6 potravín s protirakovinovými účinkami

Nádorové ochorenia patria medzi jednu z najčastejších predčasných príčin smrti, a to aj napriek pokrokom v liečbe. Najčastejším typom rakoviny u nás je rakovina hrubého čreva a konečníka a pľúc, u mužov potom prostaty a u žien prsníka.

27.11.2017 08:00
shutterstock 529822198
zdroj: MycoMedica

Môžeme sami urobiť niečo, čo by znížilo riziko toho, že rakovinou ochorieme? Lekári sa zhodujú v tom, že rakovina je preventabilná, tj. je skutočne možné toto riziko znížiť našim správaním, stravovaním. Je možné napomôcť telu v boji s rakovinou, keď už ňou trpíme? Podľa niektorých klinických štúdií je možné aj toto.

Ktoré potraviny teda nesú „protinádorové“ účinky?

1. Medicinálne huby

Medicinálne huby sú v poslednej dobe veľmi diskutovanou témou ako medzi onkologickými pacientmi, tak aj medzi lekármi onkológmi. Medicinálne huby sú využívané na liečbu chorôb už tisíce rokov, a to v rámci tradičných medicín, napr. čínskej. Súčasné vedecké poznatky postupne potvrdzujú to, čo už vedeli aj starí Číňania, teda že huby majú mnoho účinkov, ktoré sú jednak liečebné, a jednak preventívne. Tu nás zaujíma účinok protirakovinový. Vďaka vedeckým štúdiám s mnohými druhmi húb, napr. Coriolem, Enoki, Agaric, Maitake, Shiitake, Reishi, Cordyceps …, je zdokumentovaná účinnosť húb napr. u rakoviny prsníka, prostaty, čriev, krvi, pľúc, melanómu … Vykonáva sa testovanie priamo na bunkách rôznych druhov rakovín, ku ktorým sa pridávajú extrakty z húb, na zvieratách s nádormi, ale aj klinické štúdie s pacientmi. Ukazuje sa, že huby, resp. ich zložky (fenoly, polysacharidy, terpenoidy), dokážu rakovinové bunky zabíjať, navodiť u nich stav, ktorý končí smrťou, tj. apoptózu. Ale to nie je všetko. Dôležitým faktom tiež je, že blokujú delenie, teda aj množenie rakovinových buniek, a ich schopnosť vycestovať z miesta prvotného nádoru, tj. zabraňujú metastázovania. Ani tu však výpočet pozitív nekončí. Huby posilňujú imunitný systém, ktorý potom lepšie cielia a sám zabíja rakovinové bunky. U pacientov potom zvyšujú účinnosť chemoterapie, obnovujú a zlepšujú funkciu kostnej drene po chemoterapii či rádioterapii, napomáhajú regenerácii a znižujú dopady protirakovinovej terapie na ľudské telo. Preventívne pôsobenie je potom práve v posilnení imunitného systému, ktorý si sám poradí s vznikajúcou rakovinou, ale aj neutralizácie voľných radikálov. Vie sa, že tieto narúšajú bunkové membrány aj DNA, dochádza k mutáciám, ktoré vedú k nádorovému zvrhnutiu. Ak sú voľné radikály neutralizované, riziko vzniku rakoviny sa znižuje. U prevencii nemožno opomenúť ani to, že zabíja vírusy, ktoré majú rakovinotvorný potenciál, napr. Vírus Ebstein-Baarovej, HIV, ľudské papilomavírusy … Huby je možné využiť ako potravinu v gastronómii, ale mnohé medicinálne huby nie sú jedlé, navyše by sme ich museli zjesť veľké množstvo, je teda lepšie využiť hubový potravinový doplnok.

2. Červená repa

U nás je táto zelenina trochu zanedbávaná, čo je škoda. Lebo aj u nej sú zaznamenané protirakovinové účinky. Je podobne ako huby imunostimulant a antioxidantom. Pôsobí teda preventívne proti vzniku rakoviny. Podľa štúdií potom napr. zvyšuje cytotoxicitu chemoterapie na bunky rakoviny prostaty, pankreasu či prsníka, zlepšuje výsledky liečby u leukémie. Je tiež popísané, že znižuje delenie buniek rakoviny pečene. Najúčinnejším látkami sú betacyanínov a betalainov. Z červenej repy je možné pripravovať šťavy, šaláty, teplé pokrmy alebo ju jesť sterilizovanú.

3. Hroznové víno

Hrozno je taktiež nositeľom látok, ktoré môžu bojovať s rakovinovými bunkami. Tieto sa ukrývajú hlavne v jadércích. Z plodov vínnej révy sa vyrábajú rôzne extrakty a oleje. Práve extrakty bohaté na proanthokyanidíny boli využité na testovanie napr. na bunkách rakoviny prsníka. Preukázalo sa, že zvyšuje účinok chemoterapie a napomáha zastaviť delenie nádorových buniek. Podobne tak je tomu v prípade rakoviny hrubého čreva či hrubého čreva, kedy bunky aj zabíja, pretože u nich navodí apoptózu, znižuje teda počty rakovinových buniek. Ďalšou dôležitou zložkou je resveratrol, ktorá je aj v dužine i šupke, ktorý je protirakovinový a antioxidačné. Je tiež v kakau, grepoch, čučoriedkach.

4. Kurkuma

Kurkuma sa používa ako sušený prášok, ktorý sa pridáva do zmesí korenia, hlavne indických, pridáva sa do mnohých pokrmov, marinád, nápojov, čaju, dodáva im jemne štipľavú chuť a žltú farbu. Najdôležitejšou súčasťou kurkumy vo vzťahu k rakovine je flavonoid kurkumín. Mnoho štúdií overovalo jeho účinok. V kombinácii s chemoterapiou dochádza k lepšej kontrole rakoviny, ku zmenšovaniu nádorovej masy, pôsobí takto však aj samostatne. Zabíja leukemické bunky, zabraňuje deleniu rakovinových buniek, napr. rakoviny žalúdka či čreva. Kurkumín tiež obmedzuje metastázovaniu, napr. Rakoviny prsníka.

5. Zelený čaj

Jeden z najobľúbenejších nápojov je bezpochyby čaj, zvlášť niektoré druhy majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Zelený čaj je dobre známy svojimi protirakovinovými účinkami, za nimi stoja hlavne polyfenol EGCG (epigallaocatechin-3-gallate), ktorý je považovaný za prevenciu aj liečebnú látku proti rakovine. Navodzuje totiž u rakovinových buniek apoptózu a znižuje schopnosť rakoviny metastázovať. Ďalšou zložkou je quercetin, ktorý je silným antioxidantom a bojuje s voľnými radikálmi a pôsobí proti rastu rakoviny.

6. Paradajky

Paradajky sú veľmi chutnou a populárnou potravinou, ale už menej sa vie, že sú zdrojom lykopénu. U lykopénu sú preukázané aj protirakovinové účinky. Jednak pôsobí ako prevencia proti vzniku rakoviny, tak dokáže tiež doviesť bunky rakoviny k apoptotickéj smrti a znižuje riziko metastázovania nádoru. Toto je potvrdené napr. u rakoviny prostaty, prsníka, pľúc, hrubého čreva, žalúdka a iných. Aby sa však lykopén lepšie uvoľnil a teda i vstrebal, je lepšie paradajky tepelne spracovať, napr. grilovať, pripraviť omáčky, kečup … a keďže je lykopén rozpustný v tukoch, je vhodné k tepelne pripraveným paradajkám pridať aj tuk, olej …

chyba