Dôležité symboly a čísla: Ako objednať okuliare on-line a podľa papiera od lekára

Či už slnečné alebo dioptrické, okuliare chránia náš zrak pred nežiaducimi účinkami vonkajšieho okolia a zlepšujú viditeľnosť v podmienkach, ktoré nie sú pre naše oči práve ideálne. Vybrať si ale tie najlepšie, ktoré to zmenia, nie je až tak jednoduché, pretože v mnohých prípadoch si táto činnosť vyžaduje radu odborníka. Pri slnečných modeloch si musíte dávať pozor na ochranu pred UV žiarením a pri dioptrických na správne zlepšenie funkcie zraku.

27.08.2018 08:00
shutterstock 318060599

Od lekára a po náročnom, zdĺhavom vyšetrení asi s novými okuliarmi neodídete. Tie si musíte objednať sami. Zvládnete to aj online a bez potreby niekam cestovať. Ak máte a poznáte všetky dôležité čísla a parametre, aj na internete si dokážete si vybrať vaše obľúbené dioptrické okuliare skladom.

To znamená, že ich budete mať k dispozícií behom dvoch troch dní, podľa podmienok webovej stránky a spôsobu doručenia, ktorý si zvolíte. Ako sme ale naznačili, budete k tomu potrebovať pár dôležitých čísiel a údajov, vďaka ktorým bude potom váš výber naozaj správny a okuliare môžete pre svoju potrebu pohodlne využívať.

Ako čítať lekársky predpis?

Pri každej návšteve lekára, od ktorého požadujete liečbu a lieky dostanete recept. V prípade oftalmológa (očného lekára) sú to na „pokazené“ oči aj dioptrické okuliare. Teda papier, na ktorom sú uvedené všetky potrebné údaje k tomu, aké veľké by mali byť.

Na začiatok je dôležité vedieť, že meranie sa orientuje na obe oči a môže byť rozdielne, teda čísla nebudú rovnaké, čoho sa nezľaknite. Pri objednávke alebo kúpe dioptrických okuliarov zadávajte údaje, ktoré sú na recepte uvedené v kolónkach s označením:

sférické dioptrie – čo je optická mohutnosť šošovky (guľový tvar), prvý údaj v poukaze sa spravidla vzťahuje na oko pravé a druhý na ľavé, ak nie je v kolónke nič, ide o nulovú dioptriu a volíte v objednávkovom formulári 0,00. V prípade, že bude pred hodnotou znak rovnosti dioptria je mínusová;

  • cylinder – koriguje zakrivenie rohovky a sú to údaje v druhom stĺpci a tiež je nutné si pri objednávke všímať znamienka;
  • os – rovnako ako cylinder, sú to hodnoty, ktoré sú na recepte len v prípade ak trpí človek astigmatizmom – nerovnomerným zakrivením rohovky. Prázdne kolonky teda môžete očakávať. Hodnoty sa udávajú v stupňoch od 0 ° do 180 °;
  • PD – vzdialenosť zorníc od stredu jednej šošovky po stred druhej, dôležitý údaj, na ktorý by lekár nemal zabudnúť. Rozmer, ktorý si môžete zistiť aj vy s pomocou pravítka, pretože sa určuje v milimetroch;
  • ADD – (adícia) dôležitý údaj pre multifokálne okuliare. Údaj nie je v recepte, ak ste chceli obyčajné jednosklové okuliare.

Rám a jeho veľkosť je základ dobrého výberu

Tajomstvo on-line objednávania perfektne vybavenej dvojice okuliarov a sklíčka (šošovky) je jednoduché, musíte ale poznať a zistiť aj veľkosť rámu.

So slnečnými okuliarmi máte väčšiu slobodu voľby v širšom rozsahu veľkostí, pretože tieto modely nemusia byť tak presné. Dôležité je aby sedeli, mali svoj požadovaný faktor ochrany a dobre vyzerali. Aj pri dioptriách si ale môžete zvoliť svojho favorita a skombinovať dizajn s účelom. Takýmto riešením môžu byť napríklad Prada okuliare.

Pri dioptrických okuliaroch si ale musíte dávať pozor hlavne na údaje, ktoré vám umožnia vybrať správne veľký rám, pričom ide o:

  • šírku šošovky – alebo jej priemer – prvý údaj z trojice čísiel (môže byť od 40 do 62 mm);
  • šírku nosníka – teda časť rámu (nad nosom), ktorý spája okuliare – väčšinou v rozmedzí od 14 do 24 mm;
  • dĺžku bočnice – určuje veľkosť časti rámu, vďaka ktorému sedia okuliare na hlave (boky) – v rozmeroch od 120 do 150 mm;

Nakoľko je každý pár okuliarov trochu iný, informácie o veľkosti nemusia byť vždy umiestnené na rovnakom mieste. Niekde je to na bočnici, alebo v strede na nosníku, vždy z vnútornej strany rámu. Veľké písmená a špecifické čísla v iných počtoch sú označením modelu alebo farby, ktoré tam ale byť nemusia.

Ak si budete vyberať veľkosť z webu iba podľa označenia S, M alebo L, môžete využiť kreditku, ktorej veľkosť je približná štandardnej veľkosti šošovky (najčastejšie medium alebo M). Po zvislom priložení od stredu nosa môžete zistiť, že čím viac karta zachádza za oko, tým menšiu veľkosť potrebujete. V prípade, že končí karta súbežne s okom, veľkosť M je pre vás ideálna.

Pre správny výber pri online nákupe si môžete pomôcť aj aktuálnymi údajmi na vašom starom ráme okuliarov, ak by tam neboli, môžete použiť opäť svoje schopnosti a pravítko alebo iný meter a zistiť približné hodnoty sami. Ak budete mať po ruke tohto sprievodcu, problém s tým určite nebude a objednáte si cez internet tie najlepšie dioptrické okuliare.

chyba