Reishi - medicinálna huba proti starnutiu?

Reishi sa nehovorí božská huba nesmrteľnosti len tak pre nič za nič. Možno ju poznáte aj pod inými názvami ako napríklad ganoderma či leskokôrka lesklá.

04.04.2018 08:00
DSC06016 Foto:

Vo februárovom vydaní časopisu Life Extension Magazine predstavuje Emily Steinerová výskumy týkajúce sa Reishi. Hovorí o nej ako o hube proti starnutiu s radom veľmi účinných liečivých vlastností, ktoré podporujú zdravie, bojujú s voľnými radikálmi (vďaka obsiahnutým antioxidantom), stimulujú imunitný systém a predlžujú dĺžku života. Vykonané štúdie do tejto chvíle nepreukázali žiadne vedľajšie účinky alebo toxicitu, naopak veľmi jasne poukazujú na dve veci: na podporu dlhovekosti a boj proti starnutiu.

Reishi bola v starej Číne nazývaná „hubou nesmrteľnosti“ práve preto, že boli známe jej vynikajúce vlastnosti významne predlžujúce ľudský život. Dnes už vieme, koľko toho je dosiahnuté napr. vďaka antioxidantom, ktoré povzbudzujú imunitný systém a znižujú riziko ochorení ako je rakovina či kardiovaskulárne choroby.

K ďalším, s vekom spojenými ťažkostiami proti ktorým dokáže medicinálna huba Reishi bojovať, patrí autoimunitné ochorenie, neurodegeneratívne poruchy, cukrovka, pečeňové choroby, vysoký krvný tlak a cholesterol a problémy s obličkami. Výskum v oblasti medicinálnych húb v súčasnosti veľmi pokročil a hranice vedomostí sa oproti minulým dobám významne posunuli.

Foto: Milan Schirlo
DSC05707

Reishi je pomerne širokospektrálna, čo sa účinkov týka. Podľa čínskych lekárov posilňuje tzv. Zheng Qi (môžeme povedať tiež vitalitu, životnú silu, odolnosť voči prostredia atď.). Veľmi často sa používa ako podpora organizmu u onkologických problémov. Dokáže stimulovať imunitný systém, aby sa aktívnejšie obracal proti rakovinovým bunkám. Zvlášť ak človek podstupuje drastickú (ale často nevyhnutnú) konvenčnú liečbu, akou je chemoterapia či rádioterapia. Súčasné výskumy potvrdzujú, že Reishi nielen že pomáha likvidovať rakovinové bunky, ale pomáha organizmu zvládnuť náročnú konvenčnú liečbu, ktorú zvyčajne sprevádza mnoho nepríjemných vedľajších príznakov.

V neposlednom rade je dôležité uviesť, že tri zložky, ktoré boli v hube Reishi identifikované ako látky s antioxidačnými účinkami a spomaľujúce proces starnutia, sú polysacharidy (protirakovinové účinky a stimulácia imunitného systému), triterpény (chráni pečeň, znižujú krvný tlak a cholesterol, bráni zhlukovaniu krvných doštičiek, ktoré spôsobujú mŕtvice a infarkty, znižujú hladinu histamínu v krvi, teda alergické reakcie, a majú protirakovinové účinky) a peptid Ganoderma lucidum (super antioxidačný proteín, jeho vlastnosti sa ešte stále skúmajú – GLPP).

V dnešnej dobe sa pre terapiu najčastejšie používajú extrakty z huby Reishi. Optimálny pomer účinných látok je v hube obsahujúcej 30% polysacharidov. Ak je obsah vyšší, je to na úkor ostatných účinných látok a dôjde k posunu účinkov. Ak je obsah nižší, účinnosť je slabšia.

Je úžasné vedieť, že lepšiu kvalitu života a jeho potenciálne predĺženie máme na dosah vďaka medicinálnej hube Reishi. Dúfajme, že život predlžujúce vlastnosti huby Reishi budú v najbližšej budúcnosti ďalej preskúmané, a nakoniec odhalené v celej svojej šírke!

Milan Schirlo, praktik TCM

www.tcm-point.cz

chyba