Kliešte – ako sa ich nebáť

Celosvetovo sú kliešte po komároch druhými najvýznamnejšími vektormi pôvodcov infekčných ochorení. Na Slovensku sa vyskytuje okolo dvadsať druhov kliešťov, pričom päť druhov je schopných prenášať rôzne vírusy, baktérie či parazity.

19.05.2015 08:00
Kliešte – ako sa ich nebáť

Najznámejším a epidemiologicky najnebezpečnejším pre človeka z nich je kliešť obyčajný, Ixodes ricinus. Nebezpečný je tým, že môže byť nositeľom rôznych chorôb, akou je napríklad lymská borelióza a kliešťova encefalitída. Jedná sa o ochorenia, ktoré môžu viesť ku zdravotnému postihnutiu, výnimočne sa môžu končiť smrťou.

Kliešť obyčajný sa vyskytuje v listnatých a zmiešaných lesoch s bohatým krovinovým porastom, ale aj v mestských parkoch do nadmorskej výšky 600 až 800 metrov. Za posledné roky bol jeho výskyt v Európe zaznamenaný aj v miestach vyššej nadmorskej výšky, ako napr. v horských rekreačných oblastiach na Slovensku. Tento posun je spôsobený pravdepodobne klimatickými zmenami, tj. globálnym otepľovaním. „Slovensko zatiaľ nepatrí ku krajinám s vysokým výskytom kliešťovej encefalitídy ako je to napr. v susednom Česku, Slovinsku či v pobaltských krajinách. Napriek tomu, treba byť ostražití najmä v oblastiach, kde je riziko výskytu tohto ochorenia vyššie. Najznámejšou oblasťou je povodie rieky Váh, ktorá sa za ostatné roky posúva smerom na sever.“ (MUDr. Kerlik Jana, PhD., Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Banská Bystrica)

Kliešte – ako sa ich nebáť

Na rozdiel od lymskej boreliózy, špecifická liečba kliešťovej encefalitídy zatiaľ neexistuje. Kliešťovej encefalitíde je možné predísť očkovaním, u lymskej boreliózy taká možnosť nie je. Každopádne vždy je lepšie myslieť na preventívne opatrenia, ktoré minimalizujú prisatie kliešťa.

V prípade prisatia je dôležitá správna technika vyberania kliešťa. Kliešť by sa mal vybrať čím skôr. Nemal by sa chytať a vyberať holými prstami, pretože pri prasknutí jeho bruška hrozí riziko infekcie aj tomu, kto kliešťa vyberá. Neodporúča sa kliešťa natierať masťou či olejom, pretože sa začne dusiť a sliny, ktoré pri podráždení či dusení začne vylučovať, môžu obsahovať škodlivé vírusy a baktérie.

Kliešte – ako sa ich nebáť - produkt

Na slovenský trh sa uvádza moderná zdravotnícka pomôcka ATIX na bezpečné odstraňovanie kliešťov. Prípravok je v sprejovej forme a svojím silným kryogénnym účinkom kliešťa zmrazí, čím dôjde k uvoľneniu jeho ústneho ústrojenstva. Vďaka tomu sa obmedzí prenos patogénnych mikroorganizmov na hostiteľa. Špeciálne vyvinutá pinzeta, ktorá je súčasťou balenia, následne umožní kliešťa jednoducho odstrániť. Inštruktážne video ako správne používať ATIX si pozrite na www.zmrazkliesta.sk ATIX si môžete kúpiť v lekárni, cena 10 €

chyba