Poznáte hubu Cordyceps? Ak chcete zlepšiť svoju imunitu a vitalitu, určite by ste na ňu nemali zabúdať

Sila, kondícia, vitalita, výkon. Tieto slová sú zhmotnené v malej hube zvanej Cordyceps, u nás sa používa aj názov Žezlovka čínska. Prečo vôbec stojí za vašu pozornosť?

29.12.2017 08:00
huby

Tradičná čínska ľudová medicína býva v Európe ešte stále podceňovaná a pritom neprávom. Dôkazom je aj huba Cordyceps, ktorá sa používa v ľudovom liečiteľstve tejto Ázijskej krajiny už 4 tisícročia ako zdroj energie a vitality.

U nás sa do povedomia začala huba dostávať len nedávno a to prostredníctvom výživových doplnkov určených pre športovcov a ľudí žijúcich aktívnym životom. Zďaleka to však nie je jej jediné využitie, Cordyceps je totiž najmä skvelým pomocníkom na posilnenie obranyschopnosti organizmu.

Cordyceps sinensis je jedinečná huba

Táto na prvý pohľad možno len málo zaujímavá huba predstavuje neuveriteľne zaujímavý organizmus. Najčastejšie sa vyskytuje v Číne a Tibete vo vyšších nadmorských výškach (nad 3 tisíc m.n.m.), svoju domovinu má aj v Nepále. Existuje niekoľko druhov huby, najznámejšia je práve Cordyceps sinensis.

Huba rastie za bežných podmienok v zemi, no hneď, ako sa ochladí, stane sa z nej cudzopasník napádajúci hostiteľa, predovšetkým larvy hmyzu, najmä niektorých druhov motýľov. Huba sa na ne prisaje a začne z larvy vyciciavať všetky dôležité živiny pre život.

Ak si dnes kúpite túto hubu, s najväčšou pravdepodobnosťou však pôjde už o odrodu špeciálne pestovanú v upravených alebo sterilizovaných miestnostiach, čo však samozrejme nijako neznižuje jej pôvodné účinky.

Prípravky s obsahom Žezlovky čínskej sú určené pre všetkých, ale najmä:

1. Pre deti od 3 rokov pre posilnenie imunity
2. Športovcom, ktorí chcú byť 100 % fit pre podanie maximálneho fyzického výkonu
3. Pre ľudí vykonávajúcich náročné profesie, kde je nutné mať dostatok fyzickej aj psychickej energie

Čo sa týka prípadných kontraindikácií, huba sa neodporúča užívať súčasne s imunosupresívami a vtedy, ak trpíte precitlivenosťou alebo alergiou na niektorú z látok, ktoré obsahuje. Nie je určená ani pre deti mladšie ako 3 roky a tiež sa neodporúča užívať tehotným a dojčiacim ženám.

Zloženie huby

Pozitívne účinky huby sú spôsobené jej zložením. To obsahuje viaceré vzácne biologicky aktívne látky vplývajúce hneď na niekoľko procesov v našom organizme a preto nie je potrebné užívanie huby kombinovať s inými prostriedkami alebo v zmesi viacerých látok.

Toto sú najdôležitejšie látky obsiahnuté v hube Cordyceps:

Kordycepín a adenozín: Tieto dve substancie sú dôležité v širokom spektre rôznych biologických procesov, najviac však pri prenose energie medzi bunkami. Kordycepín má aj protizápalové účinky a napomáha posilneniu imunity. Adenozín je zas zložkou ribonukleových kyselín a zlúčení zabezpečujúcich prenos energie priamo v bunkách.

D-manitol: Táto látka patrí medzi alditoly, pričom obsahuje tak cukor, ako aj alkohol. Slúži ako zásobná látka na uskladnenie energie a pomáha aj na zlepšenie vylučovania a zvýšenú tvorbu moču.

Aminokyseliny: Dokopy až 16 rôznych aminokyselín sa nachádza v hube Cordyceps. Ide o látky dôležité pre obnovu a regeneráciu svalstva, čo využívajú nielen športovci, ale všetci ľudia podávajúci dlhodobo vyšší fyzický výkon. Zároveň sú stavebnou jednotkou bielkovín, takže správna hladina aminokyselín v tele je dôležitá pre dostatok energie potrebnej pre svaly.

Superoxid dismutáza: Tento antioxidant obsiahnutý v Žezlovke patrí medzi enzýmy, ktoré sú pre telo prirodzené, no zároveň ho veľa ľudí nemá v dostatočnom množstve. Vďaka tomu, že chráni bunky pred oxidačným stresom, zmierňuje predčasné starnutie a zlepšuje aj ochranu tela pred aktívnymi voľnými kyslíkovými radikálmi.

