Skrytý patogén - novodobá metla ľudstva?

V poslednej dobe sa vo svojej ordinácii stále častejšie stretávam s "pacientami", ktorí sa sťažujú na neurčité a horšie opísateľné ťažkosti. Najčastejšie počujem príbehy podobné tomuto: "Asi pred rokom som mal bežnú chrípku. Pomocou antibiotík / byliniek som sa vyliečil, ale od tej doby nie som vo svojej koži. Často ma pobolieva v krku, celkovo sa necítim dobre, bolia ma kĺby, svaly, hlava, každý pohyb ma vyčerpáva a občas mávam pocit zvýšenej teploty. Ako by som bol v nejakej zvláštnej bubline. "

17.04.2018 08:00
coriolus shutterstock 217712656

Tých príznakov býva aj oveľa viac, sú rôznorodé a často spolu zdanlivo nesúvisia. Niekedy si človek spomenie, že mal pred rokom chrípku, alebo ho uhryzol kliešť, mal zápal močových ciest a pod. Po návšteve lekára sú niekedy naozaj diagnostikované kvasinky, chlamýdie, borélie, stafylokoky, streptokoky, z krvi sú zistené zvýšenia ASLO či CRP a lekárom sú diagnostikované napríklad chronické zápaly, autoimunitné problémy, chronický únavový syndróm, nešpecifické kožné ochorenia, alergie a pod.

Bohužiaľ oveľa častejšie moderná medicínska technika či laboratórne testy nie sú schopné odhaliť žiadnu príčinu problémov. A ak lekár nič nezistí, tak je vlastne človek „zdravý“. Avšak subjektívne sa tak necíti a mnohí s podobnými ťažkosťami často končia v starostlivosti psychiatra, ktorý predpíše antidepresíva.

Pohľadom tradičnej čínskej medicíny

Čínska medicína popisuje tieto zdravotné problémy ako tzv. „skrytý patogén“. Princíp jeho vzniku je jednoduchý. Človek sa nakazí nejakou infekciou, tá sa čiastočne vylieči, ale často vďaka nevhodnej liečbe či nedisciplinovanosti pacienta (nedoliečení sa), sa časť patogénu ukryje v hlbších vrstvách a tu vyčkáva, až príde jeho čas. Zjednodušene by sme ho mohli nazvať takýmto „parazitom“. Aj on chce žiť a ku svojmu životu potrebuje energiu – energiu, ktorú bude čerpať z nás. Čaká, kým naše telo nebude oslabené či vyčerpané stresom, a v tú chvíľu začne patogén v našom tele nastavovať „vlastné poriadky“.

Keďže hovoríme o tradičnej čínskej medicíne, je potrebné vysvetliť najprv pár pojmov, aby sme mohli pokračovať ďalej. Musíme si objasniť, čo znamená slovo Qi (čítaj čchi), Zheng Qi (čítaj dženg čchi) a Xie Qi (čítaj sie čchi).

Qi chápte v širšom slova zmysle ako všetko okolo nás a v nás. Pomocou energie Qi je tvorené naše telo, náš svet, celý vesmír. Ale napríklad aj naše myšlienky. V užšom chápaní je Qi označovaná energia, ktorá prúdi naším telom v akupunktúrnych dráhach, rovnako ako krv v cievach, a vykonáva rôzne funkcie. Podľa toho, čo a kde práve robí, sa delí na ďalšie poddruhy. A tých je mnoho. Zastavil by som sa ale u dvoch: Zheng Qi (čítaj dženg čchi) a Xie Qi (čítaj sie čchi).

Zheng Qi je všetko dobré a fyziologické v našom tele. Je to pomerne široký pojem. Zahŕňa našu imunitu, vitalitu, tkanivá, nervy, svaly, myšlienkové pochody, ich funkcie, ale aj stav, keď v našom tele všetko prúdi voľne a funguje, ako má.

Xie Qi je protipólom Zheng Qi. Je to zlá „entita“, ktorá sa snaží naše telo napadnúť a parazitovať na ňom. Čínsky lekár by povedal: vlhké horúco, toxín, chlad a pod. My by sme skôr povedali: vírusy, chlamýdie a iné baktérie, borélie, kvasinky, rôzne koky. Ale napríklad tiež iba situácie vyvolávajúce stres. Ak je Zheng Qi dostatočne silná, tak Xie Qi nemá kadiaľ a ako do nášho tela preniknúť, aj keď sa o to neprestane nikdy snažiť. Je to taký jej boj o prežitie.

