Medicinálne huby sú pokladom z prírody

Medicinálne huby sú pokladom z prírody, ktorého hodnotu poznajú ázijské a domorodé národy po stovky až tisíce rokov a sú súčasťou tradičných liečebných systémov, akým je aj čínska, domorodá indiánska či ruská medicína.

05.06.2017 08:00
MycoMedica
zdroj: MycoMedica

Tento poklad začína objavovať aj „klasická“ medicína, ktorá vedeckými výskumami a pokusmi potvrdzuje to, čo naši predkovia už dávno vedeli – medicinálne huby môžu zabrániť, aby sa choroba objavila, a keď už je, uľaví nám od nej. Medzi najznámejšie patrí Reishi, Cordyceps, Coriolus, Maitake, Hericium, … Ale je ich oveľa viac a každá má svoje špecifické účinky …

Čo huby dokážu? Huby sú nositeľkami mnohých bioaktívnych zložiek, ktoré pozitívne pôsobia na ľudský organizmus.

Imunitnému systému najviac prospievajú betaglukány, ale napríklad i ďalšie látky ako sú vitamíny, triterpény, enzýmy, minerály, antioxidanty a pod. Tieto látky posilňujú imunitný systém, dodávajú mu početnú aj silovú prevahu nad napr. infekčnými patogénny, akými sú vírusy, baktérie, ale aj mykózy či chlamýdie, ďalej potom aj silu bojovať s nádorovými bunkami. Huby imunitný systém však iba nestimulujú, v prípade alergií alebo auto imunitných chorôb ho naopak harmonizujú a upokojujú jeho zvýšenú aktivitu.

Okrem imunitného systému si medicinálne huby poradia aj s nádorovými bunkami. Pri pokusoch bolo odhalené, že mnohé hubové zložky priamo zabíjajú nádorové bunky a zabraňujú tvorbe metastáz.

Rovnako ako rakovinové bunky podliehajú hubám aj vírusy, baktérie a huby. Sú nimi nemilosrdne zabíjané.

zdroj: MycoMedica
MycoMedica zdroj: MycoMedica

Medicinálne huby však majú mnoho ďalších účinkov, ktoré stoja za zmienku. Na medicinálne huby sa môžeme obrátiť aj v prípade, že nás trápi zvýšená hladina krvného cukru. Huby ju totiž znižujú, zlepšujú využitie glukózy, jej premenu na potrebný zásobný glykogén v pečeni, ochraňujú bunky pankreasu, ktorá tvorí inzulín, a tiež zvyšujú citlivosť buniek na inzulín. Podobne tak je vedeckými štúdiami doložené, že užívanie húb znižuje koncentráciu tukov v krvi, klesá celkový cholesterol, zlý cholesterol LDL, ale stúpa ten dobrý, HDL. Týmito mechanizmami nás huby chránia pred srdcovo cievnymi chorobami, teda aj infarktami, ale aj pred obezitou.

Ak nám klesá nám energia, fyzická aj psychická výdrž, môžeme využiť huby, ktoré zvyšujú výkon, urýchľujú regeneráciu po záťaži, dodávajú energiu, pomáhajú s depresiami. Mnohé huby dokonca vylepšujú mentálne funkcie, pamäť, koncentráciu, ale aj spánok či sexuálne funkcie.

Vďaka tomu, že huby neutralizujú aj voľné radikály a detoxikujú, chránia telo a jeho bunky pred poškodením a degeneratívnymi pochodmi, teda aj pred predčasným starnutím.

Z mnohých vedeckých textov sa dozvedáme, že huby chránia pečeň, obličky aj mozog pred poškodením toxickými látkami vrátane alkoholu, navyše pomáhajú tieto orgány regenerovať.

Tento výpočet je iba krátkym prehľadom. Huby zvládnu oveľa viac. Nie je teda prečo váhať s kúpou produktu z medicinálnych húb, ak chceme chorobám predchádzať, zlepšiť svoje zdravie, kondíciu, či chceme s chorobami, ktorými trpíme, účinnejšie bojovať.

Aké huby sa najčastejšie používajú?

Medzi huby, ktoré majú vyššie uvedené účinky, patrí napr. Ázijské huby vysoko cenená Reishi, Cordyceps, Shiitake, Hericium, Polyporus, Maitake, ďalej potom huby z oblasti Sibíri – Chaga, z Južnej Ameriky – Agaricus.

zdroj: MycoMedica
MycoMedica zdroj: MycoMedica

So žiadnou z týchto húb nemôžeme šliapnuť vedľa. Jediné, na čo je dôležité dať si pozor, je správny výber hubového produktu, nie všetky obsahujú huby v takej kvalite, aby zostali zachované ich všestranné a jedinečné účinky. Ak si nevieme rady, ktorú medicinálne špongiu zvoliť, je možné konzultovať s praktikom čínskej medicíny či fytoterapeutom. Pri výbere prípravku je nutné vyberať kvalitné hubové produkty, ktoré si zachovávajú účinky, ktorými disponuje aj sama huba. V klinickej praxi sa používajú extrakty medicinálnych húb. Polysacharidy (betaglukány) sú účinné látky, kvôli ktorým vo väčšine prípadov medicinálne huby užívame. Ideálny podiel polysacharidov v hubovom extrakte by mal byť okolo 30%. Ak je to menej, je účinok slabý. Ak je to viac, je to na úkor ostatných účinných látok a hlavne sa zmení pomery medzi jednotlivými účinnými látkami. Dôležité tiež je, aby hubová surovina bola z mladých plodníc, jedine ony majú najvyšší obsah účinných látok. Určite viete, že huba je do seba schopná absorbovať rôzne látky z okolia – toxíny, ťažké kovy, pesticídy, rádioaktivitu … Preto hľadajte výrobcu, ktorý je schopný doložiť zdravotná nezávadnosť svojich produktov, najlepšie nezávislú certifikovaným laboratóriom. Je málo firiem na trhu, ktoré naozaj kvalitné produkty z medicinálnych húb ponúkajú. Jednou z nich je napr. MycoMedica.cz.

30% polysacharidov – ideálny pomer

Niektorí predajcovia ponúkajú Cordyceps či Reishi so 40% alebo 50% alebo dokonca 60% polysacharidov. Takéto zvyšovanie koncentrácie polysacharidov je vždy na úkor ostatných účinných látok. Jednoducho Cordyceps už prestáva mať účinky Cordycepsu a blíži sa k čistému betaglukanu. Pokiaľ je treba pôsobiť silnejšie, zvýši sa množstvo užívaných kapsúl. Pritom pomer účinných látok zostane rovnaký ako v surovej hube. To je jednoduchá matematika, nenechajte sa oklamať reklamnými triky.

Autor: Milan Schirlo

chyba