Zdravé zuby - vieme, ako na to?

Ako určite viete, ľudské telo má úplne jedinečné vlastnosti, je totiž schopné sa samo účinne chrániť proti celému radu chorôb. Čo ste možno ale netušili, je, že túto unikátnu schopnosť majú taktiež naše ústa. Ich najúčinnejšou zbraňou proti nežiaducim baktériám sú prekvapivo sliny. Sliny nie sú dôležité iba pri trávení jedla, plnia dôležitú funkciu taktiež v boji proti dentálnym problémom, ako je napríklad zubný kaz, citlivosť zubov alebo zápaly ďasien. Zaujíma vás, ako to robia?

06.04.2016 09:07

Sliny totiž obsahujú enzýmy a proteíny, ktoré v zložitom enzymatickom procese vytvárajú prirodzenú antibakteriálnu látku. Tá zabraňuje množeniu nežiaducich baktérií a udržuje mikroflóru vašich úst v rovnováhe, čo je základom pre zdravé ústa.

MUDr. David Kadlec
zentium inzercia MUDr. David Kadlec

„Pokým je mikrobiálna rovnováha v ústnej dutine zachovaná, náš organizmus si dokáže sám poradiť s celým radom hrozieb,“ uvádza stomatológ MUDr. David Kadlec. „Problém nastáva v momente, kedy dôjde k narušeniu ústnej mikroflóry a obranyschopnosť klesá. V takom prípade treba čo najskôr obnoviť rovnováhu potrebným množstvom enzýmov a proteínov, ktorých môže byť v slinách momentálne nedostatok. Odporúčam zvoliť špeciálnu starostlivosť, ktorá tieto látky obsahuje.“

Čo sú to vlastne enzýmy a ako fungujú?

Enzýmy sú prirodzené katalyzátory všetkých biochemických reakcií v tele. Sú obsiahnuté v každej ľudskej bunke a podieľajú sa na odbúravaní škodlivín, prenose kyslíka z krvi do buniek, tvorbe dôležitých látok pre naše telo, aj na tvorbe buniek či DNA. Bez enzýmov nie je naše telo schopné správne fungovať. Niektorí ľudia majú napríklad problémy s trávením laktózy alebo lepku, takzvanou intoleranciou. Tá je spôsobená práve chýbajúcim enzýmom.

zendium inzercia
Ako sa o svoje zuby správne starať?

Hlavné predpoklady pre zdravé zuby sú teda jasné: dbať na dôkladnú hygienu a zaistiť pravidelný prísun enzýmov a proteínov, ktoré podporia prirodzenú obranyschopnosť ústnej dutiny. Myslite taktiež na nasledujúce pravidlá a odporúčania – odmenou vám bude krásny a zdravý úsmev bez starostí z kazov!

  1. Zamerajte sa na techniku – pri čistení na kefku netlačte, aby nedošlo k poškodeniu skloviny, zuby čistite krúživými pohybmi 2 – 3 minúty; kefku voľte čo najmäkšiu.
  2. Nezabúdajte na medzizubné priestory – do svojej ošetrujúcej rutiny zahrňte medzizubnú kefku či dentálnu niť spolu s ústnou vodou.
  3. Zuby si čistite dvakrát denne – ráno a večer, po čistení už nejedzte a nepite sladené nápoje.
  4. Žuvajte po jedle žuvačky bez cukru – zvýšite tým produkciu slín, neutralizujete kyslosť a posilníte zubnú sklovinu.
  5. Navštevujte pravidelne zubného lekára a dentálnu hygieničku – ideálne v rozmedzí 6 mesiacov.
zendium inzercia

NÁŠ TIP: Unikátnu kombináciu enzýmov a proteínov ponúkajú zubné pasty Zendium. Pomáhajú ich prostredníctvom podporovať prirodzenú obranyschopnosť úst a poskytujú viac sily v boji s príčinami dentálnych problémov, ktorým v ústnej dutine čelíme. Navyše obsahujú fluorid na posilnenie zubnej skloviny a na ochranu proti zubnému kazu. Ich súčasťou, naopak, nie je peniaca sa zložka SLS, ktorá môže dráždiť citlivé ústa, ale obsahuje iba jemné peniace sa zložky, preto je vhodná aj pre tie najchúlostivej­šie ústa.

Viac na www.zendium.sk

zendium inzercia
chyba