Plesne a ich vplyv na ľudské zdravie pohľadom čínskej medicíny

Plesne všeobecne sú mikroskopické vláknité huby, ktoré sú rozšírené po celom svete. Majú úžasnú schopnosť adaptovať sa na podmienky a kontaminovať akékoľvek prostredie. Nájdete ich vo vzduchu, v pôde, vo vode, osídľujú povrchy rastlín, predmetov vrátane tých v našich domácnostiach, napádajú potraviny, ale aj náš organizmus.

12.06.2018 08:00
coriolus shutterstock 217712656 1
Zdroj: shutterstock

Pozitívne vplyvy plesní

Plesne sme sa naučili využívať v náš prospech. Ich enzymatická aktivita sa nám hodí pri výrobe syrov a trvanlivých údenín. Svoje uplatnenie našli aj vo farmácii ako účinné látky antibiotík.

Negatívne vplyvy plesní

Čím nám ale komplikujú život, je ich schopnosť poškodzovať všetko, na čom sa usadia. Spôsobujú kazivosť potravín, kontaminujú ich, infikujú rastliny, živočíchy i človeka – spôsobujú infekcie ako povrchové, tak i vnútorné orgánové. Produkujú látky tzv. Mykotoxíny, ktoré sú toxické, karcinogénne a sú silnými alergénmi.

Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že „obyvatelia vlhkých a plesnivých budov sú vystavení zvýšenému riziku zdravotných ťažkostí ako sú respiračné infekcie, alergická nádcha či astma“.

Plesne okolo nás

S plesňami bežne prichádzame do kontaktu v našich domácnostiach, kde majú vhodné podmienky pre rast – konštantnú teplotu a potrebnú vlhkosť. Cesta, ako sa ich zbaviť nie je jednoduchá. To ale neznamená, že by sme nad tým mali mávnuť rukou. Práve naopak. Dlhodobý výskyt plesní môže výrazne poškodzovať naše zdravie, obzvlášť nebezpečný potom môže byť pre ľudí s narušeným imunitným systémom a pre alergikov.

Výskyt plesní okolo nás však nepredstavuje také riziko pre náš organizmus ako plesne, ktoré sa vyskytujú v potravinách. Mnohí z nás si neuvedomujú, že napadnutá potravina vôbec nemusí byť plesňou pokrytá, ale vnútri už dochádza k zmenám – k produkcii toxických látok mykotoxínov.

Vzhľadom na to, že pleseň vypúšťa mykotoxíny do celej potraviny, určite nie je vhodné ju ďalej konzumovať. Vyrezanie plesnivé časti nič nerieši. Ani jej tepelné opracovanie. Mnohé mykotoxíny sú tepluvzdorné tzn., Že odolávajú nízkym, ale aj vysokým teplotám. Takže nepomôže, ak si plesnivú časť chleba orežete a urobíte si hrianku.

A prečo sú mykotoxíny pre nás organizmus tak nebezpečné?

Konzumácia plesnivých potravín, v ktorých už dochádza k produkcii mykotoxínov, môže mať za následok vážne zdravotné problémy. Mykotoxíny sú cytotoxické tzn., Že narúšajú štruktúru buniek. Najčastejšie poškodzujú bunky pečeňové, obličkové a nervové. Zároveň výrazne obmedzujú funkciu imunitného systému, čo môže viesť k vzniku ďalších závažných ochorení. Niektoré druhy mykotoxínov sú dokonca karcinogénne a môžu byť spúšťačom vzniku rakoviny.

Plesňové infekcie a alergie

Plesňové spory bývajú nočnou morou alergikov. Sťažujú im život, zhoršujú alergické prejavy, hlavne potom astmy, ktoré sa aj napriek liečbe zhoršuje. Najčastejšími vyvolávačmi alergií sú plesne rodu Fusarium, Alternaria, Aspergillus, Epicoccum, Penicillium, Cladosporium atď. Okrem alergií môžu plesne spôsobovať infekcie, najmä dermatomykózy, ktoré postihujú pokožku a sliznice. Zvlášť u oslabených osôb môže dôjsť k tomu, že pleseň napadne aj vnútorné orgány (pečeň, pľúca alebo mozog).

