Keď nie je čas na bolesť hrdla

Zápaly horných dýchacích ciest patria medzi najčastejšie ochorenia, ktoré riešia všeobecní lekári a aj lekári pre deti a dorast. Niekedy to však ide aj bez nich. Pacient si pri nekomplikovanej infekcii vie pomôcť aj sám. Ako prvá pomoc na bolesť hrdla je k dispozícii aj jediné lokálne antibiotikum na cmúľanie.

30.05.2016 08:00
dorithricin inzercia

Zápaly horných dýchacích ciest zahŕňajú okrem akútneho zápalu hrdla, ktorý trvá kratšie, aj akútny zápal mandlí, ktorý trvá niekoľko dní, a tiež chronický zápal hrdla. Väčšina zápalov horných dýchacích ciest patrí medzi nezávažné.

Pokiaľ je infekcia nezávažná, je k dispozícii Dorithricin s obsahom lokálneho antibiotika – prvá pomoc v boji s nekomplikovanou infekciou a bolesťou hrdla. Sú to cmúľacie pastilky, ktoré majú jemnú mentolovú chuť. Na slovenský trh prišli v roku 2014. Jedna pastilka obsahuje tyrotricín, benzalkónium chlorid a benzokaín. Pacient si nemusí vyplachovať hrdlo, ani používať lokálne spreje, čo niektorým ľuďom nevyhovuje. Preparát obsahuje lokálne antibiotikum, má dezinfekčný účinok a pôsobí ako lokálne anestetikum.

Ako liek funguje?

Tyrotricín má lokálny účinok na bunku baktérie – zabraňuje prísunu živín do bunky a zároveň narúša bunkovú stenu baktérie, čím dochádza k bunkovej smrti. Zároveň urýchľuje hojenie zápalu v hrdle. Tyrotricín má dve zložky – tyrocidín a gramicidín. Ako opisuje všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Monika Palušková, tyrocidín blokuje transport cez bunkovú stenu a spomaľuje metabolizmus bunky, gramicidín zase narúša bunkovú stenu, a tým výmenu iónov extra- a intracelulárne. Znižuje produkciu intracelulárnej ATP. Benzalkónium (antiseptikum) pôsobí na gram-pozitívne aj gram-negatívne baktérie (baktériostatický účinok) a benzokaín (lokálne anestetikum) má anestetický účinok, ktorý sa dostaví do 1 minúty a trvá 15 – 20 minút.

Jediné cmúľacie lokálne antibiotikum Dorithricin môžu užívať pacienti s nekomplikovanými infekciami hltana a hrtana s dysfágiou, zápalmi ústnej dutiny a ďasien. Môžu ho užívať dospelí a deti od 6. roku života. Je možné podávať ho aj diabetikom. Čo je dôležité, pri tomto lieku nevzniká skrížená rezistencia s inými antibiotikami.

Ako užívať Dorithricin

  • cmúľať 1 – 2 pastilky v priebehu 2 – 3 hodín
  • maximálna denná dávka je 8 pastiliek/24 hodín
  • po odznení symptómov je vhodné pokračovať v liečbe ešte nasledujúci deň
  • ak príznaky ochorenia nevymiznú do 48 hodín, je potrebné vyšetrenie lekárom

Kedy nepodávať Dorithricin?

  • nie je vhodný, keď má pacient otvorené rany v ústnej dutine
  • pri alergii na fruktózu a ostatné látky, ktoré obsahuje tableta
Dorithricin inzercia

Pred užitím lieku si pozorne prečítajte poučenie o správnom používaní lieku, obsiahnuté v písomnej informácii pre používateľov liekov, ktorá je pribalené k lieku, alebo sa poraďte so svojim lekárom alebo lekárnikom. Na perorálne použitie. Dorithricin sa nechá pomaly rozpustiť v ústach.

Viac informácií čítajte na www.dorithricin.sk.

chyba