Rozhovor s terapeutom tradičnej čínskej medicíny Milanom Schirlom o čínskej fytoterapii

22.05.2018 08:00
shutterstock 372723397

Dobrý deň pán Schirlo, dokázali by ste opísať, aký je rozdiel medzi čínskou a európskou fytoterapiou?

Čínske bylinkárstvo má tisícročnú, v podstate neprerušenú, tradíciu. Aj keď pokusy v čase kultúrnej revolúcie tu boli. Tiež európske bylinkárstvo má nepochybne dlhoročnú tradíciu. Avšak tá bola, hlavne v stredoveku, sústavne a úspešne potláčaná. Dochovali sa len rôzne fragmenty a čiastkové informácie. Čínska fytoterapia je súčasť širokého a uceleného systému čínskej medicíny. Tá je postavená na hlbokých filozofických základoch učenia o energii Qi, o vzťahoch medzi Yin a Yang, o piatich elementoch a pod. Hovorí sa jej tiež celostný medicína, pretože na ľudské telo pozerá ako na celok a hľadá v ňom rôzne súvislosti. Vidí človeka zasadeného do prostredia, v ktorom žije, a ktoré ho ovplyvňuje. Múdrosť čínskej medicíny, kde všetko má nejakú príčinu a následok, je úžasná. Je dobré si uvedomiť, že tradičná čínska medicína bola od svojich počiatkov jediná medicína, ktorú Číňania mali. Preto musela byť schopná všetky zdravotné problémy, s ktorými sa stretávali. Čo určite bola a stále je. Aj keď v nemocniciach tradičnej čínskej medicíny priamo v Číne existujú jednotlivé oddelenia, ako je pediatria, interna, reumatológia atď., Tak skúsený terapeut je schopný riešiť prakticky akýkoľvek zdravotný problém, s ktorým pacient p

Ako vyzerá v praxi terapia čínskou medicínou?

Najprv terapeut musí vykonať diagnostiku, aby odhalil príčinu problému. Číňania zvyčajne nepoužívajú názvy chorôb, ako ich poznáme my. Hovorí skôr o obrazoch. Operujú s pojmami ako je stagnácia pečene alebo nedostatočnosť Qi pľúc. Pri vysvetľovaní pacientom, čo im je, často narážam na terminologické nejasnosti. Pečeň ani pľúca v tomto prípade neznamenajú len jeden konkrétny orgán, ako ho chápeme my. Číňania rozdeľujú telo do piatich systémov. Každému dominuje jeden orgán a v podstate každá časť organizmu patrí do jedného systému. Trebárs pod systém pečene spadajú aj oči alebo zlosť. A zdravotné problémy sú len nerovnováhy vnútri systémov alebo medzi nimi. Popisujem to pomerne jednoducho, ale tých možností je nepreberne. Ak príde niekto napríklad s bolesťou hlavy, môže tu terapeut objaviť minimálne desať rôznych obrazov. A tie sa môžu ešte medzi sebou vzájomne kombinovať.

A aké možnosti liečby ponúka čínska medicína?

Práve na základe diagnostického záveru stanovuje terapeut možnosti liečby. A sú dva hlavné piliere, na ktorých liečba čínskou medicínou stojí. Akupunktúra a fytoterapia. Sú aj ďalšie metódy, ako je dietetika, masáže, bankovanie, cvičenia Qi Gong atď. Akupunktúra je napichovanie ihiel do bodov, ktoré ležia na dráhach, v ktorých prúdi energia Qi. Vo fytoterapii existuje mnoho rôznych techník a metód. Asi najznámejšou a najpoužívanejšou metódou liečby je príprava bylinných odvarov zo sušených bylín. A nielen bylín. Číňania v tradičných receptoch používajú rôzne časti rastlín, ale aj nerasty, mušle, skameneliny, chrobáky či časti živočíchov. Hovoríme im yao (čítaj jao). Skoro nikdy sa nepožívajú v odvare jednotlivé yao samostatne, ale väčšinou v kombináciách. Existuje veľké množstvo tradičných receptov, ktoré sa v rovnakom zložení používali už pred mnohými tisíckami rokov. Často sa tieto recepty rôzne modifikujú ďalšími yao podľa konkrétnych problémov daného pacienta. V podstate každý pacient by mal mať iný recept. Tieto modifikácie sa robí aj s postupom liečby, ako sa pacientov stav vyvíja.

Vie sa, na akých princípoch pracujú čínske bylinné receptúry?

