3 tipy, ako sa jednoducho nabiť úžasnou energiou

Načerpať nové sily sa dá viacerými spôsobmi. Ste neustále vyčerpaní a chýba vám energia do života? Niekto sa spolieha na kávu a jej lahodnú chuť a iný zasa na rôzne fyzické aktivity. Niekoľko minút cvičenia na žinenke vám novú energiu do žíl môže vliať naozaj veľmi rýchlo. Alebo vám pri dlhodobej únave alebo strese môže pomôcť aj relaxačný pobyt v kúpeľoch.

18.07.2018 08:00
shutterstock 215290240

Začnite deň s cvičením

Najlepší je pohyb na čerstvom vzduchu. Môžete si ísť zabehať alebo sa aspoň prejsť. Ak paríte k tým, ktorí ráno nič nestíhajú zvážte, či miesto auta alebo MHD nemôžete využiť vlastné nohy alebo sa prepravovať na bicykli. Za nepriaznivého počasia to môže byť ťažšie, ale mali by ste sa prekonať a vybrať načerpať novú energiu von na vzduch. Rozhýbať sa môžete aj cvičením doma. Stačí vám len podložka alebo dobrá žinenka a niekoľko základných cvikov. Skvelá na ráno je aj joga.

Doprajte si vyváženú stravu

Pokiaľ ide o pocit únavy, najmä ak pretrváva dlhšiu dobu, strava tu zohráva významnú úlohu. Mastné, sladké alebo príliš slané jedlá váš tráviaci systém nepotešia a určite sa to neskôr prejaví aj v únave a pocite „ťažkého“ žalúdka. Konzumovať by ste mali ovocie, zeleninu, čerstvé ryby a hlavne dodržiavať pitný režim. Nedostatok tekutín je tiež častým dôvodom vyčerpanosti.

Mnohé vedecké výskumy potvrdili, že pitie výbornej kávy v primeranom množstve je liekom, aby ale bola skutočným potešením, ktoré sa skrýva v jej lahodnej chuti a vôni, nepreháňajte to s jej množstvom. Skúste si dopriať čerstvé ovocné alebo zeleninové šťavy. Sami budete prekvapení z energie, ktorú vám dodajú.

Doprajte si oddych

Únava môže byť samozrejme spôsobená aj nedostatkom spánku alebo jeho zhoršenou kvalitou. Niekedy teda stačí, ak to „dospíte“. V prípade, že vás trápi stres, ktorý vám nedá aj napriek tomu poriadne spávať – bude dobré, ak na chvíľu zmeníte prostredie a uvoľníte sa. Veľmi pomôže aj krátka dovolenka alebo špeciálny pobyt v kúpeľoch s masážou a wellnessom. Aj keď máte povinností vyše hlavy myslite na to, že je lepšie si dopriať na pár dní oddych, ako sa trápiť niekoľko mesiacov vyčerpaním a stresom.

chyba