Sezóna kliešťov je tu. Skvelé rady ako chrániť seba a svoje deti

Vedieť správne rozpoznať kde a kedy sa kliešte môžu objaviť, ako minimalizovať riziko a čo robiť po uhryznutí kliešťom. To sú tri najdôležitejšie informácie, s pomocou ktorých sa možno chrániť pred nepríjemnými nákazami prenášanými kliešťami.

15.05.2018 08:00
shutterstock 646569397
Zdroj: Shutterstock

S pribúdajúcimi teplotami ožíva príroda a aj nebezpečné kliešte vyliezajú zo zimných úkrytov a začínajú svoju aktivitu. Nájdeme ich v rôznych nadmorských výškach, od nížin až po pahorky v listnatých aj v zmiešaných lesoch. Výnimkou nie sú ani mestské parky a záhrady.

Nežiaduci efekt globálneho otepľovania

Zvyklo bývať pravidlom, že kliešť obyčajný sa vyskytuje v listnatých a zmiešaných lesoch s bohatým krovinovým porastom, do nadmorskej výšky 600 až 800 metrov. V posledných rokoch však bol zaznamenaný jeho výskyt aj v nadmorskej výške okolo 1000 metrov. Tento posun je spôsobený pravdepodobne klimatickými zmenami, najmä globálnym otepľovaním. Slovensko patrí spolu s Českom, Rakúskom, Maďarskom či Poľskom k oblastiam s vysokým výskytom kliešťov, pričom endemických oblastí s kliešťovou encefalitídou je u nás pomerne veľa.

Zdroj: Shutterstock
ATIX-kocka-A4-final-montaz 2 Zdroj: Shutterstock

Čím skôr, tým lepšie

Zhrňme si niekoľko tipov, ako znížiť riziko prisatia. Napríklad:

  • Používaním repelentných prípravkov na chemickej alebo prírodnej báze
  • Nosením dlhého odevu a uzavretej obuvi
  • Obliekaním sa do svetlých farieb na svetlom oblečení jednoduchšie nájdete kliešťa
  • Ak po príchode z prírody skontrolujete srsť svojho domáceho miláčika, ktorý vám môže tento nepríjemný suvenír priniesť aj na domáci trávnik
  • Prehliadkou tela po návrate z prírody

Tieto pravidlá sa obzvlášť v lete dodržiavajú veľmi ťažko, avšak infekčnosť kliešťov sa vplyvom životného prostredia zvyšuje, čoho dôkazom je až 60 percentný nárast infekcií kliešťovou encefalitídou u tých najzraniteľnejších – u detí. Nepodceňte teda dôkladnú prehliadku. Kliešte vyhľadávajú miesta s tenšou a vlhkou pokožkou, obľubujú priestory medzi prstami, v kolenných jamkách, na trieslach, slabinách, genitáliách, spodnú oblasť brucha, pazuchy, krk, chlpaté a vlasaté časti pokožky.

Tam sa nerušene a väčšinou bez povšimnutia hostiteľa zacvaknú a začnú sať. Do rany počas cicania vylučujú svoje sliny. Čím dlhšie sa na tele hostiteľa zdržia, tým väčší objem slín a teda aj potenciálneho nosiča vírusov dokážu do tela vylúčiť. Intenzívne satie a vylučovanie nebezpečných slín vo vyššom objeme pritom nastáva až po 24 až 48 hodinách od prisatia. Preto má včasné nájdenie a odstránenie kliešťa snáď najväčší preventívny význam.

Zdroj: ATIX
ATIX rbg 4 Zdroj: ATIX

Staré pravidlá už neplatia

Pamätáte si, ako vás v škole učili odstraňovať kliešte? Udusiť hustou mydlovou penou, vazelínou a potom točiť – v smere? V protismere? Zabudnite na všetky tieto dobre mienené rady. Keďže už poznáme anatómiu ústneho strojenstva, ktorými sa kliešť prisáva a mechanizmus, akým vylučuje do tela hostiteľa vírusy, riaďte sa týmito zásadami:

  • Za žiadnych okolností kliešťa neduste – pri dusení vylučuje ešte viac slín
  • Nesnažte sa kliešťa vytočiť ručne – je tu riziko oddelenia hlavičky od tela a vstreknutia infikovaného obsahu do rany

V dnešnej dobe je na Slovenskom trhu prípravok v sprejovej forme, ktorý svojím silným kryogénnym účinkom kliešťa zmrazí a uzavrie jeho ústne ústrojenstvo, čím sa obmedzí prenos rizikových tekutín na hostiteľa. Špeciálne vyvinutou pinzetou, ktorá je súčasťou balenia následne umožní kliešťa jednoducho odstrániť.

Inštruktážne video ako správne používať ATIX si pozrite na www.zmrazkliesta.sk

Prípravok ATIX je možné zakúpiť v ktorejkoľvek lekárni v cene okolo 10 Eur.

chyba