Ocot pre závaranie dobre vyberajte, každý má inú chuť

Nakladané uhorky boli u nás vždy rodinným pokladom. Nie je nad ten zvuk, keď sa zahryznete do uhorky, z ktorej ešte kvapká sladkokyslý nálev, a ozve sa typické chrupnutie.

31.07.2018 08:00
sklenice 4ku3
Zdroj: Bzenecký ocet
Zdroj: Bzenecký ocet
800x600px zdravie pravda Zdroj: Bzenecký ocet

Predovšetkým na tie doma zavarené nedáte dopustiť, pretože pravdupovediac – tie kupované – väčšinou nie sú ono. Preto si každý rok s veľkým úsilím sami vypestujete alebo za nemalý peniaz nakúpite uhorky, zeleninku, ocot a s chuťou do toho.

Lenže ajhľa, aké je vaše sklamanie, keď natešenie na lahodnú chuť „vašich“ osvedčených uhoriek fľašu po čase otvoríte, a už po prvom hryznutí cítite, že to nie je ono. I keď ste použili rovnaký postup ako predtým, uhorky sú zmäknuté, sivé a chuťovo úplne iné, než ste boli zvyknutí! Kde sa stala chyba?

Rozdiel môže byť v octe

V obyčajnom kvasnom liehovom 8 % octe! Pravdepodobne ste nesiahli po tradičnom octe. Ocot z Bzenca či Znojma, teda z oblastí s najväčšou tradíciou zavárania v Čechách, je svojím zložením a výrobným postupom proste jedinečný, a preto v uhorkových nálevoch nezameniteľný. Ak budete pri zaváraní skúšať iné octy, môže sa vám stať, že chuť nebude tá pravá, na ktorú ste zvyknutí. Každý ocot chutí inak, ten bzenecký obsahuje karamel, ktorý chuť a vôňu nálevu dokonale chuťovo vyzdvihne.

Zdroj: Bzenecký ocet
800x600px zdravie pravda ocot Zdroj: Bzenecký ocet

Ktorý ocot vybrať na zaváranie a aký použiť na dochucovanie?

Ten 8 % liehový je výborný predovšetkým na nakladanie. Vyskúšajte – recept na tradičné sterilizované Bzenecké uhorky nájdete tu http://bzeneckyocet.cz/…ecke-uhorky/. Ako dochucovadlo však odporúčame skôr kvalitné ovocné octy. I malá trocha dodá výnimočnosti čerstvému ovocnému šalátu, skvele dochucuje taktiež mäso, pečené a dusené pokrmy. Napríklad vínne octy sú vhodné na prípravu majonéz, omáčok, šalátových dresingov a marinád. Ocot z bieleho vína sa znamenite hodí k stredomorskej kuchyni, ovociu či zelenine, ten z červeného vína je zase vhodný na všestranné použitie v kuchyni.

zväčšiť Zdroj: Bzenecký ocet
skupina 4ku3 Zdroj: Bzenecký ocet

Nenapodobiteľnú chuť šalátom a zeleninovým pokrmom dodáva jablkový ocot. Je charakteristický silnou a ostrou chuťou, vhodný tam, kde dopĺňame ďalšie ingrediencie.

Inšpirujte sa množstvom receptov od oceňovaných food bloggeriek v magazíne
www.milujemeocet.cz.

chyba