Alergie a imunita

Vedeli ste, že nejakou alergiou trpí približne jeden zo štyroch Slovákov? A to nie je zrovna málo. Na jar sa teší väčšina z nás, ale pre alergikov nie je toto obdobie práve prechádzkou ružovou záhradou. Jarná doba je spojená s príchodom dlho očakávaných slnečných lúčov a prvými jarnými kvetmi.

23.05.2017 08:00
zdroj: MycoMedica
MycoMedica zdroj: MycoMedica

Jar je časom, ktorý dokáže ľudom vykúzliť úsmev na tvári, ale aj časom, kedy majú alergie svoju hlavú sezónu. Ako bojovať s alergiami? Alergia úzko súvisí s imunitou a imunita zase s medicinálnymi hubami. Poďme si povedať viac.

Oslabená imunita?

Mnoho ľudí po dlhej zime bojuje s oslabenou imunitou. Imunitný systém je ale pre náš organizmus zásadný, je obranou pred vonkajšími vplyvmi, ako je ovzdušie, nebezpečné látky, či infekčné činitele, tj. vírusy, baktérie, mykózy, parazity. Dnešná doba však imunitnému systému zrovna nenahráva. Je plná stresu i znečištěnia a imunitný systém musí neustále pracovat na plné obrátky. Dôležitou súčasťou imunity sú mechanické bariéry, ku ktorým patria kože a sliznice. Môžeme ich prirovnať ku vstupným bránam pre infekcie i cudzorodé látky, vrátane spomínaných alergénov. Pomocnú ruku oslabenému imunitnému systému ponúkaju medicinálne huby.

Jarné alergie sú za dverami

Každý, kto sa v živote s alergiou stretol, dobre vie, ako ho dokážu potrápiť kvety plné peľov. Prvé jarné dni sebou prinášajú ťažkosti, ktoré sa môžu prejavovať pálením, svrbením, nádchou, ale aj nebezpečnými dýchacími problémami. Prvá pomoc v podobe návštevy lekára je nevyhnutnosť, čo ale môžete pre svoje telo urobiť navyše? Pokiaľ chcete svojmu telu prospieť prírodnou cestou, objavte tajomstvo medicinálnych húb, ktoré sú známe svojimi liečebnými účinkami už po tisícročia.

Na alergie přírodnou cestou

Cesta za zlepšením vášho stavu nemusí byť zložitá. Liečba pomocou medicinálnych húb je bezpečná a pôsobí tiež preventívne. Medicinálne huby majú svojich priaznivcov po celom svete a využívajú sa v tradičnej medicíne Ázie, Európy a južnej Ameriky po stáročia. Medicinálne huby sa využívajú na liečbu infekcií, nádorových ochorení, cukrovky, vysokého krvného tlaku a v neposlednom rade na liečbu alergií. Medicinálne huby modulujú aktivitu imunitného systému, dokážu stimulovať jeho súčasti, ktoré sú zodpovedné za boj s infekciou a tlmí zložky imunity, ktoré zodpovedajú za rozvoj hypersenzitívnych, alergických reakcií.

Účinky podložené skúsenosťami i klinickými studiami

Za blahodarným účinkom medicinálnych húb na liečbu alergií stoja vedecké pokusy aj klinické štúdie, ktoré potvrdzujú, že vďaka vplyvu medicinálnych húb na imunitný systém dochádza na zmiernenie príznakov alergií a na potlačenie nadmernej reaktivity imunitného systému. Veľkou prednosťou medicinálnych húb je aj skutočnosť, že je možné ich užívať s klasickými protialergickými liekmi, pretože nemajú vedľajšie účinky a interakcie. Naopak, medicinálne huby majú celý rad nezanedbateľných pozitívnych účinkov na telo i myseľ.

Po akých medicinálnych hubách siahnuť?

Chcete bojovať s alergiou, ktorá vám sťažuje život, prírodnou cestou? Aká medicinálna huba je ideálna na zmiernenie alergie, alebo v najlepšom prípade na odstránenie alergických príznakov? Vždy je dobré konzultovať svoj stav s odborníkom, ktorý sa zaoberá napríklad tradičnou čínskou medicínou. Vedľa však nesiahnete s týmito hubami.

Reishi (Ganoderma lucidum), v preklade „božská huba nesmrteľnosti“ je známa pre svoje liečebné účinky viac ako 4000 rokov. Patrí medzi najvzácnejšie liečivá tradičnej čínskej medicíny. Reishi doplňuje energiu, posilňuje srdce a pľúca a tlmí prejavy alergie, kašľa aj astmy.

Cordyceps CS-4 (Cordyceps sinensis) má medzi medicínskymi hubami osobitné postavenie. Pôvodom huby Cordyceps je tibetská náhorná plošina, huba rastie v oblastiach až 4000 metrov nad morom. Cordyceps podľa tradičnej čínskej medicíny posilňuje najviac obličky a pľúca, čím je nápomocný pri astme a kašli, tiež pôsobí ako prírodné antibiotikum

Agaricus čiže šampión mandľový má výrazné protinádorové účinky, reguluje alergické aj autoimunitné procesy v tele.

30% polysacharidov – ideálny pomer
Niektorí predajcovia ponúkajú Cordyceps či Reishi s 40% alebo 50% alebo dokonca 60% polysacharidov. Takéto zvyšovanie koncentrácie polysacharidov je vždy na úkor ostatných účinných látok. Jednoducho Cordyceps už prestáva mať účinky Cordycepsu a blíži sa čistému betaglukanu. Pokiaľ je treba pôsobiť silnejšie, zvýši sa množstvo užívaných kapsúl. Pritom pomer účinných látok zostane rovnaký ako v surovej hube. To je jednoduchá matematika, nenechajte sa oklamať reklamnými triky.

chyba