Čínska yao sa opisuje pomocou niekoľkých charakteristík. Určuje sa, akú majú teplotu (studenú, sviežu, neutrálnu, teplú či horúcu), akú majú chuť (kyslú, horkú, sladkú, ostrú, fádnu či slanú) a aký majú tropizmus, tzn. do akého orgánu je nasmerovaný ich účinok. Každé yao má v recepte určitú funkciu a pracuje ako cisár, minister, asistent či poslíček. Príprava receptúry je pomerne zložitý proces úzko súvisiace s diagnostickými závermi. Okrem odvarov zo sušených bylín, existujú aj ďalšie formy spracovania. Známe sú guličky wan alebo tabletky pián. Je to pomerne obľúbená forma, pretože odvary bývajú zvyčajne chuťovo veľmi „výrazné“, však oproti odvarom sú aj výrazne slabšie. Ďalšou formou sú potrebné alkoholovej tinktúry. MycoMedica ako prvý v Európe pripravuje ich výrobu, ktorú chceme začať už počas tohto leta. Tinktúry v praxi skúšame úspešne už niekoľko rokov. Viac informácií potom nájdete na stránkach YaoMedica.cz alebo napríklad na cinskyherbar.cz.

Sú čínske bylinky v niečom výnimočné, oproti tým európskym?

To je dobrá otázka, ktorú dostávam skoro na každej prednáške. Nie sú, tie európske sú rovnako tak dobré. Avšak vďaka geografickým posunom, inej pôde, podnebiu atď. dochádza aj k posunu účinkov. A niektoré byliny v Európe jednoducho ani nerastú. Akékoľvek pokusy nahradiť čínske bylinky tými európskymi nateraz stroskotali.

A je vôbec pre Európana dobré používať čínsku medicínu? Sme iná kultúra, vyvíjali sme sa inak, žijeme inak …

Úžasné na čínskej medicíne je to, že je univerzálne. Jej princípy a liečebné postupy fungujú nielen na Číňanoch, ale aj na nás Európanoch, rovnako tak na Eskimákoch alebo na Indiánoch. Často dostávam otázku, či sa vie, ako vôbec čínska medicína vznikla. Popravde nevie. Číňania tvrdia, že im vedomosti odovzdali vyššie bytosti. Osobne si myslím, že starí čínski lekári boli dobrými Empirikmi, pozorovateľmi. A hlavne ľudia v dávnych dobách boli oveľa vnímavejší k sebe i ku svojmu okoliu. Určite dokázali lepšie vnímať energie, ktoré okolo nás aj v nás prúdi. A tak pravdepodobne vznikla čínska medicína.

Ste tiež zakladateľom spoločnosti MycoMedica medicinálne huby. Akú rolu zohrávajú medicinálne huby v systéme čínskej medicíny?

Medicinálne huby sú neoddeliteľnou, ale trochu zvláštnou kategóriou čínskych yao. Na rozdiel od bežných yao, sa obvykle nepoužívajú v receptoch, ale používajú sa samostatne. Západná veda len nedávno objavila, že medicinálne huby dokážu regulovať imunitný systém. Čínska medicína už oddávna vie, že huby posilňujú Wei Qi (obranná energia, ktorá nás chráni pred vonkajším i vnútorným nepriateľom) a zároveň Ying Qi (vyživujúce energie, to, čo tvorí náš organizmus, čo posilňuje našu životnú silu, vitalitu). To žiadne ďalšie yao takto nedokáže. A preto sú medicinálne huby vhodné u mnohých závažných problémov, vrátane rakovín či auto imunitných chorôb. Zvlášť, ak človek podstupuje chemoterapiu, je nutné nielen stimulovať jeho imunitu, aby sa popasovala s nádorovými bunkami, ale aj jeho vitalitu, aby vôbec zvládol drastickú konvenčnú liečbu, ktorá je často naozaj nevyhnutná. Medzi najznámejšie medicinálne huby patria Reishi, Cordyceps a v neposlednom rade, u nás veľmi rozšírená hliva ustricová.

shutterstock 94947094

Nejaké optimistické slovo na záver?

Vždy hovorím, najlepšie pilulkou je dobrý životný štýl. Niekedy sa nám naše zdravie vymkne spod kontroly, potom je treba nasadiť liečbu. Avšak mali by sme žiť tak, aby sme podobným výkyvom predchádzali. Pravidelne a kvalitne jesť. neprejedať sa. Primerane sa hýbať. Dostatočne spať. Pestovať dobré vzťahy. A hlavne radovať sa zo života. Dnes ľudia často veľa riešia stravovanie. Podľa čínskej medicíny neexistujú zdravé či nezdravé potraviny. Pre každého človeka v každej jeho životnej situácii môže byť určitá potravina prospešná a iná mu môže uškodiť. Ale to je na ďalší článok. V septembri budeme organizovať na Novotného lávke v Prahe seminár o medicinálnych hubách. Vždy tam pozývame nejakého významného hosťa. Tento rok ním bude Peter Deadman z Anglicka, známy propagátor čínskej medicíny a zdravého spôsobu života. Na seminári by zároveň mal prebehnúť krst jeho knihy Ži dobre, ži dlho, ktorá čitateľovi zodpovie všetky otázky, ako sa dožiť v zdraví vysokého veku.

Autor Milan Schirlo, CEO MycoMedia a terapeut TCM – www.MycoMedica.cz

chyba