Mykóza – najčastejší problém nôh a nechtov na nohách

Plesne majú istú podobnosť s rastlinami. Majú pevnú bunkovú stenu. Avšak na rozdiel od rastlín nemôžu vykonávať fotosyntézu. Hoci asi iba 100 druhov môže vyvolať u človeka ochorenia, tzv. mykózu, je ríša plesní s viac ako 120 000 druhmi veľmi obsiahla.

23.04.2013 08:00
Canespor - inzercia

Mykóza alebo mykotické ochorenie je infekčné ochorenie, ktoré je definované postihnutím tkaniva mikroskopickými hubami (plesňami a kvasinkami) pri zníženej lokálnej alebo celkovej imunite. Kritériá delenia sú rôzne, ale asi najjednoduchšie je rozdelenie na povrchové, postihujúce kožu a viditeľné sliznice, hlboké – orgánové a systémové, ktoré prenikajú do hlbších vrstiev a postihujú rôzne orgány. Pôvodcom kožných mykóz sú najčastejšie dermatofyty. Špeciálnou skupinou sú plesne nechtov.

Prevencia a dôsledná hygiena

Plesne na nás striehnu na verejných kúpaliskách, v krytých bazénoch, v saunách, telocvičniach, sprchách. Pre svoj život potrebujú teplo a vlhko. Výborne sa im darí všade tam, kde sa na dôvažok priveľmi nedbá na čistotu. Domov si ich môžete priniesť aj z návštevy u priateľov. Nepamätáte si, že by vám niečo dali? Stačí, ak ste si obuli papuče, ktoré si priamo pred vašimi očami vyzul pán domáci, alebo tie vyhradené pre návštevy. Plesňami napadnuté nohy nielenže nepôsobia esteticky, ale sú zdrojom nekončiacich sa problémov. Pleseň na pokožke môže byť taktiež počiatkom zdĺhavého mykotického ochorenia nechtov.

Neriskujte!

  • dbajte na hygienu nôh a dezinfekciu obuvi
  • vyhýbajte sa silónovým ponožkám
  • v saune či na plavárni používajte vlastné šľapky
  • po osprchovaní si nohy utrite dosucha – aj medziprstové priestory a až potom si obujte ponožky
Canespor - produkt inzercia

Objavili ste pleseň na nechtoch?

Krémy sú účinné na kožné mykózy a mykózy nechtov, ktorých postihnutie je v skoršom štádiu. Teda do liečby nechtov sa sami púšťame iba ak sú napadnuté maximálne dva nechty a aj to iba do jednej tretiny. Na trhu je momentálne voľnopredajná Canespor sada, ktorá pomáha k odstráneniu postihnutej časti nechtu. Komplexná liečba plesne nechtov je 2-fázová. Aby ste doliečili necht, je vhodné použiť ešte krém. Vhodný je napríklad Canespor krém, ktorý sa aplikuje len 1× denne. Avšak nato, aby bola liečba úspešná, musí byť pravidelná po dobu 6 až 8 týždňov. Krásne nechty sú ozdobou, starajte sa o ne!

chyba