Chrípka a prechladnutie. Čo robiť, keď sa cítite mizerne?

Spali ste síce dlho, ale veľmi príjemné prebudnenie to nebolo. Nos zapchatý nádchou, telo ako v ohni, bolia vás svaly aj kĺby. Máte chrípku alebo v lepšom prípade je to prechladnutie. Vírusy týchto ochorení sú tu s nami po celý rok, ale útočia najmä v chladnom počasí.

28.11.2013 08:00
150178990

Ak sa už stanete ich obeťou, ste vo väčšine prípadov vonku z hry na niekoľko dní. Dobrou správou ale je, že by ste tieto ochorenia mali byť schopní poraziť sami, s využitím vhodných, voľne predajných liekov. Pri liečení príznakov chrípky a prechladnutia si môžeme zvoliť dva prístupy.

Užívať lieky na zmiernenie jednotlivých príznakov alebo zvoliť niektorý z voľne predajných kombinovaných prípravkov. Hlavná výhoda kombinovaných prípravkov spočíva v tom, že dokážu zmierniť viacero príznakov chrípky a prechladnutia naraz. Medzi kombinované lieky patrí Coldrex – voľne predajný liek na vnútorné použitie. Coldrex je možné kúpiť buď vo forme tabliet alebo horúceho nápoja a je veľmi praktický. Pri užívaní liekov na jednotlivé príznaky totiž musíte myslieť na to, že niektoré lieky nemožno kombinovať.

Pre použitím vyššie uvedených liekov si však rozhodne nezabudnite starostlivo prečítať príbalovú informáciu a poradiť sa so svojim lekárom či lekárnikom.

Liečba chrípky aj prechladnutia sa taktiež často zameriava predovšetkým na odstránenie jednotlivých príznakov. Tu uvádzame ich prehľad.

Horúčka – medzi prvotné príznaky chrípky patrí horúčka. Od chvíle, kedy ochorenie prepukne, by ste si mali merať telesnú teplotu. Pokiaľ prekročí 38°C, použite k jej zníženiu vhodné lieky. Pokiaľ horúčka vystúpi na viac ako 39°C a trvá dlhšie ako jeden deň, vyhľadajte lekára. Pri horúčke nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín, tj. dva až tri litre denne.

Bolesti hlavy, kĺbov, svalov – sú ďalším typickým príznakom chrípky. Preto by ste mali dbať na dostatok odpočinku. Taktiež môžete použiť niektorý z voľne predajných liekov proti bolesti.

Bolesti hrdla – pomôže proti nim napríklad kloktanie slanej vody, vincentky alebo tzv. Priessnitzove obklady (mokrá vreckovka a cez ňu suchá šatka). Bolesť hrdla sa dá tiež tlmiť podávanými prípravkami vo forme pastiliek, kloktadiel alebo sprejov. Niektoré výrobky naviac obsahujú lokálne anestetiká.

Nádcha – zápal nosnej sliznice alebo inak povedané nádcha sprevádza každé prechladnutie. S nádchou je spojené aj kýchanie a upchatý nos. Základnou zbraňou pri boji s nádchou sú nosné kvapky. Tie udržiavajú nosnú priechodnosť a tým zabraňujú vzniku komplikácií. Nosné kvapky je vhodné doplniť inhaláciou slanej vody, či iných minerálnych vôd.

Kašeľ – sa často dostavuje až v závere chrípky. Vzniká dráždením dýchacích ciest. Rozlišujeme dva druhy kašľa. Suchý a vlhký, inak tiež produktívny. V prvom prípade podávame lieky na tlmenie kašľa, v druhom prípade berieme tie, ktoré uľahčujú vykašliavanie.

Kedy by sme mali navštíviť lekára?
Obyčajnú chrípku a prechladnutie by sme si mali zvládnuť vyliečiť sami. Napriek tomu sa môžu objaviť komplikácie ako napríklad zápal vedľajších ciest dýchacích alebo priedušiek. Tieto potiaže neodstránime sami, vyžadujú si poradu s lekárom. Toho by sme mali vyhľadať aj v prípade, ak horúčka presahujúca 39°C trvá dlhšie ako jeden deň alebo pokiaľ sa zdravotný stav po troch dňoch nezlepší.

chyba