Vitamíny: Huba Cordyceps obsahuje aj viaceré vitamíny, konkrétne najmä vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C a vitamín E. Najmä vitamín C je známy antioxidant a zároveň veľmi významný vitamín pre podporu imunitného systému.

Minerály: V zložení látok nachádzajúcich sa v Žezlovke možno nájsť aj minerály, ktoré sú nevyhnutné tak pre bežné fungovanie nášho organizmu, ako aj pre metabolizmus či dostatok energie pre základné procesy. Ide napríklad o železo, selén, zinok, magnézium alebo draslík.

Aké účinky Cordyceps ponúka

Huba ovplyvňuje viacero systémov v našom tele. Či už ide o obehový, respiračný alebo imunitný systém, vďaka obsahu mnohých pozitívnych účinných látok nezaostáva Cordyceps v účinkoch v žiadnom smere.

Tu sú tie najdôležitejšie:

• podpora a zvýšenie imunity
• antioxidačné a detoxikačné účinky

• podpora trávenia a chuti do jedla

• podpora výdrže, zvýšenie pocitu energie a vitality, odstránenie únavy

• antibakteriálne a antivírusové pôsobenie

• podpora normálneho metabolizmu cukrov v krvi

• pozitívne pôsobenie na správne fungovanie dýchacej sústavy, najmä pri bronchitíde, pneumónii, astme a tuberkulóze

podpora potencie a libida u mužov

• zlepšenie stavu kardiovaskulárnej sústavy pri cievnych ochoreniach, napríklad pri ateroskleróze alebo ischemickej chorobe

• podpora pri autoimunitných ochoreniach, hypoimúnnych stavoch a pri reumatizme

• pôsobenie proti predčasnému starnutiu a ochabnutiu kože

Jedným z najdôležitejších účinkov je podpora imunity a vitality organizmu. Cordyceps zlepšuje schopnosť fagocytózy u makrofágov, čo sú dôležité imunitné látky v boji proti baktériám. Taktiež zlepšuje schopnosť množenia lymfocytov a stimuluje produkciu T-lymfocytov. To všetko prispieva k zlepšeniu špecifickej aj nešpecifickej imunity.

Zaslúžite si to najlepšie

Výživové doplnky s obsahom huby Cordyceps sú na našom trhu dostupné od viacerých výrobcov. Okrem zrejme najznámejšieho Cordyceps Tiens sú tu aj prípravky Cordyceps Starlife, Cordyceps MRL alebo Cordyceps MycoMedia.

Každý z vyššie zmienených prípravkov sa môže mierne odlišovať svojim zložením a koncentráciou výťažku huby, napríklad výrobca Starlife okrem 180 mg samotného extraktu z Cordyceps ponúka v tabletkách j 180 mg ďalších účinných zložiek.

Rovnako tak dávkovanie a užívanie sa líši u každého výrobcu. Niektoré prípravky sa užívajú raz denné, iné dvakrát. Líši sa aj odporúčaná dávka na 1 deň, ktorá môže byť od 1 kapsuly až po 4 kapsuly, v závislosti aj od množstva účinnej látky v tabletke.

To, ktoré prípravky účinkujú lepšie a ktoré menej, sa môžete dozvedieť zo skúseností a referencií užívateľov. Nejaké nájdete priamo v komentároch k daným výrobkom v e-shopoch, iné budete musieť hľadať v internetových fórach a diskusiách o niečo dlhšie.

Odporúčame tiež recenzie konkrétnych prípravkov, ktoré ale musia vychádzať z reálnych skúseností s užívaním. Zaujímavé sú aj porovnania Cordyceps, ktorým sa venujú obvykle špecializované portály alebo blogy s témou imunity a vitality.

V zásade ale platí základné odporúčanie: vyberajte si dôsledne, pretože len kvalitný prípravok vám môže poskytnúť všetky pozitívne účinky, ktoré huba ponúka. A nezabudnite ani na fakt, že účinky sa nemusia dostaviť okamžite, ale chvíľku to môže trvať. Príroda totiž neúčinkuje „na počkanie“, ale ak už raz začne, nevyrovná sa jej žiadna ľudská medicína!

Zdroje informácií:
https://imunita.online/…-100-kapsul/
https://sk.wikipedia.org/…korbov%C3%A1
• https://imunita.online/…nsis-prasok/

chyba