Chystáte sa na dovolenku? Na toto určite nazabudnite

Ak si nechcete pokaziť dovolenkovú pohodu návštevou ambulancie, určite si pribaľte do cestovnej lekárničky aj prípravok na odstraňovanie kliešťov. Nie je drahý, nezaberie veľa miesta a pomôže vám, vašim deťom aj domácim miláčikom.

03.07.2018 08:00
atix leto

Prázdniny sa nezadržateľne blížia a s nimi aj obdobie dovoleniek. Netreba však zabúdať na to, že sezóna kliešťov je v plnom prúde a to posledné, čo si na dovolenke želáme, je stráviť niekoľko hodín v čakárni miestnej ambulancie. Preto by mal byť prípravok na odstraňovanie kliešťov súčasťou každej dovolenkovej lekárničky.

Ktoré miesta sú rizikové ?

Kliešť obyčajný je rozšírený po celom Slovensku v listnatých a zmiešaných lesoch s bohatým krovinovým porastom, ale aj v mestských parkoch do nadmorskej výšky 600 až 800 metrov. V posledných rokov však bol zaznamenaný jeho výskyt aj v nadmorskej výške okolo 1000 metrov. Slovensko patrí spolu s Českom, Rakúskom, Maďarskom či Poľskom k oblastiam s vysokým výskytom kliešťov, pričom endemických oblastí s kliešťovou encefalitídou je u nás pomerne veľa.

Čo nám skutočne hrozí ?

Na Slovensku sa vyskytuje okolo dvadsať druhov kliešťov, pričom päť druhov je schopných prenášať rôzne vírusy, baktérie či parazity. Najznámejším a epidemiologicky najnebezpečnejším z nich je kliešť obyčajný, Ixodes ricinus, ktorý napáda viac ako dvesto druhov živočíchov. Na ľudí a zvieratá prenáša najmä vírus európskej kliešťovej encefalitídy a baktérie vyvolávajúce lymskú boreliózu a tularémiu. Jedná sa o choroby mnohokrát končiace s ťažkým zdravotným postihnutím a vo výnimočných prípadoch aj smrťou.

A čo robiť keď je kliešť už zahryznutý ?

V prípade prisatia je dôležitá správna technika vyberania kliešťa. Kliešť by sa mal vybrať čím skôr. Kým u lymskej boreliózy potrebuje baktéria na prechod z kliešťa do ľudského organizmu minimálne 24 hodín, vírus kliešťovej encefalitídy prejde do krvi človeka približne po 2 hodinách po prisatí. Aby sme skrátili dobu zaklieštenia je dôležité, aby sme sa po návrate z prírody prezreli, či sme si okrem pekných zážitkov nedoniesli so sebou aj neželeného spoločníka – kliešťa. Je celkom vhodné, aby sme si takúto kontrolu vykonali v rodine vzájomne, aby sme skontrolovali aj tie časti tela, na ktoré sami dostatočne nevidíme. Kliešť by sa nemal chytať a vyberať holými prstami, pretože pri prasknutí jeho bruška hrozí riziko infekcie aj tomu, kto kliešťa vyberá. Neodporúča sa kliešťa natierať masťou či olejom, pretože sa začne dusiť a sliny, ktoré pri podráždení či dusení začne vylučovať, môžu obsahovať škodlivé vírusy a baktérie.

Zdroj: ATIX
ATIX rbg 4 Zdroj: ATIX

Je tu zdravotnícka pomôcka ATIX na bezpečné odstraňovanie kliešťov. Prípravok je v sprejovej forme a svojím silným kryogénnym účinkom kliešťa zmrazí, čím dôjde k uvoľneniu jeho ústneho ústrojenstva. Vďaka tomu sa obmedzí prenos patogénnych mikroorganizmov na hostiteľa. Špeciálne vyvinutá pinzeta, ktorá je súčasťou balenia, následne umožní kliešťa jednoducho odstrániť.

Inštruktážne video ako správne používať ATIX si pozrite na www.zmrazkliesta.sk Prípravok ATIX je možné zakúpiť v každej lekárni v cene okolo 10 Eur.

chyba