Vplyv príjmu sacharidov na citlivosť na inzulín: Nekonečná diskusia pokračuje

Optimalizácia príjmu sacharidov je v dnešnej dobe stále kontroverznejšia téma. Vyrovná sa jej snáď len dobrovoľná bezlepková diéta a vegánstvo. Sú skutočne sacharidy potrebné pre správne fungovanie organizmu? A aké alternatívy nám ponúkajú súčasné diéty? Pozrime sa spoločne, ako tieto procesy fungujú „po lopate“.

18.07.2017 08:00
inzercia visibility

Každý deň nové kilečká

Nekontrolovaný príjem sacharidov a nedostatok pohybu sa bez otáľania odrazí na vašej postave. Rovnica je pomerne jednoduchá. Ak dodáte telu viac energie, než dokáže spotrebovať, velenie prevezme inzulín a začne ju ukladať vo forme tukových zásob.

Regulácia hladiny inzulínu

Existujú v podstate dva typy ľudí:

Prvú skupinu tvoria tí, ktorí majú vyššiu citlivosť na inzulín. Môžu jesť veľké množstvo sacharidov, no napriek tomu si udržia nízku hladinu inzulínu a kilá im na váhe nenaskakujú. Avšak, nesprávnym stravovaním sa aj títo ľudia môžu postupne dostať do druhej skupiny.

Druhou skupinou sú tí, ktorí dlhodobo zahlcujú svoje telo horami sacharidov. Ich citlivosť na inzulín klesá a aj po zjedení malého množstva sacharidov im hladina inzulínu vystrelí do výšin a prijaté sacharidy sa automaticky ukladajú.

Pozor na extrémne pokusy

Po tomto zhrnutí je jasné, že ak chceme prinútiť telo, aby začalo spaľovať tuky, musíme zvýšiť jeho citlivosť na inzulín. Zvýšenie citlivosti dosiahneme znížením príjmu potravy s vysokým obsahom sacharidov a s vysokým glykemickým indexom. Čím vyšší glykemický index majú prijaté potraviny, tým rýchlejšie telo vyplavuje inzulín a začne ich ukladať.

Množstvo ľudí sa s týmto vedomím uchyľuje k extrémnym a často nebezpečným pokusom na vlastnom tele. V poslednej dobe sa stretávame napríklad s ketózou, pri ktorej v podstate úplne zamedzíte príjem sacharidov a všeobecne potravín s vysokým glykemickým indexom.

Vaše telo v takomto prípade možno začne spaľovať tuky, no riskujete poškodenie orgánov a iné zdravotné komplikácie. Ak sa rozhodnete pre chudnutie alebo výraznú úpravu stravy, všetko konzultujte s vaším lekárom a trénerom.

Vydajte sa zlatou strednou cestou

Napriek všetkým informáciám, ktoré máme vďaka moderným výskumom k dispozícii, stále nám veľká skupina blogerov, nadšencov fitness a uznávaných športovcov dokazuje, že udržať si zdravé a krásne telo bez zdravotných problémov sa dá aj prirodzenou cestou – pomocou vyváženej stravy, dostatočného pohybu a pravidelného cvičenia.

Ak chcete schudnúť, mierne zvýšenie citlivosti na inzulín vám len pomôže. Neodporúčame však drasticky znižovať príjem sacharidov a tie v bežných potravinách môžete pokojne konzumovať ďalej.

Spaľovanie tukov môžete urýchliť napríklad pomocou L-Karnitínu, ktorý je prírodný a pomáha premieňať tuky naspäť na energiu.

chyba