Mužské erotogénne zóny podľa Sigmunda Freuda

Sigmund Freud, kontroverzná rakúska osobnosť, sa zapísal do dejín vďaka viacerým významným psychologickým teóriám. Jednou z nich sú aj štádiá psychosexuálneho vývinu, v rámci ktorých počas života skúmame jednotlivé erotogénne zóny. Každá z nich prináša iný druh pôžitku. Dokážete naplno využiť ich potenciál?

16.10.2017 08:00
zerex inzercia

Erotogénne zóny muža prechádzajú vývinom – od narodenia až po pubertu

Prvá fáza je orálna. Erotogénnou zónou sú ústa. Prijímame nimi potravu a skúmame okolitý svet. Potom nasleduje análna fáza, počas ktorej človek zisťuje, že aj táto časť tela mu dokáže spôsobiť slastné pocity. Vo falickej fáze sa pozornosť upriamuje na vlastné genitálie a objavovanie masturbácie. Po latentnej fáze, keď záujem o erotogénne zóny na nejaký čas odchádza do úzadia, prichádza posledná, genitálna fáza. Mladý človek sa opäť zameriava na genitálie ale tentokrát ho viac zaujíma opačné pohlavie. Aspoň taký je podľa Freuda zdravý sexuálny vývin.

Prečo sú erotogénne zóny práve tam kde sú?

Ústa, genitálie i okolie análneho otvoru sú popretkávané bohatou sieťou nervových zakončení, ktoré sú na týchto miestach oveľa bližšie k povrchu pokožky ako napríklad na chrbte či na ramene. Preto prežívame dotyky na týchto častiach tela tak intenzívne. Medzi tieto špeciálne erotogénne zóny patria aj bradavky, ktorých dráždenie spôsobuje intenzívne vzrušenie približne u 80% žien a 50 % mužov.

Je sex bez bozkov to pravé orechové?

Pri bozkávaní sa v tele muža a ženy deje zvláštna reakcia – výmena slín a dotyky pier spúšťajú vylučovanie hormónu oxytocínu, ktorý posilňuje pocit intimity a zároveň klesá úroveň stresového hormónu kortizolu. Zapojiť túto erotogénnu zónu do predohry aj samotného milovania sa teda rozhodne oplatí – a to nielen vo forme orálneho sexu.

Zakázané ovocie, ktoré chutí odvážnym experimentátorom

Análna stimulácia môže byť zaujímavým a osviežujúcim zážitkom pre obe pohlavia. Mnohí sa však zdráhajú experimentovať s týmto „zakázaným územím“. Dráždenie „zóny A“ však môže mať rôzne podoby – môže to byť napríklad aj jemná masáž alebo stimulácia pomocou erotických hračiek. V každom prípade je dôležité dôkladne sa pripraviť. Nachystajte si dostatok kondómov a lubrikačného gélu, určeného špeciálne na tento druh sexu.

Milovanie, ktoré vás neomrzí

Väčšina párov sa najviac zameriava na erotogénnu zónu, ktorá je podľa Freuda kľúčová pre dospelého človeka – a tou sú genitálie. Prinášať uspokojenie opačnému pohlaviu a zároveň prijímať dráždenie od svojho partnera či partnerky je veľmi vzrušujúce. Aj tu je však dostatok priestoru na experimentovanie – stačí mať otvorenú myseľ.

Óda na cesty po tele

Skúmanie Freudových teórií v praxi je rozhodne zaujímavým programom na romantický večer. Pre dlhšiu výdrž počas skúmania erotogénnych zón môžete vyskúšať tabletky na prírodnej báze s obsahom „zelenej Viagry“ – Kotvičníka zemného, ktoré sú voľne dostupné online.

chyba