Vedci varujú: Samota vás môže zničiť a spôsobiť mnohé závažné ochorenia

Samota je zlá a ani ten najväčší introvert sa bez kontaktu s druhým človekom nezaobíde. Nie je to žiadna novinka, na ktorú by sme práve teraz prišli, veď už nemecký spisovateľ Erich Maria von Remarque vyslovil jednu múdru myšlienku: „Hľadať lásku? Nezmysel...hovorí rozum. Smiešne...hovorí hrdosť. Riskantné...bráni sa skúsenosť. Ale samota ťa zabíja - šepká srdce!“

23.04.2018 08:00
2 seocentrum

Bez lásky a pocitu blízkosti sa teda žije ťažko, no v posledných rokoch vedci prišli na to, že vzťah medzi samotou a mnohými závažnými ochoreniami je viac než istý. Účinnou prevenciou však nemusia byť vždy len lieky, pokúste sa zbaviť samoty a uvidíte, že sa budete cítiť omnoho lepšie. Posaďte sa teraz na dobrú zdravotnú stoličku a my vás v tomto článku postupne presvedčíme, že je to viac než nutné a hneď z niekoľkých dôvodov.

Cukrovka ako dôsledok sociálneho vylúčenia jedinca?

Jedna z prvých a možno najaktuálnejších informácií, ktorá by mohla byť v prípade liečby problematickej cukrovky nápomocná. Kým prvý typ cukrovky je autoimunitné ochorenie, ktoré sa zvyčajne objavuje už aj v detstve, diabetes typu 2 spôsobuje zníženie citlivosti tkanív na inzulín, ale dá sa liečiť.

V nedávnej štúdii však holandskí vedci demonštrovali zaujímavé prepojenie medzi sociálnym vylúčením a vývojom cukrovky 2. typu. Výsledky práce tak umožňujú vedcom predpokladať, že už malý okruh priateľov môže spôsobiť, že postihnutá osoba bude menej náchylná k takejto chorobe.

Najvyšší čas na nové priateľstvá

Táto štúdia potvrdzuje myšlienku, že riešenie problému sociálneho vylúčenia môže pomôcť zabrániť rozvoju ochorenia. To znamená, že pokiaľ je to možné, ľudia s rizikom rozvoja cukrovky tohto typu by mali rozširovať svoj okruh známych. Odborníci im odporúčajú, aby sa spoznali s novými priateľmi, stali sa členmi rôznych klubov alebo sa pripojili k dobrovoľníckym organizáciám.

Osamelí muži sú na tom horšie

Nemusí to byť ale len cukrovka, ktorú vďaka blízkosti druhého človeka vyliečite. Poznáte Peyronieho chorobu? Aj tá sa dá liečiť aktívnym pohlavným životom, na ktorý vo väčšine prípadov potrebujete logicky partnera. Nebyť sám je teda viac než dôležité a u mužov to platí dvojnásobne. Psychológovia tvrdia, že od 10 do 30 % populácie rozvinutých krajín trpí chronickou osamelosťou, kedy sa človek cíti akoby odrezaný od zvyšku sveta.

V skutočnosti existujú dva druhy osamelosti. Prechodná osamelosť je krátkodobá a je spôsobená určitou príčinou.

Chronická osamelosť trvá neurčito, ako chlad, ktorého sa nemôžete zbaviť. Najhorší druh chronickej a emocionálnej osamelosti, pochádza z neustáleho nedostatku tepla a lásky. Zvyčajným dôvodom je aj nízke sebavedomie. Také, ktoré môžete mať aj pri problematickom sexe, ktorý vzniká v dôsledku spomínaného Peyronieho ochorenia.

Pokúste sa to zmeniť

Muži sú ale viac náchylní na chronickú osamelosť než ženy, pretože ich schopnosť vyjadriť svoje pocity je oveľa ťažšia. Ak sa vám nedarí nájsť spoločnosť, ktorá by vás vyliečila, možno je chyba v komunikácií a načúvaní pri nej.

Aktívne počúvanie sa môže spočiatku zdať úmyselné, ale je veľmi efektívne. Navyše, keď nájdete partnera s rovnakými záujmami a hodnotovým systémom, všetky tieto veci sa už nebudú zdať predstierané. Ak vám na niekom záleží, bez úprimnosti to ani nepôjde. Vyskúšajte.

chyba