Ako kupovať obuv pre deti?

V súčastnosti je na trhu množstvo predajcov a výrobcov obuvi, ktorí ponúkajú kvalitnú a cenovo prijateľnú obuv. Čo sa týka detskej obuvi, žiaľ viaceré obchody s obuvou využívajú nekalé praktiky na to, aby predali akúkoľvek detskú obuv, aj tú nekvalitnú, ktorá je od kvality na míle vzdialená. Ako teda kupovať detskú obuv a o si pri jej výbere všímať?

27.08.2018 08:00
shutterstock 132049541

Chodidlo rastie najrýchlejšie deťom do dvoch rokov

Rodičom, ktorí majú doma dieťa v takomto vekovom rozmedzí, nepotešíme. Práve do dvoch rokov rastie nožička dieťatka najrýchlejšie. Ak kupujete obuv v predstihu, počítajte s tým, že každé dva mesiace podrastie nožička dieťaťa o pol centimetra. Od dvoch do troch rokov nastane takáto zmena každý tretí mesiac.

Správna veľkosť obuvi, okrúhla špička a fixácia päty

Ak chcete kvalitnú obuv pre deti, nekupujte dieťaťu príliš veľkú obuv, ale zase ani príliš malú. V malých topánkach nebude mať rastúce chodidlo priestor a zase v príliš veľkých topánkach bude vaše dieťa nútené k nesprávnej chôdzi. Hrozí mu dokonca poranenie chodidla, najmä však členku a achilovky.

Prsty dieťatka musia mať dostatok miesta na rozvoj, preto vám zo všetkých typov obuvi odporúčame vyberať také, ktoré majú okrúhlu špičku. Zabudnite na úzke, špicaté a dlhé špičky na topánkach. V takejto obuvi budú prsty utláčané a dieťa bude prsty podvedome krčiť už pri obúvaní.

Ako ale vybrať správnu obuv dieťaťu, ktoré vám nevie povedať, či je mu daná obuv dobrá, alebo nie? Vyberajte ju tak, že detské topánky, ktoré ste vybrali, dieťaťu prirovnáte k nohe. Ak budú veľkosťou vyhovovať, skúste ich dieťaťu obuť. Dávame však do pozornosti, nechajte vôľu, aby mala noha dostatok pohodlia a dieťa by nemuselo byť nútené krčiť prsty. To, či dieťaťu obuv sedí, zistíte ale až pri chôdzi. Uvidíte, či obuv sadla, alebo nie.

Samozrejmosťou je aj fixácia päty. Nesmie dôjsť k vybočeniu päty, ktoré by ohrozovalo zdravie vášho dieťaťa. Obuv by mala byť preto pevnejšia a vyššia.

Kvalita stielky

Pri výbere detských topánok si všímajte kvalitu stielky. Nožička dieťaťa sa bude potiť rovnako ako tá naša a práve preto by sme si mali pri hľadaní nových detských topánok všímať aj stielku. Odporúčame vám vyberať topánky, ktoré majú stielku z prírodných materiálov, poprípade z kože. Materiál stielky musí zabezpečiť dobrú priepustnosť pár. V opačnom prípade riskujete vznik mykóz.

Ak chcete kúpiť pre svoje dieťa naozaj kvalitnú obuv, nebojte sa priplatiť si za značku. Obuv rozlišujte aj podľa príležitosti a aj podľa ročných období. Zameriavajte sa predovšetkým na kvalitu zvršku, kvalitu stielky a kvalitu podrážky.

chyba