TIP: 5 minút ako zastaviť prechladnutie alebo chrípku

Bežná chrípka je spôsobená viac ako 200 rôznymi vírusmi, ktoré môžu napadnúť horné dýchacie cesty. Sú rozptýlené vo vzduchu. Medzi bežné príčiny chrípky patria: nedostatok spánku, stres, nezdravá strava atď. Dobrou správou je, že existuje veľa prírodných liečiv, ktoré vám pomôžu znížiť príznaky rýchlo!

28.11.2017 08:00
esencialne-oleje-chripka

Imunitný systém

Najlepším spôsobom, ako zabrániť nachladnutiu, je udržať imunitný systém zdravý. Môžete to dosiahnuť vyváženou stravou, dostatočným spánkom a pravidelným cvičením. Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí spávajú menej ako šesť hodín v noci, majú štyrikrát vyššie riziko prechladnutia než ľudia, ktorých nočný spánok trvá sedem hodín a viac. Esenciálne oleje sa ukázali prospešné aj pre pokojný spánok a zaspávanie. Čas, kedy sa dozviete o esenciálnych olejoch a kúpite si potrebné oleje, nie je, keď ste chorí. Naučte sa všetko teraz, aby ste boli pripravení na ich použitie pri prvých príznakoch chrípky či nachladnutia. Začnite s niekoľkými esenciálnymi olejmi, ktoré sú základom domácej lekárničky – levanduľa, eukalyptus, čajovník (tea tree).

TIP: Relaxačný kúpeľ podporujúci spánok. Ak máte problémy so spánkom či zaspávaním, výskušajte nasledovný kúpeľ: do 1 polievkovej lyžice základného oleja (napr. olivový, mandľový) pridajte 4 kvapky levandule, 2 kvapky petitgrain alebo 3 kvapky levandule, 3 kadidla. Častokrát prekážou pri zaspávaní sú aj naše myšlienky napr. čo všetko musíte zajtra vybaviť, stihnúť, vyriešiť atď. Dajte ich na papier,napíšte si zoznam úloh a odlahčíte svoju myseľ.

Pri prvých príznakoch

Pokiaľ cítite prichádzajúce ochorenie, ľudovo povedané že „niečo na vás lezie“ alebo sa choroba – chrípka či prechladnutie, už rozvinula, vyskúšajte parné inhalovanie esenciálnych olejov, ktoré vám môžu pomôcť zastaviť prechladnutie ešte v zárodku alebo zmierniť jeho príznaky. Pite veľa tekutín a odpočívajte čo najviac. Väčšina prechladnutí sa vylieči do týždňa. Ak už prechladnutie trvá dlhšie, alebo máte pretrvávajúcu horúčku, kašeľ či ťažkosti s dýchaním, poraďte sa so svojím lekárom. Esenciálne oleje sú prírodnou alternatívou k liekom.

TIP: Esenciálny olej čajovník (tea tree) – má silné imunistimulačné schopnosti, jeho včasné použitie môže zabrániť chrípke či prechladnutiu, pokiaľ sa už choroba rozvinula, napomôže zmierniť jej príznaky. Pridajte 1–2 kvapky čajovníkoveho oleja misky s takmer vriacou vodou v objeme cca 1 liter, prikryte hlavu uterákom a inhalujte po dobu 5 minút.

Liečivé účinky aromaterapie
• Väčsína štúdií a lekárov podporuje používanie esenciálnych olejov na liečbu symptómov nachladnutia.
• Mäta, eukalyptus a čajovník (tea tree) sú spoločné odporúčania.
• Esenciálne oleje sú všeobecne bezpečné pri použití v nízkych dávkach.

Výhody esenciálnych olejov
• Esenciálne oleje môžu slúžiť ako prírodná alternatíva k lieku.
• Niektoré oleje vám môžu pomôcť pri spánku, čo môže byť prospešné pri liečbe.
• Niektoré oleje môžu pomôcť liečiť vírusové či bakteriálne infekcie, zatiaľ čo iné môžu znížiť horúčku.
• Esenciálne oleje sú 50 až 70-krát silnejšie a efektívnejšie než samotné bylinky a tak si môžu poradiť aj s vážnymi zdravotnými problémami.

5minut-1

Ako na to?

Inhalácia pary Najúčinnejším spôsobom je inhalácia pary: pridajte 1–2 kvapky vybraného esenciálneho oleja do misky či hrnca s takmer vriacou vodou. Nakloňte sa nad miskou, hlavu prekryte uterákom, zatvorte oči a dýchajte nosom približne 5 minút. Pri prechladnutí a chrípke sa osvedčili nasledovné esenciálne oleje – čajovník, levanduľa, eukalyptus, mäta, kajeput.

