Liečime si bežné sezónne ochorenia správne?

V období jesenného sychravého počasia sa väčšina z nás nevyhne ochoreniu. Siahame po „instantnom zdraví“ vo forme horúcich nápojov či tabletiek, aby sme sa ho rýchlo zbavili. Neškodíme si nimi viac? Neexistuje zdravšia alternatíva?

26.11.2018 00:00
shutterstock 570823792

Príchodom premenlivého a sychravého jesenného počasia je naše telo vystavené zmenám klímy, striedaniu teplôt, ale taktiež skráteným dňom. Ochladenie, či dažde sú mnohokrát prerušené náhlym príchodom teplého babieho leta. Denného svetla máme čoraz menej. Všetci sami dobre vieme, ako to na nás vplýva. Únava, vyčerpanie, zhoršená nálada či stres. Viacerí z nás v tomto období zapnú na režim dávkovania sa „instantným zdravím“. V lepšom prípade ide o výrazne zvýšený príjem zdravých potravín ako kyslá kapusta, bobuľové ovocie, citrusy či orechy. V tom druhom prípade však ide o vysoké dávky rôznych vitamínov, minerálov alebo výživových doplnkov rôzneho charakteru. Mesiace intenzívneho užívania tabliet či pitie šumivých vitamínov a minerálov však nemusia priniesť taký osoh, ako by sme očakávali.

Zastavme chorobu skôr než prepukne úplne

Telo sa v tomto náročnom období snaží vysporiadať s množstvom vplyvov a zabezpečiť tak maximálnu odolnosť organizmu voči chorobám. Niekedy nástrahám neodolá a my dostaneme chrípku, nádchu, alebo proste ľudovo povedané prechladneme. Viete si predstaviť akú záťaž pre organizmus spôsobujú veľké množstvá nesprávne zvolených doplnkov, dokonca aj vitamínov? Pečeň a obličky by pri spracovaní takýchto množstiev a dávok vedeli čo to povedať. Ak si chceme dopomôcť vitamínmi k obranyschopnosti, alebo zastaveniu ochorenia, tak je dobré ich užívať krátkodobo, intenzívne a v rozumných dávkach. Ideálne je tento proces niekoľkokrát počas obdobia zvýšenej chorobnosti zopakovať.

Všetky už spomínané faktory prirodzene ovplyvňujú naše telo, našu imunitnú sústavu a tá je vystavená zvýšenej záťaži. Preto je pre takmer každého človeka úplne prirodzené, že ho počas jesene a zimy neobíde nádcha, prechladnutie, či chrípka. Často aj viackrát po sebe. Ako sa to prejavuje každý z nás dobre pozná. Prvotný nával únavy, slabosť, pobolievanie kĺbov, hlavy. Práve v tomto štádiu by sme mali zasiahnuť a pokúsiť sa chorobu zastaviť skôr, ako prepukne.

shutterstock 758453590

Neliečme symptómy, ale samotné ochorenie

Problémom súčasnosti je to, že si často liečime iba symptómy a zabúdame na problém. Niečo na nás lezie a čo urobíme? V horšom prípade (alebo ak sme mierne hypochondrickí) ideme k lekárovi, odídeme odtiaľ s odporúčaním kúpiť si niečo v lekárni, stáva sa však, že aj s nevhodne predpísanými antibiotikami. Pamätajme si, antibiotiká sú na to, aby zabíjali baktérie. Chrípku, nádchu či prechladnutie ale spôsobujú vírusy. Práve s nimi sa dokáže telo vysporiadať aj samé. Len mu k tomu treba trochu pomôcť a nakopnúť ho.

Ako to nerobiť?

Kupovaním horúcich nápojov alebo tabletiek s povzbudzujúcimi zložkami na zmiernenie bolesti a únavy. Krátkodobo pocítime úľavu, ale chorobe nič nebráni prepuknúť. Prečo? Lebo si liečime symptómy.

Nestavte na „instantné zdravie“, existuje zdravšia alternatíva

Lepším riešením by mohlo byť práve nakopnutie tela. Dopomôcť mu k tomu aby sa naštartovalo a bojovalo s únavou, vyčerpaním a vírusmi prirodzenou cestou. Telo to dokáže, je na to naprogramované. Medzi látky, ktoré prirodzene prispievajú k zníženiu vyčerpania a únavy patrí napríklad vitamín C, vitamíny B2, B3, B5, B6, B9 či B12. Zaujímavým bojovníkom proti ochoreniam je napríklad aj Rakytník. Jeho plody okrem iného stimulujú imunitu, zvyšujú telesnú teplotu a tým bránia vírusom sa rozmnožovať. Obsahuje vysoké množstvo prírodného vitamínu C, vitamíny skupiny B, veľa karoténu, vitamíny E, A, minerály a mnoho ďalších zdraviu prospešných látok.

Na trhu existuje produkt s názvom AZINC, ktorý práve vyššie uvedené látky obsahuje. Pomáha telo nakopnúť, aby sa ubránilo skôr než v ňom choroba prepukne. Naštartujte telo zdravšou alternatívou, doplňte si vitamíny s AZINC len vtedy, keď ich telo naozaj potrebuje. Každé balenie pre dospelých s názvom AZINC Adult obsahuje 7-dňovú kúru, balenie pre deti od 6 rokov s názvom AZINC Junior obsahuje 5-dňovú kúru.

Nájdete ho tu alebo v každej dobrej lekárni.

2

AZINC AkroBiotics je výživový doplnok dostupný bez lekárskeho predpisu. Obsahuje extrakt z rakytníka a aceroly, vitamíny A, C, E, D, komplex vitamínov B, probiotické kultúry a zinok. Pred použitím produktu sa o jeho účinkoch informujte v príbalovom letáku alebo u svojho lekárnika. Výrobcom AZINC AkroBiotics je spoločnosť Arkopharma laboratoires pharmaceutiques, Carros, Francúzsko.

chyba