Urológ vs sexuológ. Na koho sa môže obrátiť váš partner?

Keď má muž problém „tam dole“, nie vždy je ochotný, riešiť ho s lekárom. Návšteva odborníka, s chúlostivým problémom, je pre mnohých mužov doslova nočnou morou – hanbia sa a netušia, čo ich čaká. Často sú to práve ich partnerky, ktoré im poradia, ako vyriešiť dilemu urológ vs sexuológ a povzbudia ich, aby dôležitú návštevu lekára absolvovali.

13.11.2017 08:00
first prostate exam Foto:

Urológ verzus sexuológ – na koho sa obrátiť?

Aké zdravotné problémy lieči urológ?

Urológia ako taká sa zaoberá liečením problémov s močovými cestami oboch pohlaví. Okrem toho sa však venuje aj prevencii, diagnostike a liečbe ochorení mužských pohlavných orgánov. Na urologické vyšetrenie je potrebný výmenný lístok od obvodného lekára.

Váš partner môže navštíviť urológa v prípade, že má problémy somatického charakteru, medzi ktoré patria najmä ťažkosti s močením, infekcie močových ciest, obličkové alebo močové kamene či bolesti panvy.

Urológa však môže vyhľadať aj v prípade, že ho trápia problémy s erekciou, neplodnosť, impotencia či podozrenie na pohlavné choroby alebo rakovinu prostaty či semenníkov.

Na aké ťažkosti sa špecializuje sexuológ?

Na rozdiel od urológa, sexuológ sa viac zameriava na psychickú stránku veci. Dokáže poradiť pri problémoch v spálni, ktorých primárnou príčinou nie je choroba ale osobný alebo vzťahový problém muža alebo ženy. Do úvahy však berie aj somatickú stránku veci.

Na návštevu sexuológa nie je potrebný výmenný lístok od obvodného lekára – stačí len nabrať odvahu a prísť. V ideálnom prípade si partnerský pár dohodne sedenie u sexuológa spoločne.

Sexuológ poradí s problémami ako je erektilná dysfunkcia, impotencia, predčasná ejakulácia, bolestivý sex či zhoršené libido. Má právomoc, predpisovať lieky na potenciu a môže tiež odporučiť zmenu životosprávy, prípadne špeciálne cviky či užívanie tabletiek na podporu erekcie.

Akým iným spôsobom môžete podporiť vašu mužnosť?

V prípade, že váš problém nie je natoľko závažný, že by si vyžadoval lieky na predpis, môže vám lekár odporučiť siahnuť po voľne dostupných doplnkoch stravy na prírodnej báze. Ide o doplnky výživy, ktoré prispievajú k udržaniu si pevnej erekcie a dobrej sexuálnej kondície. Mnohým mužom sa osvedčili tabletky s obsahom Kotvičníka zemného – táto bylinka totiž prirodzeným spôsobom udržiava optimálnu hladinu testosterónu v tele, čím priaznivo pôsobí na libido a sexuálne zdravie muža.

chyba