Programovanie na základných školách? Deti ho potrebujú, učitelia ho ovládať nemusia

Základy programovania a programátorské myslenie sa dnes zídu už v takmer každom odvetví a pre deti budú za chvíľu povinnými vedomosťami. Ako ich pripraviť na budúcnosť, a pritom viac nezaťažovať učiteľov? Riešením môže byť dobrý krúžok.

14.04.2023 00:00
programko Foto:

Programovanie patrí dlhodobo medzi najžiadanejšie – a najlepšie platené – profesie. Už dnes chýba len na Slovensku viac ako 10 000 odborníkov na IT, a schopnosť čítať a rozumieť kódu naberá na dôležitosti aj v profesiách mimo technických odvetví.

Aj keď sa programovanie môže zdať zložité, pre deti sú programovacie jazyky rovnaké ako cudzie jazyky – ak sa im začnú venovať dostatočne skoro, budú pre nich úplne prirodzené.

Už druháci a tretiaci na základnej škole sa môžu začať učiť niektoré ľahšie jazyky, ako napríklad Scratch či dokonca základy jazyka Python, ktorý sa používa pri programovaní webstránok, ale aj dátovej analytike.

Foto: pexels
programko

Učiteľ nemusí vedieť všetko – ale môže veľa poskytnúť

Ako však dostať túto dôležitú schopnosť do učebných osnov? Už dnes sú preplnené – a ani od učiteľov informatiky nikto nemôže požadovať, aby boli vyškolení programátori.

Čo však nevie dať deťom učiteľ, to im môže sprostredkovať – napríklad cez lektora krúžkov Programko.

Programko sú krúžky programovania pre deti od druhého do deviateho ročníka ZŠ, v ktorých spoznajú programovacie jazyky ako C, Python či Java. Naučia sa tvoriť jednoduché programy, vytvoria vlastné hry, a popritom si precvičia aj matematiku a logiku.

Skúsení lektori aj na vašej škole

Lektori Programka sú študenti a absolventi vysokých škôl, ale tiež IT odborníci, ktorí v posledných rokoch vybudovali úspešné online kurzy programovania. Vďaka ich materiálom a lekciám sa už viac ako 1000 detí naučilo základy programovania (a ak máte záujem, môžete aj vaše deti prihlásiť tu).

Stále je však na Slovensku veľa detí, ktoré sa k takémuto vzdelávaniu nedostanú – a preto sa ľudia z Programka snažia dostať svoje kurzy aj na školy vo forme krúžkov.

Pripravili si pre školy cenovo veľmi výhodný balíček, v rámci ktorého zabezpečia všetko tak, aby sa učiteľ nemusel o nič starať: školiteľ príde do školy, vezme deti z družiny, venuje sa im hodinu v užšom kruhu a nakoniec ich odovzdá naspäť dozerajúcemu pedagógovi.

Ich krúžky otestovalo už 25 škôl po celom Slovensku – od Košíc a Trenčína, cez Miloslavov či Láb až po niekoľko škôl v Bratislave (ZŠ sv. Františka z Assisi, ZŠ za Kasárňou a ďalšie). Sú medzi nimi dokonca aj školy pre telesne či mentálne postihnuté deti – napríklad Integrovaná škola pre žiakov so zrakovým postihnutím na Svrčej ulici v Karlovej Vsi. A zatiaľ dostali od pedagógov vždy skvelé ohlasy

Foto: pexels
programko

Chcete na vašej škole začať krúžok programovania?

Ak ste učiteľ, riaditeľ alebo rodič a chceli by ste mať krúžky programovania aj na vašej škole, stačí sa ozvať na info@programko.sk. Nezáleží na tom, kde sa vaša škola nachádza – lektori buď prídu za vami, alebo môžu deti vyučovať diaľkovo.

Už za 30–40 € mesačne (v závislosti od počtu študentov) môžete študentom poskytnúť hneď niekoľko skvelých kurzov, v ktorých sa naučia základy rôznych programovacích jazykov. V cene krúžku je navyše okrem samotného vyučovania aj:

  • učebnica v PDF formáte, ku ktorej sa vie študent kedykoľvek vrátiť
  • diskusné fórum, kde lektor odpovedá na všetky študentské otázky
  • hodnotenie postupu žiakov každé 3 týždne, aj so zoznamom prebratého učiva
  • … a pre študentov aj potvrdenie o absolvovaní kurzu

Obsah lekcií sa dá po dohode upravovať aj pre individuálne potreby vašej školy. Okrem programovania sa na krúžkoch môžu deti venovať aj tvorbe grafiky, strihaniu videí alebo venovať pár lekcií bezpečnosti na internete, vrátane obrany voči kyberšikane.

Máte záujem aj o vzdelávanie pedagógov? Naše kurzy pre dospelých učiteľom dajú kvalitný základ a tiež výukové materiály pre študentov.

Učte ich pre budúcnosť

Dajte aj na vašej škole deťom možnosť deťom naučiť sa zručnosti budúcnosti. Napíšte na info@programko.sk, a dohodnite si krúžky na vašej škole už dnes!

chyba