raňajok môžu tiež spôsobiť výkyvy vašich nálad počas dňa. Rovnako ako vysoko kvalitné výrobky prispievajú k dobrej nálade, zlé raňajky sú priamou cestou k stresu a podráždenosti.

Preto, ak v poslednej dobe cítite, že sa emócie dostali mimo vašu kontrolu, mali by ste pravdepodobne prehodnotiť svoju stravu. Najprv pridajte potraviny bohaté na serotonín. Môže to byť horká čokoláda, avokádo alebo banány.

4. Zlý imunitný systém

Kvalitné raňajky vám pomáhajú posilniť aj imunitný systém, teda akýsi obranný „štít“ tela. Ak ich vynechávate, časté infekcie a vírusové ochorenia si vás určite nájdu.

5. Ťažkosti s trávením

Pomalé trávenie a zápcha môžu byť aj následkami preskočenia raňajok. Samozrejme, svoje môžu zohrať aj iné faktory, ale ranný nedostatok dôležitých živín môže byť spúšťačom.

Je dôležité, aby ste raňajky jedli bohaté na vlákninu a mastné kyseliny a tiež pili veľa vody. To pomôže regulovať trávenie a uľahčí odstraňovanie odpadu. Navyše vyvážené raňajky sú užitočné aj pre vaše pH a črevnú bakteriálnu flóru, pretože aj takto si znižujete riziko gastritídy a tráviaceho traktu.

6. Zvýšené riziko srdcových ochorení

Štúdia, ktorú vykonala škola verejného zdravotníctva Harvardskej univerzity, priniesla zaujímavé výsledky. Zistilo sa napríklad, že muži, ktorí pravidelne vynechávajú raňajky, sú o 27 % náchylnejší na infarkt, ako aj iné kardiovaskulárne ochorenia.

Vážte si preto samých seba a vlastné zdravie, ktoré máme len jedno. Ak vám majú k tomu dopomôcť obyčajné a výživné raňajky, je to to najmenej, čo môžete pre svoj blahobyt urobiť!

chyba