Je to zázrak, ako sa rany hoja

Ani neviete, ako rýchlo môže dôjsť k menšiemu úrazu. Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, čo sa deje s pokožkou pri jej poranení? Ako sa vlastne rany hoja?

08.08.2017 10:23
binoect krem inzercia Foto:

Ako vzniká rana

Ranou nazývame akékoľvek porušenie pokožky. Môže ísť o akútne poškodenie, ktoré vzniká všetkými možnými spôsobmi. Alebo ide o rany traumatické, ktoré zapríčiňuje mechanické pôsobenie nejakého predmetu – bodnutia či strelné rany. Ďalšími typmi sú termické rany, teda popáleniny a omrzliny, chemické rany zo žieravín a chronické rany, ktoré vznikajú dlhšiu dobu. Na to, ako sa rany hoja, má vplyv viacero faktorov – od miesta poranenia, veľkosti rany, prítomnosti infekcie, až po vek, zdravotný stav či imunitný systém pacienta. Hojenie rany trvá niekedy pár týždňov, inokedy niekoľko mesiacov, kým sa nevytvorí nové tkanivo, ktoré miesto zacelí kožou.

Rýchla pomoc

Aj keď možno rana nevyzerá na prvý pohľad zle a nemusí veľmi krvácať, rozhodne by ste ju nemali podceniť, aby vám nezanechala trvalé viditeľné následky na koži. Ranu v prvom rade treba vyčistiť a potom použiť dezinfekčný roztok, najlepšie v spreji, ľahšie sa aplikuje na ranu. Vhodný je napríklad Bionect Silverspray – práškový sprej, ktorý vďaka obsahu účinných látok ako je kyselina hyalurónová či metalické striebro, zabraňuje znečisteniu rany a napomáha jej hojeniu. Do poraneného miesta tak prestávajú prenikať baktérie a začína sa tvoriť vlhkosť, ktorá podporuje prirodzený spôsob hojenia a zároveň pomáha vytvárať bariéru proti infekciám.

Fázy hojenia

1. Čistiaca fáza
V prvej fáze sa musí organizmus popasovať so všetkými nežiaducimi časticami v rane a odstrániť ich. Vzniká zápal, pre ktorý je charakteristický opuch, bolesť a zvýšená teplota postihnutého miesta. Zápalové bunky začínajú migrovať a pohlcovať cudzorodé zložky.

2. Granulačná fáza
V granulačnej fáze sa tvoria nové krvné cievy a granulačné tkanivo, ktoré postupne ranu vypĺňa, až sa rana začne uzatvárať. Vytvorí sa sieť kolagénových vláken. Je dôležité zabrániť nadmernému rastu granulačného tkaniva a vznikajúcej infekcii, preto pri ošetrovaní voľte veľmi šetrné metódy. V rane je dobré udržiavať vlhké prostredie, vhodná je aj aplikácia podporného prostriedku na liečbu rán, akým je napríklad Bionect krém, ktorý dodáva potrebnú vlhkosť, chráni ranu a podporuje jej hojenie.

3. Epitelizačná fáza
Epitelizačná fáza je poslednou fázou, počas ktorej začínajú bunky migrovať z okrajov alebo z ostrovčekov vo vnútri rany po jej vlhkej spodine. Odreninu je aj naďalej dôležité chrániť pred vyschnutím.

chyba