Je hranie online hier pre deti naozaj zlé? Názory psychológa aj youtubera vás prekvapia

Vplyv počítačových hier na vývoj dieťaťa je a bude témou mnohých vedeckých štúdií. Rodičia či učitelia vnímajú počítačové hry spravidla skôr negatívne. Azda jediné pozitívum vidia dospelí v tom, že sa deti netúlajú vonku, ale sú pekne doma, pevne pripútané očami k monitoru. Inak mnohí z nás vnímajú gaming ako požierača času bez nejakého pozitívneho efektu.

15.02.2023 09:46
planeo, pr nepouzivat

Potvrdzuje to aj psychológ Mgr. Róbert Braciník: „Nekontrolované hranie počítačových hier môže prerásť do úzkostí, agresie až závislosti.“ Na druhej strane však treba spomenúť aj ich kladné efekty, ako napríklad zlepšenie pozornosti, rýchlejšie reakcie, zlepšenie kritického myslenia či schopnosť socializovať sa. „Počas hrania počítačových hier sa zapájajú iné mozgové prepojenia, ako keď napríklad pozeráte televíziu alebo čítate knihu. Každá hra rozvíja kreativitu. Hry, v ktorých sa hráč spolieha len sám na seba, učia deti samostatnosti pri rozhodovaní a prijímaní zodpovednosti za svoje činy,“ vysvetľuje odborník.

Róbert Braciník tvrdí, že aj počítačové hry,... Foto: archív RB
planeo, pr nepouzivat Róbert Braciník tvrdí, že aj počítačové hry, podobne ako tie stolové, môžu mať pozitívny prínos.

Gaming ako príprava na budúce povolanie? Veru áno!

Podľa slov skúseného psychológa si deti pri spoločných online hrách tiež nacvičujú sociálne zručnosti vo virtuálnom prostredí. „Pre rodičov to môže byť možno nepochopiteľné, no treba si uvedomiť, že už dnes žijeme veľkú časť života na internete, či už sú to sociálne siete, alebo online mítingy. A naše deti budú v tomto prostredí fungovať bežne a v oveľa väčšej miere,“ myslí si odborník.

No a pretože gro hier je v angličtine, netreba zabúdať ani na tento rozmer gamingu. Deti počas hry komunikujú v cudzom jazyku, čím si ho súčasne precvičujú a zároveň sa odbúravajú zábrany hovoriť. „Praktická znalosť cudzieho jazyka je dnes už podmienkou pri každej lepšej pracovnej príležitosti. Môžeme teda povedať, že hranie počítačových hier je aj investíciou do lepšej budúcnosti. Samozrejme, nesmie byť na úkor školy, pobytu vonku a spoločných voľnočasových aktivít s rovesníkmi či rodičmi,“ upozorňuje psychológ Róbert Braciník a odporúča rodičom ustrážiť rozumnú mieru hrania počítačových hier, ktorá je max. 2 hodiny denne.

S Lukášom Frlajsom si gameri budú môcť zahrať...
planeo, pr nepouzivat S Lukášom Frlajsom si gameri budú môcť zahrať už 18.2. v Nitre alebo online z domu.

Lukáš Frlajs má skúsenosti z praxe

Skúsenosti odborníka potvrdzuje aj herec, dabér, tvorca online obsahu a gamer Lukáš Frlajs, ktorý na jeden takýto event aj rovno pozýva – Gaming Challenge sa bude konať v Nitre v PLANEO OC Promenáda už 18.2.2023 od 14.00 hod. a hráči môžu vyhrať nielen ceny pre seba, ale aj poukaz pre svoju školu.

„Ako malý chalan som si pri hre vždy zresetoval mozog, pretože som pri hraní zabudol na problémy a žil som len pre danú chvíľu, inak by som v hre skončil. Gaming mi dosť pomohol aj s angličtinou, jednoducho nebol čas hanbiť sa hovoriť,“ spomína si dnes už tridsiatnik, známy z televíznej obrazovky aj z monitorov. „Hranie počítačových hier určite rozvíja aj online zručnosti, decká si môžu skúšať komentovať hry, natáčať vlastné videá, strihať ich, zdieľať na svojom kanáli a z času na čas prebehne aj nejaký event, kde tí najšikovnejší môžu aj niečo vyhrať,“ prináša svoje poznatky z praxe dlhoročný youtuber.

chyba