Xie Qi všade okolo nás aj v nás

Je dôležité si uvedomiť, že Xie Qi je a stále bude okolo nás a často aj v nás. Neustále sa bude snažiť nastoliť v našom organizme vlastný poriadok.

Ja osobne sa domnievam, že nemá význam snažiť sa vybiť všetky mikroorganizmy. Bola by to pomerne sizyfovská práca, ktorá nemá konca. Preto nevidím zmysel v rôznych detoxikácia ( „kedy sa často vyleje s vaničkou i dieťa“), alebo dokonca v „bioenergetických prístrojoch“, ktoré vraj dokážu všetku Xie Qi v organizme vyhubiť (možno majú nejaký zmysel, len mi zatiaľ uniká).

Ako správnu cestu vidím v posilňovaní Zheng Qi tj. v posilňovaní imunity, vitality, schopnosti adaptovať sa na určité podmienky a situácie. Aby Zheng Qi bola schopná nebezpečné patogény likvidovať a tie menej nebezpečné udržať v určitých medziach, aby nás neobťažovali.

Napríklad 90% populácie má vo svojom tele EB vírusy. Tie môžu spôsobiť rôzne ochorenia, vrátane autoimunitných chorôb či rakoviny. Napriek tomu sa u väčšiny ľudí po celý život nijako neprejaví. A prečo? Pretože títo ľudia jednoducho majú silnú Zheng Qi.

Zdravý životný štýl niekedy nestačí

Teraz sa asi spýtate, ako teda posilniť Zheng Qi, aby Xie Qi nemala šancu nám škodiť? Teoreticky jednoducho. Žiť primerane zdravo, pravidelne a kvalitne sa stravovať, hýbať sa, odpočívať, dostatočne a pravidelne spať, vyhýbať sa stresovým situáciám, snažiť sa „veci moc neriešiť“ a hlavne pestovať s ľuďmi dobré vzťahy. Prax, zvlášť v dnešnej hektickej dobe, bohužiaľ nie je tak jednoduchá.

Avšak pri stavoch, ktoré vidím v ordinácii, by terapia zmenou životného štýlu trvala veľmi dlho. Takže, ak je Zheng Qi príliš oslabená, musí nastúpiť liečba. Niekedy pomôžu antibiotiká, niekedy medicinálne huby alebo individuálne namiešané bylinné odvary.

Chytré medicinálne huby

V ordinácii mám veľmi dobrú skúsenosť s medicínskymi hubami, a to s tromi, ktoré často kombinujem. Prvý a asi najsilnejšia hubou je Coriolus. Je to najlepší likvidátor akýchkoľvek patogénov a je mu jedno, či sú to borélie, kvasinky, baktérie, vírusy, chlamýdie či nekontrolovane sa množiace rakovinové bunky. Jeho schopnosť bojovať s patogénnymi mikroorganizmami opisuje nielen tradičná čínska medicína, ale aj súčasné vedecké metódy, ktoré jasne potvrdzujú mechanizmy jeho účinkov.

shutterstock 112660454

Druhou hubou je Chaga. Svojím správaním sa veľmi podobá už spomínanému Coriolu, svoje účinky ale viac smeruje do tráviaceho traktu a je výrazne protizápalová. Toho sa využíva najmä pri terapii Crohnovej choroby či ulceróznej kolitídy.

Tretia hubou je Reishi – najznámejšia z medicinálnych húb. Podľa môjho názoru nie je tak silná v likvidácii patogénov ako napríklad Coriolus, ale silnejšie posilňuje našu vitalitu (Zheng Qi). Čo je v týchto prípadoch veľmi dôležité.

Nechajte patogény vyhladovať

V praxi vidím, že nestačí patogény len likvidovať a posilňovať Zheng Qi, ale je potrebné zbaviť ich potravy. Preto často pridávam k vyššie uvedeným hubám špongiu Polyporus, alebo zmes MycoClean. Obe odvádzaju organizmu patologickú vlhkosť a s ňou aj rôzne nečistoty, čím zbavujú niektoré patogény ich potravy (obzvlášť kvasinky a chlamýdie).

Odporúčania na záver

Pre terapiu si vyberajte extrakty s 30% polysacharidov (u Coriolu so 40%). Pokiaľ bude koncentrácia nižšia, budú účinky slabšie. Pokiaľ bude koncentrácia vyššia, bude to vždy na úkor ostatných účinných látok, a môže tak dôjsť k zmene účinkov samotnej huby. Čo samozrejme u závažných ochorení nie je žiaduce.

Pripravil: **Milan Schirlo- praktik tradičnej čínskej medicíny*" target=„_blank“ >www.tcm-point.cz/]

chyba