Šanca premeniť túžbu po dieťatku na skutočnosť

Problémami s otehotnením dnes trpí viac ako desať percent žien a niektoré môžu otehotnieť len pomocou tzv. darcovského programu. Klaudia sa tejto myšlienke začala venovať aj vďaka svojej kamarátke, ktorá má problémy s otehotnením a po čase sa rozhodla byť jednou z tých, ktoré pomôžu splniť túžbu po dieťatku inej žene.

06.12.2017 08:00
Young mother rising baby up Foto:

Prečo sa stať darkyňou

„Som Klaudia a materstvo síce zatiaľ neriešim, ale mám kamarátku, ktorej sa nedarí už dlhší čas otehotnieť, a tak spolu riešime rôzne dostupné možnosti liečby. O darovaní vajíčok som sa dozvedela vďaka Facebooku a hneď ma to zaujalo. Vďaka svojej priateľke som lepšie pochopila, ako sa cítia bezdetné ženy túžiace po bábätku.“ Príčin, prečo niektoré ženy nemôžu otehotnieť môže byť hneď niekoľko, predčasné zlyhanie funkcie vaječníkov, nízka kvalita vajíčok, prekonaná onkologická liečba, či genetické ochorenia. Pre mnohé z nich je tak jedinou možnosťou, ako porodiť zdravé dieťa, prijatie darovaných vajíčok.

Pregnancy

„Ako darkyňa pomôžem nielen inej žene, ale získala som aj podrobné informácie o mojom zdravotnom stave. Pred odberom som absolvovala genetické testy, podrobné gynekologické vyšetrenia a taktiež interné vyšetrenie. Mám tak kompletný rozbor svojho reprodukčného zdravia. IVF koordinátorka v Gyncare v Košiciach mi podrobne vysvetlila celý proces a všetky vyšetrenia a aj samotný odber vajíčok, ktorý prebehol v úplnej anestézii, boli naplánované tak, aby mi časovo čo najviac vyhovovali. Už pár hodín po darovaní som išla domov. Som si istá, že robím správnu vec, že som sa rozhodla pomôcť niekomu, kto nemôže mať dieťatko prirodzenou cestou. Podporila ma v tom aj moja rodina“, hovorí Klaudia a dodáva: „ Som rada, že sa dnes niekto teší, že vďaka mne budú traja.”

Ako sa stať darkyňou

V Centre asistovanej reprodukcie Gyncare v Košiciach sa ženám a párom venuje skúsený tím odborníkov. Za 15 rokov fungovania vykonali viac ako 4-tisíc IVF zákrokov, po ktorých sa narodilo 1 500 detí. Aby sa žena mohla stať darkyňou, musí byť nefajčiarka vo veku od 19 do 32 rokov a v prípade vyhovujúceho zdravotného stavu, bude zaradená do programu darovania vajíčok. Po úspešnom darovaní jej budú finančne kompenzované náklady a čas vo výške 1300 eur. Pre bližšie informácie o darcovskom programe kontaktujte: info@gyncare.sk alebo 0908 297 710. www.gyncare.sk

Baby in crochet hat
chyba