Je ketodiéta to pravé chudnutie pre vás?

Nestrácajte čas ani nervy, ale kilogramy. To by mohlo byť heslo asi každej diéty, však? Každý z nás, kto sa rozhodol podstúpiť chudnutie, nech to už berie ako potrebu pre kvalitnejší život alebo ako prípravu na plavkovú sezónu, by mal okrem správne nastaveného jedálnička mať aj pevnú vôľu.

18.06.2018 08:00
ketodieta Foto:
Zdroj: shutterstock

Diéta je však aj o tom, čo telu skutočne vyhovuje a čo ho nebude trápiť. Máte radi mäso, kvalitne spracované z domáceho chovu? Nemali by ste preto svoj organizmus zaťažovať tým, čo viete, že vás bude trápiť viac ako tešiť. Robiť by sme mali to, čo nás teší, pretože s tým prichádza aj odhodlanie v danom procese vydržať a osvojiť si ho tak, aby nebol prekážkou, ale súčasťou.

Fenomén ketodiéty je na poli diét už dlhšie. Ak ste si povedali, že je to „zase ďalšia prehnaná diéta“, zrejme to nebude nič pre vás. Už len kvôli postoju, ktorí ste voči tomu zaujali.

Ak vás ale zaujíma, čo je základom tejto diéty, čo pri nej môžete jesť a čo nie, poďte sa spolu s nami na to pozrieť v modelovej situácii.

Hlavný hrdina: Ján

Ján sa rozhodol, že by mal pre seba niečo spraviť. Nielenže ho nadbytočné kilogramy obmedzujú, chcel by vyzerať lepšie. Takýchto Janov je na svete veľa, že? Ale náš Ján má navrch – rozhodol sa dobrovoľne a bez tlaku okolia.

Ján ako typický chlap obľubuje mäso. Nerobí medzi nimi rozdiely, no potrpí si na kvalitu. V ketodiéte teda našiel uplatnenie, pretože jej základom je proces zvaný ketóza. Keďže v rámci diéty bude Ján prijímať iba kvalitné bielkoviny a vynechá sacharidy, po určitom čase telo začne spaľovať primárne tuky, teda nastane spomínaná ketóza.

TIP: Čo to je, ako presne funguje, pre koho je určená + prehľad výhod a nevýhod sa dozviete v článku Ketodiet – vyskúšal som spoľahlivú metódu na chudnutie.

A prečo iba bielkoviny? Celkový princíp ketogénneho stravovania vychádza z toho, že prijmeme príliš veľa sacharidov a telo spaľuje tie a nie tuky. Tie si uloží a z nich sa tvorí nepríjemná pneumatika okolo bruška, no najmä sa usádza okolo vnútorných orgánov, čo je ešte nebezpečnejšie. Obmedzením sacharidov akoby prinútime telo, aby spaľovalo tuky usadené v nás.

Zdroj: shutterstock
ketodieta-kuracie Zdroj: shutterstock

Plusy a mínusy, s ktorými musíte počítať

Ján si uvedomuje, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Vie, že diéta nemusí byť prechádza ružovou záhradou, no má pre neho výhody, ktoré si uvedomuje.

Plus je pre Jána fakt, že mäso má rád a prílohy ako ryža či zemiaky mu nebudú chýbať. Plusom je, že štúdie ukazujú, že sa pri tomto druhu diéty zlepšuje nálada. Či už je to tým, že človek reálne a viditeľne chudne alebo zmenou stravy, je v podstate jedno. Efekt to má rovnaký. Veľkou výhodou je, že Ján sa necíti počas diéty hladný a preto nevyjedá automat v prízemí jeho práce.

Uvedomuje si ale, že diéta pôsobí jednostranne a ako človek so sedliackym rozumom vie, niektoré vitamíny či minerály musí doplniť inak. Pociťuje aj miernu únavu a slabosť, vie však, že je to preto, že glukóza, z ktorej predtým získaval energiu je v jedálničku zastúpená menej a je to iba prechodná fáza. A z jeho miernej podráždenosti si hlavu nerobia ani jeho kolegovia a ani rodina. Vedia, že to robí pre seba.

Čo teda jesť?

Do jedálnička zaradil najmä bielkoviny ako mäso, ryby, vajíčka, pripravuje ich na kokosovom oleji, zvýšil spotrebu olivového oleja, ktorý predtým nepoužíval. Prišiel na chuť syrom, zelenej listovej zelenine a orieškom.

Naopak, s veľkou radosťou sa vzdal pečiva, cestovín, múčnych jedál, ovocia, hoci nerád, ale zelenina mu stačí.

Zdroj: shutterstock
ketodieta-kava Zdroj: shutterstock

Rozhodne sa však nemusel vzdať kávy, pretože kofeín je v ketodiéte povolený. Sem tam si do jogurtu hodí lyžicu srvátky, použije minerálne doplnky, ktorými dopĺňa to, čo úbytkom sacharidov stráca.

Celú ketodiétu však berie športovo. Vie, že ak má v práci veľa povinností, pomôže mu KetoMix – balíček, ktorý obsahuje všetko potrebné pre správne dodržiavania diéty. Ak vás zaujíma ketodiéta KetoMIX (aktuálne je veľmi populárna) odporúčame túto recenziu s podtitulom KetoMIX – jak zhubnout a nehladovět.

Predíde ale stresu z toho, „čo ak na niečo zabudne“, v tomto smere to v balíčku má nachystané predom. A je v pohode. Pretože vie, že niečo pre seba robí a robí to preto, že naozaj chce.

chyba