Ako si vybrať ten najlepší webhosting pre váš web?

Pri tvorbe vlastného webu skôr či neskôr narazíte na pojem, ktorý ste možno doteraz vnímali len veľmi okrajovo. Webhosting. Čo vlastne znamená a ako súvisí s vaším novým biznis webom?

15.12.2022 14:49
webglobe, pr nepouzivat

Faktom je, že digitálny svet sa od toho fyzického v skutočnosti až tak nelíši. Tiež si v ňom potrebujete zaobstarať priestory, v ktorých budete svoj tovar predávať. V online svete sa tento priestor nazýva webhosting a váš obchod, ako už asi tušíte, webstránka. Rovnako ako obchod v obchodnom centre či na ulici, aj váš web so svojimi fotkami, textami a ďalšími údajmi zaberá na internete trochu miesta. A prenájom tohto miesta je niečím, čo sa v online svete volá webhosting.

A prečo si nemôžem spraviť webhosting rovno u seba v počítači?

Čo si budeme klamať, väčšine z vás táto otázka pravdepodobne napadla už pred pár sekundami. Jednoduchá odpoveď však je, že váš domáci počítač nie je na webhosting dostatočne výkonný.

Stránka bežiaca na vašom notebooku by bola príliš pomalá a náchylná na hekerské útoky. A navyše – aby bola zákazníkom dostupná 24/7, nemohli by ste svoj počítač nikdy vypnúť.

Hosting, webhosting, server hosting…

Niektorým stačí malý butik, iný budujú už od začiatku celú supermarket. A tak je to aj s hostingom. Teda webhostingom. Medzi týmito pojmami je len malý rozdiel a často sa používajú ako synonymá. V najčistejšom zmysle slova je webhosting len jedným druhom hostingu – spravidla zdieľaným. Okrem neho existuje ešte aj server hosting, ktorý zahŕňa všetky druhy súkromných serverov.

Zdieľaný webhosting je dobrou voľbou pre všetkých, ktorý s tvorbou vlastných webov ešte len začínajú, keďže bez problémov zvládne e-shopy aj WordPressové weby. Navyše je – keďže server server zdieľate s viacerými webmi – lacnejší a jeho nastavenie je vďaka technickej podpore jednoduchšie.

Zároveň má však aj jednu veľkú nevýhodu. Poskytovateľ vám pri ňom garantuje priestor, no nie výkon. V časoch, keď je nápor na weby väčší (napríklad pred Vianocami), môže váš web spomaliť len preto, že sa zvýšila návštevnosť na weboch, s ktorými zdieľate svoj server.

Cena zdieľaného webhostingu sa pohybuje v rozmedzí od zopár eur po desiatky mesačne.

Server hosting

Druhá spomínaná možnosť, server hosting, sa hodí najmä rastúcim firmám, ktoré chcú mať čo najviac vecí vo vlastných rukách. Na výber majú z niekoľkých možností.

Prvou je virtuálny privátny server. Aj pri tom ste mierne závislí od svojich serverových susedov, tých je však výrazne menej. A čo je najlepšie, prevádzkovateľ vám garantuje výkon.

Druhou voľbou je VMS (skratka pre virtuálny managed server). Ten je vhodný pre ľudí, ktorí sa nechcú zdržovať s nastavovaním serveru. Jeho cena sa pohybuje od niekoľkých desiatok, až po zopár stoviek eur ročne.

Nuž a na záver je tu aj možnosť pre tých, ktorí majú veci radi úplne pod kontrolou. Fyzický server si môžete spravovať úplne sami, prípadne jeho správu prenechať poskytovateľovi no stále mať istotu, že svoje firemné dáta máte len pre seba, na svojom vlastnom disku. Je vhodný pre naozaj veľké spoločnosti a vidieť to aj na cene, ktorá je v rádoch desiatok až stoviek eur mesačne.

A nejde to aj zadarmo?

Nebudeme vám klamať. Ide. No aj v prípade webhostingu platí, že keď sa niekde objaví termín ZADARMO, bude v tom nejaký háčik. V tomto prípade taký, že na podnikanie je takýto freehosting prakticky nepoužiteľný. Pre­čo?

Bežný webhosting zadarmo totiž beží na doméne poskytovateľa, ktorá už na pohľad pôsobí nedôveryhodne. A okrem toho váš web plní cudzou reklamou, ktorej obsah neviete vôbec ovplyvniť. Navyše príliš dôveryhodne nepôsobí ani na Google,keďže zvyčajne nemá SSL certifikát. Šanca, že ju Google zobrazí vo výsledku vyhľadávania, je preto prakticky nulová.

Dá sa to aj inak? Skúste Webglobe

Webglobe ponúka zákazníkom bezplatný webhostingom pre začínajúcich podnikateľov. Túto možnosť zabezpečuje priamo WebEditor – užívateľsky prívetivý nástroj na vytváranie webov. Robí všetko, čo začiatočník potrebuje na svoj prvý web a je oveľa jednoduchší ako WordPress. Ponúka desiatky šablón, 100 MB priestoru, bezplatný SSL certifikát a navyše vašu stránku automaticky prispôsobuje mobilným telefónom.

Čo si pri webhostingu postrážiť?

Existuje niekoľko parametrov, podľa ktorých by ste sa mali pri výbere hostingu rozhodovať. Prvým je rýchlosť, ktorá závisí najmä od technológie servera. Rovnako, ak nie ešte viac dôležitá je bezpečnosť. Ponúka hosting ochranu pred kyberútokmi alebo spomínaný certifikát SSL? Postrážiť sa oplatí takisto spoľahlivosť servera (čokoľvek pod 99,9 % je málo), podporu (Má hosting telefonickú podporu v prípade výpadku?) a v neposlednom rade aj cenu.

Prečo mať slovenský hosting?

Rýchlosť hostingu závisí nielen od jeho serverov, ale aj od jeho latencie. Inými slovami od reakčného času servera na požiadavku zákazníka, ktorý si prezerá váš web. Nuž a latencia je o to väčšia, o koľko ďalej je server fyzicky od vás.

Zaobstarať si slovenský webhosting teda v prvom rade znamená, že váš poskytovateľ bude mať servery fyzicky na Slovensku. Nehovoriac o tom, že v prípade problémov ich budete ľahšie riešiť cez telefón v slovenčine, než nekonečným dopisovaním si do zahraničia. Čo je otrava, na ktorú pri rozbiehaní nového biznisu nemá čas nikto z nás.

chyba