Červené víno spúšťa migrénu častejšie u žien než u mužov

Čo všetko spôsobuje migrénu a ako riziko jej spustenia znížiť? Možno ste to nevedeli, ale vyvolať záchvat migrény môže často jedlo a pitie. Veľká časť pacientov totiž identifikuje minimálne ako jeden zo spúšťačov práve potraviny. Najčastejšie to býva napríklad konzumácia alkoholu alebo čokolády. Paradoxne môže migrénu vyvolať i pôst či vynechanie pravidelného jedla.

08.03.2016 08:00
zentiva inzercia migralgin

V súčasnosti trpí migrénou 10 – 12 % populácie, pričom ženy sú postihnuté častejšie než muži. Ide predovšetkým o reprodukčnú fázu života (20 – 50 rokov). Ak sa migréna rozvinie, môže neliečená sprevádzať pacientov po celý život. Ďalšou príčinou bolestí hlavy je tzv. tenzná bolesť hlavy. V 20 – 30 % prípadov sa tenzná bolesť hlavy dostavuje častejšie než raz mesačne, u 3 % pacientov ide až o chronické bolesti, ktoré ich trápia viac než 180 dní ročne. Počet pacientov trpiacich bolesťami hlavy navyše stále stúpa, a to so sebou prináša i značné ekonomické náklady jednak na liečbu a tiež ako nepriamy náklad pre zamestnávateľa v dôsledku zníženej pracovnej výkonnosti.

Migrénu môžu vyvolať rôzne spúšťače nielen z oblasti hormonálnych zmien u žien či psychických faktorov, ale i životného štýlu. V posledných rokoch sa tiež skúma vplyv životného prostredia, potravinových spúšťacích faktorov a nedostatku vody v organizme (dehydratácia). Absolútna väčšina pacientov identifikuje minimálne jeden spúšťací faktor, viac ako 90 % pacientov hneď dva.

Ženy, dajte si pozor na červené víno

Medzi najčastejšie zaznamenané potravinové spúšťače bolestí hlavy patrí alkohol. Veľa štúdií potvrdilo súvislosť medzi spotrebou alkoholu a výskytom záchvatu migrény nezávisle od seba ako štatisticky významnú. Bolesti hlavy môžu vyvolať všetky druhy alkoholu, teda tvrdý alkohol, pivo i víno, i keď červené častejšie než biele. Takmer dvadsať percent pacientov uvádza červené víno ako príčinu i samostatne, pričom u žien je to tak významne častejšie. Dve dánske štúdie poukazujú tiež na skutočnosť, že spúšťací účinok červeného vína je silnejší v kombinácii so syrom, zatiaľ čo pri iných druhoch alkoholu táto kombinácia vplyv na zhoršenie bolesti hlavy nemá. Ďalšou najčastejšie uvádzanou potravinou je čokoláda, ktorú ako spúšťací faktor opäť identifikujú najmä ženy.

Najesť a nepiť je tiež problém

Ak by ste sa zo strachu pred migrénou jedlu alebo pitiu vyhýbali, tiež by ste nerobili dobre. Vôbec najčastejšie uvádzaným dôvodom bolesti hlavy je totiž práve absencia jedla a pitia. Vynechávanie jedál a nepravidelné stravovanie ako hlavný spúšťač týchto problémov zmieňuje v rôznych štúdiách 30 – 75 % pacientov. Príčinou bolesti hlavy pri hlade je väčšinou klesajúca hladina glukózy v krvi. Zásadný pre liečbu je v tomto prípade pravidelný jedálny lístok (menšie dávky jedla podávané pravidelne). Dôležité je i predchádzať dehydratácii. Pri výskume tohto spúšťača ustúpila bolesť hlavy u 33 z 34 pacientov najneskôr do 3 hodín po podaní 500 – 750 ml vody.

Čím rýchlejšie bolesť utlmíte, tým lepšie

Ak vás migréna zastihne, nesnažte sa ju „prechodiť“ alebo pretrpieť. Tlmenie bolesti je súčasť efektívnej liečby. Prvou pomocou sú bežné lieky proti bolesti, na trhu je však i voľne predajný liek špeciálne určený na tlmenie migrény a tenznej bolesti hlavy s názvom Migralgin. Jeho výhodou je, že využíva kombináciu troch účinných látok (paracetamolu, kyseliny acetylsalicylovej a kofeínu), vďaka ktorej sa zosilňuje účinnosť lieku a tiež skracuje nástup účinku. Čím rýchlejšie pritom bolesť utlmíte, tým lepšie. V náročných situáciách, v ktorých sa denne nachádzame, napríklad pri vedení automobilu na diaľnici, na ťažkom rokovaní v práci alebo v spoločnosti veselo vykrikujúcich detí, je každá minúta bolesti navyše zbytočná.

Viac info najdete na www.ibalgin.sk.

Migralgin® je liek na vnútorné použitie. Pozorne si prečítajte príbalovú informáciu a poradťe sa s lekárom alebo lekárnikom. SACS.GANTIZ.16­.01.0088

chyba