Chcete sa zbaviť bolesti chrbtice? Tieto 3 rady sa vám zídu

Vďaka sedavému spôsobu života trápi bolesť chrbtice čoraz väčšie množstvo ľudí. Málokto však vie, že existujú pomerne jednoduché techniky na jej zmiernenie alebo dokonca úplné odstránenie.

16.03.2018 10:27
w

Príčiny

Chrbtica trpí pri práci s počítačom, sedavom zamestnaní alebo zdvíhaní ťažkých vecí a nevhodnom cvičení. K príčinám problémov s chrbticou významne prispieva nedostatok pohybu a nadváha. Chrbát môže bolieť od poranených väzov, svalov, kĺbov, ale aj v dôsledku zlomenín. Nezriedka sa vyskytujú vrodené alebo získané pokrivenia chrbtice, ako napríklad skolióza alebo kyfóza. Pretrvávajúcu alebo náhle vzniknutú bolesť chrbtice, je potrebné vždy neodkladne konzultovať s lekárom. Bolesti môžu byť dokonca signálom problémov s vnútornými orgánmi. Rad týchto porúch však patrí medzi funkčné. Upravia sa v relatívne krátkej dobe po odstránení provokujúceho faktora, nasadení správneho cvičenia alebo farmaceutických prípravkov. Vybrali sme pre vás niekoľko užitočných rád, ktoré vám môžu pomôcť zbaviť sa JEDNODUCHEJ bolesti chrbtice.

1. Dbajte na dostatok pohybu

V tomto prípade platí, že najlepšia liečba je prevencia. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie by mal človek za deň urobiť minimálne 10 tisíc krokov, teda približne 7 kilometrov. Je to ako prejsť 70 futbalových ihrísk za sebou. Možno sa to zdá veľa, no stačí si napríklad trochu privstať, ísť do práce pešo a značnú časť z tejto vzdialenosti môžete mať za sebou. Vaše telo sa vám poďakuje a ako bonus sa vyhnete ranným zápcham.

2. Cvičte

Ak identifikujete bolesť v oblasti krčnej chrbtice či krížov, môžu za ňu byť zodpovedné oslabené svaly v oblasti chrbta a brucha. V takomto prípade je vhodné cvičiť napríklad jogu a pilates. Známym cvikom, ktorý pomáha eliminovať bolesť v krížovej oblasti, je zdvíhanie panvy z pozície ležmo na chrbte. Ďalšími cvikmi sú napríklad mačací chrbát alebo mostík. V prípade, že vás prepadne bolesť krčnej chrbtice na mieste, kde nemôžete vykonávať cviky na zemi, vám k úľave dopomôže jednoduché otáčanie hlavy do strán, respektíve jej zakláňanie. Akýkoľvek cvik si vyberiete, je potrebné, aby ste ho vykonávali pomaly a maximálne precízne. Ak s cvikmi na chrbát nemáte žiadne skúsenosti, určite vám na začiatok odporúčame pomoc odborníka, trénera alebo fyzioterapeuta.

3. Zvoľte vhodné lieky

Môže sa stať, že sa vám napriek všemožnému úsiliu bolestivé miesto nepodarí „rozhýbať". Vtedy na rad prichádza lekáreň. Na zmiernenie bolesti sa najčastejšie sa používajú tablety alebo kapsuly, alternatívou môžu byť čipky. Pre takmer okamžitú úľavu sa účinná látka aplikuje injekčne. Efektívne je aj použitie gélov, mastí či náplastí, ktoré pôsobia priamo v mieste bolesti. Pri výbere vhodných náplastí je dôležité skontrolovať, či obsahujú účinnú látku. Voltaren liečivé náplasti vďaka obsahu účinnej látky diklofenaku uľavia od akútnej bolesti počas 12 hodín (podľa dávkovania dvakrát denne). Účinná látka v liečivých náplastiach Voltaren, na rozdiel od hrejivých náplastí, ktoré neobsahujú žiadnu liečivú zložku, preniká pokožkou priamo k zdroju bolesti. Liečivé náplasti majú hrúbku len 1 mm, sú teda diskrétne, vhodné na každodenné použitie (maximálne 7 dní).

Voltaren liečivé náplasti sú voľne dostupné vo vašej lekárni.

Pozorne si prečítajte pribalenú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom. Voltaren 140 mg liečivé náplaste obsahujú diclofenacum natricum. Liek na vonkajšie použitie..

V prípade otázok kontaktujte prosím:
GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Czech Republic s.r.o., Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4, mail:cz.info@gsk­.com, tel: +420 222 001 111

Prípadné nežiaduce účinky prosím hláste na: ch.safety@gsk.com.

Dátum schválenia: 02/2017

CHCSK/CHVOLT/0006/17c

chyba