Nie je jedno, aký kašeľ vás trápi. Viete ho rozlíšiť a vybrať správnu liečbu?

Poznáte to. Chladné rána, vietor sa snaží dostať aj pod poslednú vrstvu teplého oblečenia a na lícach cítite staré známe štípanie, ktorá neodvratne symbolizuje príchod zimy. Napriek tomu, že dni sú často sychravé a daždivé, prináša toto obdobie hrajúce farbami aj potešenie. Alebo aj nie. Ak ležíte s kašľom v posteli.

16.02.2015 08:00
BOIRON inzercia

Kašeľ nie je choroba, ale príznak ochorenia. Predstavuje obranný reflex vyvolaný vírusovou alebo bakteriálnou infekciou, chemickým, mechanickým alebo tepelným podráždením . Hoci je v mnohých prípadoch sprievodným symptómom bežnej infekcie dýchacích ciest, prípadne pridruženým symptómom chrípky alebo nachladnutia, netreba jeho prítomnosť podceňovať. Chronický kašeľ, trvajúci najmenej 8 týždňov, vás môže upozorňovať na závažnejšie ochorenia (astma, pľúcna embólia a i.). Akútny, trvajúci zhruba do 20 dní, môžete úspešne liečiť aj doma. Pokiaľ viete, ako na to.

Pri samoliečbe kašľa a nákupe prípravku proti kašľu musíte v prvom rade identifikovať, o aký druh kašľa ide. Stretnúť sa môžete s dvoma základnými druhmi kašľa:

  • Suchý (dráždivý) kašeľ – objavuje sa väčšinou na začiatku ochorenia. Nakoľko sa pri ňom nevytvárajú hlieny, nemá liečebný účinok a je pre pacienta aj organizmus vyčerpávajúci. Preto je vhodné ho tlmiť
  • Vlhký (produktívny) kašeľ – je sprevádzaný početnou tvorbou hlienu. Jeho vykašliavaním sa očisťujú dýchacie cesty a telo sa zbavuje choroboplodných zárodkov. Vlhký kašeľ preto netlmíme, práve naopak, tvorbu hlienu podporujeme a zároveň sa snažíme uľahčiť jeho vykašliavanie.

Ako teda vybrať ten správny liek, aby sme si viac neuškodili, ako pomohli? Záleží na jeho pôsobení:

  • Antitusiká slúžia na tlmenie suchého dráždivého kašľa. Podávanie antitusík v prípade vlhkého kašľa môže mať za následok prehĺbenie infekcie.
  • K odstraňovaniu sekrétov z dýchacích ciest slúžia expektoranciá, ktoré môžeme ďalej deliť na:
    • mukolytiká, ktoré hlien riedia, ale nezvyšujú jeho množstvo
    • sekretomotoriká, ktoré produkciu hlienu zvyšujú a zároveň podporujú jeho transport von z dýchacích ciest
S prihliadnutím na fakt, že podávanie nesprávneho lieku môže mať neželané následky a zhoršenie stavu, je vhodné sa pri výbere lieku dobre zamyslieť. Mnoho krát je však určovanie povahy kašľa komplikované tým, že sa uvedené typy v priebehu ochorenia striedajú (v noci suchý záchvatový, cez deň vlhký produktívny).

Vtedy je čas siahnuť po lieku, pri ktorom si nemusíte lámať hlavu nad typom kašľa, ani sa obávať neželaného účinku. Stodal pôsobí na kašeľ rôzneho druhu na každej úrovni dýchacích ciest, pretože obsahuje kombináciu viacerých účinných látok, z ktorých sa uplatňuje práve tá najvhodnejšia. Už viac nemusíte nakupovať rôzne druhy liekov proti kašľu a striedať ich s rizikom, že sa netrafíte. Sirup má prírodné zloženie, neobsahuje kodeín, a preto je vhodný pre celú rodinu vrátane detí, tehotných a dojčiacich žien.

V prípade, že kašeľ neustúpi do 5 dní, je bolestivý, alebo sprevádzaný horúčkou, je potrebná konzultácia s lekárom.

chyba