Starnutie s HIV

Na začiatku epidémie pred viac ako 30 rokmi, ľudia s diagnostikovanou HIV/AIDS infekciou mohli očakávať prežitie len 1 až 2 roky po stanovení tejto diagnózy. To znamenalo, že problematike starnutia u chorých s HIV infekciou sa nevenovala veľká pozornosť.

28.09.2016 08:00

Ale dnes, vďaka zlepšeniu účinnosti antiretrovírusovej liečby, ľudia s HIV infekciou, ktorí sú diagnostikovaní v skorých štádiách infekcie a majú potlačenú vírusovú záťaž užívaním tejto liečby, sa môžu dožívať takého istého veku ako ich HIV-negatívni rovesníci.

Z tohto dôvodu celosvetovo rastie počet ľudí s HIV infekciou vo veku 50 rokov a starších. Mnoho starších ľudí chce viesť a vedie zdravý, aktívny život a život s HIV infekciou by nemal mať na to vplyv. Avšak niektoré zdravotné problémy sa vyskytujú častejšie u HIV-pozitívnej populácie. Z výskumu vyplýva, že HIV infekcia spôsobuje rýchlejšie starnutie imunitného systému jedinca, čo znamená, že mladšie osoby s HIV infekciou majú „starší“ imunitný systém.

Proces starnutia nie je možné zastaviť, môžeme však urobiť zmeny v životnom štýle, ktoré pomôžu udržať ľudský organizmus silnejší a zdravší počas staroby. Čo patrí k zdravému životnému štýlu je asi väčšine z nás jasné (pozn.: pohybová aktivita, racionálna a pestrá strava, stop fajčeniu a alkoholu, dostatok oddychu a relaxu), ale u jedincov s HIV infekciou to platí dvojnásobne. K zdraviu a celkovej dobrej kondícii človeka prispieva nielen fyzické zdravie, ale aj to duševné, ktoré je rovnako dôležité.

Duševné zdravotné problémy môžu postihnúť každého, no už samotný život s HIV infekciou prináša väčší nápor na mentálne zdravie a k tomu sa môžu pridružiť alebo už sú prítomné ďalšie duševné problémy a ľudia vo vyššom veku tieto stavy prežívajú oveľa senzitívnejšie. V takomto mentálnom rozpoložení by človek nemal ostať sám, ale mal by vyhľadať odbornú pomoc.

MUDr. Pavlína Bukovinová, PhD.
Klinika infektológie a geografickej medicíny LF UK a UN BA

Tento článok vznikol s podporou spoločnosti Johnson & Johnson, s.r.o., divízia Janssen

chyba