Vybrané esenciálne oleje na inhaláciu môžete rovnako použiť aj do elektrického difuzéra, alebo aromalampy. Dezinfikujete a osviežite tak vzduch v miestnosti od škodlivých vírusov a baktérii. Takéto difúzovanie esenciálnych olejov je efektívne pri šírení vône v celej miestnosti a pomáha pri prevencii. Pri samotnej liečbe ochorenia je efektívna už spomínaná inhalácia parou. Odporúčame však oba spôsoby kombinovať.

naparovanie

Lokálna masáž dýchacích ciest

Ďalší účinný spôsob používania esenciálnych olejov je lokálne použitie na pokožku. Aplikáciou na postihnuté miesto sa ľahko vstrebávajú a majú v danej oblasti rýchly lokálny účinok. Antiseptické a antibakteriálne vlastnosti niektorých olejov sa vstrebú cez pokožku a dokážu tak pôsobiť na dýchacie cesty či dutiny zvonku. Použiť môžete esenciálny olej a to napr. Eukalyptus zriedený v základnom rastlinnom oleji napr. (jojobový, kokosový) pravidelne masírujte do pokožky hrudníka, na chrbát, hrdlo a čelo. Masáž opakujte 2 až 3 krát denne.

Kúpeľ

Relaxačný spôsob používania esenciálnych olejov je kúpeľ. Pridajte 5–10 kvapiek esenciálneho oleja do jednej polievkovej lyžice základného oleja (napr. mandľový, olivový) a dôkladne premiešanú zmes vylejte do vane s teplou vodou. Esenciálne oleje nie sú vo vode rozpustné, kvapky by plávali na povrchu, preto je nutné ich riediť v základnom oleji. Základný olej je možné nahradiť aj soľou do kúpeľa, alebo teplým mliekom či medom.

Kvapky do nosa pri prechladnutí

Takéto prírodné kvapky si viete namiešať jednoducho aj sami doma. Tu je krátky návod.
10ml mandľoveho oleja
3kv rakytníkový olej (hojí sliznice)
2kv levanduľa
2kv tymián linalool
1kv kajeput
1kv eukalyptus (nie pre astmatikov) pre deti 1kv levanduľa, 1kv tymián linalool, 1kv kajeput

esencialne

Liečivé byliny a ich vplyv

Aký esenciálny olej si vybrať? Pri výbere sa riaďte podľa vône a žiadúceho účinku.

Olej Použitie
citrón stimuluje zmysly, zaháňa únavu a stres. Esenciálny citrónový olej má výrazné antiseptické a čistiace účinky. Pomáha pri dýchaní.
levanduľa uvoľnenie a relax, odstraňuje napätie a stres. Pre svoje analgetické, antiseptické a antibiotické vlastnosti je vhodný pri liečbe prechladnutia, kašľu, chrípky
mäta mätový olej má schopnosť liečiť tráviace ťažkosti, dýchacie ťažkosti, bolesť hlavy, nevoľnosť, horúčku, kŕče
tymián má antibakteriálnu účinky, pomáha bojovať proti respiračným infekciám
eukalyptus výrazne pomáha pri liečbe dýchacích ciest, astme, pri nádche a prechladnutí. Pomáha odstrániť migrénu.
čajovník (tea tree) osvieženie, povzbudenie nálady, antiseptické účinky. Ničí baktérie, plesne a vírusy. Má silné imunostimulačné účinky,
kajeput povzbudenie nálady a osvieženie, uvoľňuje napätie a uvoľňuje dýchacie cesty pri prechladnutí. Kajeputová silica je prírodné analgetikum a tlmí bolesť
klinčeky uvoľnenie a relax, antiseptické a dezinfekčne účinky
kadidlovník Má anti¬septické a dezinfekčné vlastnosti. Kadidlová silica podporuje imunitný systém, pomáha pri ťažkostiach dýchacích ciest.
rozmarín Rozmarínový esenciálny olej má široké využitie pre svoje imunostimulačné, antibakteriálne, protizápalové a analgetické účinky.
   

Tu kúpite kvalitné Esenciálne oleje

esencialne.oleje-pouzivanie

Dbajte na kvalitu

V duši každej rastliny je obsiahnutá jedinečná kombinácia až stoviek aktívnych liečivých látok. Moderná medicína doposiaľ tieto komplexné zlúčeniny nedokáže rovnocenne napodobniť. Dá sa však napodobniť ich vôňa a preto sa vyvarujte použitiu syntetických a riedených napodobenín.

DÔLEŽITÉ! Na flakóniku z tmavého skla vždy hľadajte nápis “ESSENTIAL OIL” (esenciálny alebo éterický olej) a rovnako musí obsahovať latinský názov.

„Je nesmierne dôležité, aby ste pracovali s čistým esenciálnymi olejmi, bez umelých prísad. V opačnom prípade svojmu zdraviu môžete uškodiť a zároveň nedosiahnete želaný účinok,” hovorí Martina Kubicová, zo spoločnosti Bodhi, ktorá sa zaoberá aromaterapie.

Bezpečnosť pri používaní

Aromaterapia je vo všeobecnosti bezpečná liečebná metóda. Pri jej používa však platia nasledovné pravidlá. Esenciálne oleje sú vysoko koncetrované a preto sa používajú lokálne na pokožku vždy riedené v základnom oleji. Použitie neriedených esenciálnych olejov na pokožku môže spôsobiť podráždenie alebo alergickú reakciu. Vdýchnutie vône vo veľkom množstve alebo po dlhšiu dobu môže spôsobiť závrat. Vnútorne alebo dlhodobé používanie je nutné konzultovať s lekárom alebo aromaterapeutom.

DÔLEŽITÉ! Pred použitím esencialnych olejov pre deti je nutné konzultovať so svojím lekárom alebo vyškoleným aromaterapeutom!

Kvalitné esenciálne oleje kúpite na stránke www.bodhispa.sk

chyba