Bylinky, ktoré podporujú trávenie

Ľudová múdrosť hovorí, že na každú chorobu nám príroda nadelila bylinku. Jej dary sa dajú využiť aj pri problémoch s trávením, ktoré sú vo sviatočných dňoch ešte aktuálnejšie než inokedy.

29.12.2014 08:00
Bentianna inzercia Foto:
Mätový čaj sa pije pri ťažkostiach horných dýchacích ciest, uvoľňuje kŕče a pomáha tráviacemu traktu

Na sviatky bez snehu sme si už chtiac-nechtiac zvykli a vieme ich prežiť. Ale boriť sa s nefungujúcim trávením, bolesťami žalúdka a nafukovaním, môže Vianoce naozaj pokaziť. Našťastie, vďaka skúsenostiam našich predkov, existujú odskúšané riešnia, ktoré prináša sama príroda. Odvar, čaj alebo jemne alkoholický likér z vhodných byliniek mali vždy po ruke skúsené liečiteľky aj naše staré mamy a nemusel by chýbať ani v modernej domácnosti. Bežne v nej napríklad nájdeme aníz (bedrovník anízový, latinsky Pimpinella anisum), o ktorom sa hovorí, že rastie nielen pre kuchyňu, ale aj pre lekárov. Sivozelené plody tejto byliny podporujú činnosť žliaz, zlepšujú tvorbu tráviacich enzýmov, pôsobia uvoľňujúco pri črevných a žalúdočných kolikách a miernia nepriaznivé pohyby žalúdka a čriev. Aníz je napríklad hlavnou zložkou gréckeho likéru Ouzo.

Aký horký, taký účinný na trávenie je aj horec žltý (Gentiana lutea). Podporuje tvorbu žalúdočných štiav, podporuje činnosť pečene a žlčníka a povzbudzuje celý organizmus. Ideálne je užívať odvar alebo kvapky z neho aspoň dvanásť hodín pred jedením, čo sa však dodržiava dosť ťažko, keďže jeme viackrát denne. Nevadí, je tu aj iná forma. Napríklad jemne alkoholický bylinný a výsostne slovenský likér Bentianna, ktorý okrem horca žltého, horského medu a hroznovej šťavy v sebe ukrýva aj trinásť ďalších byliniek podporujúcich trávenie. Malý kalíštek pred jedlom dokáže divy.

Nielen čerstvá, ale aj sušená mäta má výrazne... Foto: Andrea Gregorová
Bentianna inzercia Nielen čerstvá, ale aj sušená mäta má výrazne antiseptické a lokálne anestetické

Čo šlo dnu, musí von

Porušenie zákona, že čo šlo dnu, musí von, je nielen bolestivé, ale môže ohrozovať fungovanie celého organizmu. V tom prípade treba rýchlo siahnuť po odvare z koreňa čakanky (Cichorium intybus), ktorý pomáha aj pri takzvanej cestovnej zápche, keď vyprázdňovanie nefunguje kvôli zmene prostredia. Podporuje však aj chuť do jedla a pomáha pri chronických ochoreniach pečene a žlčníka, úľavu prináša pri bolestivých vredoch a používa sa aj ako podporná liečba cukrovky. Ako prírodné laxatívum sa osvedčili aj plody čakanky lekárskej (Tropaeolum majus), ktoré sa môžu pridať napríklad do urologického čaju. Uľavia a pôsobia aj protizápalovo, takže ak organizmus ohrozuje nejaká choroba, čakanka zasiahne.

Liečiteľské stálice

Vo finále spomenieme dve bylinky, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti – mätu priepornú (Mentha piperita) a materinu dúšku (Thymus serpillum). Prvá by mala byť vždy poruke, pretože uvoľňuje kŕče v bruchu, druhá zlepšuje trávenie a upravuje chuť do jedla. Pôsobí aj proti črevným parazitom a niektorým infekčným ochoreniam čriev. Podľa starej povesti je to matka premenená na kvietok, asi preto, že vie s ľahkosťou odpomôcť od celého radu problémov cez bolesť hlavy, závrat, problémy s dýchaním či trávením až po nespavosť.

Kalíšok Bentianny pred jedlom či po jedle... Foto: Archív firmy
bentianna inzercia Kalíšok Bentianny pred jedlom či po jedle nielenže dokáže divy, ale aj skvele chutí.

Nielen čerstvá, ale aj sušená mäta je bohatá na mentol, má výrazne antiseptické a lokálne anestetické vlastnosti. Mätový čaj sa pije pri ťažkostiach horných dýchacích ciest, uvoľňuje kŕče a pomáha tráviacemu traktu, odstraňuje plynatosť a je vhodný aj na výplachy ústnej dutiny. To je len pár byliniek, ktoré sa oplatí mať vždy poruke. Na trávenie ich príroda nededila oveľa viac, zrejme v presvedčení, že keď sa trápime, nie sme schopný naplno si vychutnávať život a jeho dary. Tak to zmeňme a nalejme si dobrého čaju alebo kalíšok obľúbeného likéru, ktorý pohladí dušu a pomôže aj organizmu.

Viac informácií nájdete tu.

chyba