Prístup čínskej medicíny

Čínska medicína pristupuje k plesniam ako k externému patogénu, ktorý patrí do skupiny tzv. Xie Qi (škodlivé Qi). Xie Qi je protikladom Zheng Qi (dobré Qi). Do skupiny Xie Qi radí čínska medicína klimatické prejavy ako je chlad, vietor, oheň, vlhko atď., Ďalej potom toxíny, parazity a tiež nadmerné, stresové či potlačované emócie. Vďaka mikroskopom dnes vieme, že sem patria aj vírusy, baktérie, rôzne mikroorganizmy a tiež plesne (Číňania ich nazývajú Chong). Základnou myšlienkou čínskej medicíny je prevencia alebo tiež posilňovanie Zheng Qi. Ak máme silnú Zheng Qi, náš organizmus neochorie. Pokiaľ ale škodlivá Xie Qi už do nášho organizmu prenikla, musíme ju najprv odstrániť, a následne začať posilňovať Zheng Qi.

Zdroj: shutterstock
shutterstock 341947079 Zdroj: shutterstock

Ako z nášho tela plesne odstrániť?

Čínska medicína pozná viac spôsobov, ako sa plesňami vysporiadať. Jednou z nich sú medicinálne huby. Ich nespornou výhodou je, že dokážu odstraňovať Xie Qi a zároveň posilňovať Zheng Qi. To žiadna bylinka nevie. Medicinálne huby, aj keď sú príbuzné plesniam, ich vedia hubiť a navyše vďaka svojim enzýmom dokážu mykotoxíny rozkladať.

Mnohé medicinálne huby boli podrobené testovaniu ich účinkov na plesne. Testoval sa napríklad extrakt z Reishi, a to hneď proti niekoľkým druhom plesní. Výsledky testov preukázali výrazné účinky proti Apspergillus niger. Extrakt z Reishi sa svojou účinnosťou dokonca vyrovnal klasickým protihoubovým látkam ako je ketokonazol alebo bifonazol. Ďalšie štúdie s Reishi sledovali vplyv na Aspergillus flavus, ktorého rast obmedzila až o 58% a pôsobila tiež proti Fusarium oxysporum a Alternaria alternata.

Nie je teda možné opomenúť fakt, že medicinálne huby zvyšujú protiinfekčnú imunitu, tj. schopnosť sa plesňovým infekciám brániť. A ako to funguje? Do obranného procesu medicinálne huby zapájajú viac mechanizmy, jednak zvyšujú aktivitu imunitného systému, podporujú tvorbu cytokínov (proteínov, zúčastňujúcich sa imunitnej odpovede) a zlepšujú stav pokožky a slizníc, čo obmedzuje možnosť uchytenia plesní v organizme / na pokožke.

V praxi sa u plesňových ochoreniach používa najčastejšie huba Coriolus versicolor. Coriolus je z medicinálnych húb najsilnejší „likvidátor“ čohokoľvek, čo nemá v organizme, čo robiť a je mu jedno, či to sú vírusy, baktérie, kvasinky alebo nekontrolovane sa množiace rakovinové bunky. U plesňových ochoreniach je dôležité patogén nielen vyhladiť, ale tiež upraviť prostredie, v ktorom žije. Ako sme písali na začiatku, plesne milujú vlhké prostredie. A práve tento typ ochorenia vídame často u pacientov, ktorí majú problémy s vlhkosťou.

Číňania rozdeľujú naše telo do piatich systémov. A jedným z nich je systém sleziny. Ak je „slezina“ oslabená, začne kumulovať patologickú vlhkosť, a to je raj pre plesne a ďalšie mikroorganizmy.

Takže okrem Coriolu, ktorý patogén vybije, je potrebné použiť aj niečo na posilnenie sleziny a odvedenie vlhkosti. Na to používame špongiu Polyporus, ktorá je vhodná aj u opuchov. Výborný je extrakt zo slzovky MycoClean, ktorý posilňuje slezinu a odvádza patologickú vlhkosť spolu s toxínmi.

V podobných prípadoch býva veľmi dôležité upraviť aj náš jedálniček spôsobom, ktorý posilňuje slezinu, aby ďalej nekumulovala nadmernú vlhkosť. Zvyčajne sa odporúča jesť kvalitne a pravidelne. Medzi zakázané potraviny patrí v týchto prípadoch všetko, čo obsahuje cukor, mliečne výrobky (okrem masla), ocot, balsamico, tempeh, nakladaná kapusta, sušené ovocie, krevety, arašidy, alkoholické nápoje atď.

Ak sa rozhodnete užívať medicinálne huby, vyberajte tie z kvalitných surovín. Huby do seba ľahko natiahnu pesticídy, ťažké kovy či rádioaktivitu. U hubových extraktov sledujte aj obsah polysacharidov. Ideálne podiel je 30% a u huby Coriolus versicolor je to 40%.

Pripravili: MUDr. Drahomíra Holmannová a Milan Schirlo – terapeut tradičnej čínskej medicíny

chyba