Zorientujte sa: Dioptrické sklá vám nemusia dať zabrať

Výber okuliarov nie je len výhradne o ich vzhľade, hoci je to tiež nemenej dôležitý faktor. Podstatné sú práve typy dioptrických skiel, vďaka ktorým sa dočkáme kvalitnejšieho videnia. Zorientovať sa v nich však nie je vždy jednoduché.

30.05.2018 14:20
Handsome ophthalmologist holding eyeglasses for...
Zdroj: Bigstockphoto.com

Najdôležitejšou úlohou okuliarov je správne videnie a ochrana očí. To je práve jedným z kritérií, na ktoré treba dbať pri výbere okuliarov a špeciálne dioptrických skiel. Práve dioptrické sklá by mali byť vyrobené presne na mieru podľa potrieb ich budúceho nositeľa. Ide pritom o individuálne hodnoty namerané počas vyšetrenia očným lekárom. Samozrejme, musia tiež zodpovedať zdravotným a technickým normám. Tie by však mal garantovať výrobca a patrične to aj vyznačiť na obale.

Dioptrické sklá a ich funkcia

Pri rozhodovaní je podstatným faktorom dioptrická funkcia, podľa ktorej rozlišujeme jednoohniskové, multifokálne a bifokálne dioptrické sklá. Pritom každé z nich slúžia na korekciu inej očnej vady, prípadne ich kombinácií. Na korekciu len krátkozrakosti alebo ďalekozrakosti slúžia jednoohniskové dioptrické sklá a ich hodnota sa udáva znamienkom mínus alebo plus podľa toho, na čo slúžia.

Viac očných chýb, jedny okuliare

Jedny dioptrické sklá však môžu slúžiť aj na korekciu viacerých očných vád naraz. Bifokálne dioptrické sklá slúžia na korekciu krátkozrakosti alebo ďalekozrakosti s tým, že je do nich vložený viditeľný segment určený na čítanie. Vďaka tomu si ich nositeľ nemusí striedať klasické okuliare s tými na čítanie. Existuje aj riešenie bez rušivého skoku obrazu, a tým sú multifokálne dioptrické sklá. S nimi je možná korekcia ďalekozrakosti a krátkozrakosti, pričom v nich pri pozeraní nerušia ostré prechody alebo segmenty ako v predchádzajúcom prípade.

chyba