Topánky s mäkkou podrážkou škodia detským nohám menej ako šlapky

Veľmi častým dôvodom plochých nôh je nesprávne zvolená obuv. Prevencia aj ich odstránenie je v rukách rodičov, ktorí by na návštevu u fyzioterapeuta či ortopéda nemali zabudnúť práve v období, keď dieťa zavŕši tri – štyri roky.

19.12.2016 08:00

O tom, po akej obuvi by sme mali v obchodoch siahať a prečo je liečba plochých nôh dôležitá, sme sa rozprávali s Bc. Tatianou Kolekovou, fyzioterapeutkou z Rehabilitačného centra Falck Healthcare.

zdroj: Falck
Falck zdroj: Falck

Kedy by si mali rodičia začať všímať tvar detského chodidla?
Práve v období troch až štyroch rokov už vieme posúdiť, či sa klenba dieťaťa vyvíja správne. Niekedy prichádzajú rodičia aj skôr s obavami, že ich dieťa má úplne ploché nohy. Do troch-štyroch rokov totiž nie je viditeľná pozdĺžna klenba, lebo je chránená tukovými vankúšikmi. Postupne sa rastom a úbytkom podkožného tuku stávajú tvar nohy a klenba výraznejšími, a tým je aj viditeľnejšie možné plochonožie. Dieťaťu, ktoré už stojí na vlastných, sa chodidlá začínajú prirodzene formovať a vytvára sa priečna aj pozdĺžna klenba.

Je ortopedické vyšetrenie súčasťou ročnej preventívnej prehliadky u pediatra?
Bežnú kontrolu vykonávajú pediatri, napríklad práve počas pravidelnej prehliadky. Ak sa im stav nepozdáva, môžu odporučiť dieťa k špecialistovi. Ľahkú kontrolu vedia urobiť aj rodičia sami, stačí potrieť chodidlo nezávadnou farbou a urobiť odtlačok. Rovnako dobre poslúži aj kachličková podlaha v kúpeľni alebo väčšia sklenená plocha, napr. konferenčný stolík. Plochonožie sa dá spoznať v tomto období aj podľa výrazného vybočenia piat dovnútra, či chôdzou s viditeľným vytočením špičiek von.

Ako vyzerá odtlačok plochej nohy?
Napr. deti, ktoré našľapujú na vnútornú stranu nožičiek, mávajú širší odtlačok bez pozdĺžnej klenby. Spadnutá priečna klenba sa častejšie prejavuje u dospelých, ale stretávame sa s ňou aj u detí.

zdroj: Falck Foto: Bajneva Yulia
Falck 2 zdroj: Falck

Tento problém má asi pätina detí. Kde treba podľa vás hľadať príčinu?
Všetko sa to v mnohých prípadoch začína už v najútlejšom detstve. Niektorí rodičia majú žiaľ tendenciu trochu pomáhať svojim deťúrencom a postavia ich na nohy skôr, ako je to dieťaťu prirodzené. Nohy sú potom namáhané neprirodzeným spôsobom, pretože ešte nie sú dostatočne vyspelé na tento typ pohybu. Nezanedbateľný je v tomto období vývoja aj správny výber obuvi. Medzi odborníkmi rezonuje otázka, že či vôbec dieťa, ktoré sa učí chodiť, obúvať, resp. kedy je správny čas, aby začalo nosiť topánky. Na začiatok dieťaťu úplne postačia protišmykové ponožky so spevnenou podrážkou, či capačky, ktoré len jemne podopierajú členky a chránia pred chladom.

Niektorí odborníci hovoria, že najlepšia je chôdza naboso. Iní sa prikláňajú k názoru, že zdravý vývoj chodidla sa nezaobíde bez ortopedických vložiek, či topánok. Aký je váš názor?
Aj tu platí, že veci nie sú čierno-biele. Zastávam názor, že pre správne vytvarovanie svalstva a väzív v chodidle je ideálna prirodzená stimulácia. Naše domácnosti sú plné rovných, zväčša tvrdých povrchov, tie nám v tom vôbec nepomáhajú, skôr naopak. V tomto prostredí odporúčam nosenie papučiek s ortopedickou vložkou. Lepšie je, ak dieťa chodí po rôznych povrchoch, po koberci, po studenšej podlahe, po ďalšom koberci. V lete, kedy máme možnosť chodiť naboso, je veľmi prospešné topánky vyzuť a chodiť po zemi, kamienkoch, piesku, jednoducho nerovnostiach, s ktorými sa musí noha popasovať.

zdroj: Falck
Falck 3 zdroj: Falck

Hitom posledných rokov sú tzv. barefoot-y. Myslíte si, že sú vhodné na každodenné nosenie?
Aj táto obuv je medzi odborníkmi časťou témou a názory na ňu sa rozchádzajú. Odporúčam sa poradiť s Vašim ortopédom, ktorý pozná diagnózu vášho dieťaťa. Osobne si myslím, že ich nosenie pri zdravej detskej nožičke by nemal byť problém, prípadné striedanie s inou vhodnou obuvou. Ich podrážka je totiž mäkká, noha v nej môže dobre pracovať. Omnoho väčšou „hroznou“ pre deti sú medziprstové topánky alebo šľapky s voľnou pätou, nohy v nich nemajú dostatočnú oporu a ich nosením sa môže u detí vyvinúť tzv. čaptanie.

Čo sa stane, ak liečbu zanedbáme?
Naše nohy nesú celú váhu nášho tela. V prípade detí tá váha nie je až taká veľká, ale v pomere k veľkosti chodidla je to stále významná záťaž. Logika je veľmi jednoduchá – čím neskôr začneme deformite na detskej nohe venovať pozornosť, tým väčšie škody môže napáchať. Dôležité je riešiť problém, kým detská noha ešte rastie a dá sa s ňou pracovať. Najčastejším sprievodným javom plochých nôh je bolesť samotných nôh, ktorá nás však vie dobehnúť aj v neskoršom veku. Ploché nohy môžu spôsobiť aj ďalšie vážne problémy s celým pohybovým aparátom.

Tatiana Koleková
Falck Tatiana Koleková
chyba