Televízory a ich spotreba. Tipy, ako ušetriť

Televízory patria medzi tie najväčšie žrúty elektrickej energie v domácnosti. Máme pre vás tipy, ako znížiť ich spotrebu.

26.10.2022 00:00
Nay, pr, nepouzivat

V dnešných časoch sa o energiách hovorí viac ako inokedy a každý z nás premýšľa, ako znížiť celkovú spotrebu v domácnosti. Televízory patria k tým spotrebičom, ktoré si v boji s vysokými energiami zaslúžia vašu pozornosť.

Koľko žerú televízory

Spotreba jedeného televízora sa odvíja od mnohých faktorov. V Španielsku napríklad spočítali, že 10 % ročnej spotreby elektroniky zhltne práve televízia. Jedná sa však o priemer spotreby v jednom dome, kde sa televízor zapína na 2 hodiny.

Okrem času sú tu ešte ďalšie faktory, ktoré spotrebu televízora ovplyvňujú. Napríklad:

  • Veľkosť uhlopriečky – všeobecne platí, čím je uhlopriečka väčšia, tým viac rastie spotreba elektrickej energie.
  • Druh televízora – staršie modely spotrebujú viac energie než tie novšie. Pokiaľ chcete vedieť, ako je na tom váš televízor, pozrite sa na jeho energetický štítok.
  • Spôsob používania – je jasné, že ak u vás televízor beží celý deň, tak sa to odrazí na konečnom účte za elektrinu.

Vedeli ste, že?

Medzi najväčších žrútov elektrickej energie patria plazmové televízory. Plazmu dnes v domácnostiach tak často nenájdeme, keďže sa jej výroba stopla v roku 2014. V súčasnosti sa výrobcovia televízorov orientujú na modernejšie spôsoby prenosu obrazu, napríklad Samsung TV sa špecializuje na Quantum Dot technológiu a LG TV vylepšuje technológiu NanoCell.

Ak máte doma televízor, ktorého spotreba nie je nijako oslnivá, nezúfajte. Žrúta energie môžete skrotiť napríklad týmito krokmi.

1. Kalibrácia televízora

Televízor s tým najlepším možným obrazom pri optimálnej spotrebe môžete mať aj vy, vyskúšajte kalibráciu. Získate ňou nielen vyladený obraz, ale aj šetrné nastavenie televízora tak, aby zbytočne nespotrebovával elektrickú energiu naviac.

Televízor si môžete nechať nakalibrovať napríklad aj priamo v predajniach NAY po celom Slovensku. Túto službu ponúka aj e-shop NAY pri kúpe nového televízora.

2. Upravte jas obrazovky

Čím menej svetla televízor vyžaruje, tým menej energie spotrebuje. Samozrejme, jas nastavujte tak, aby ste sa na obraz ešte mohli pozerať. Často pomôže zatiahnutie závesov a následné zníženie jasu.

3. Používajte tuner

Tuner je súčiastka, ktorá prijíma a spracováva televízny signál. V súčasnosti nájdeme vo väčšine televízorov digitálny tuner, u tých najnovších aj satelitný alebo káblový tuner.

Mnoho domácnosti na príjem signálu naďalej využíva set-top-box bez pripojenia zabudovaného tunera. Toto rozhodnutie má však zásadný vplyv na spotrebu elektrickej energie. Používanie zabudovaného tunera je energeticky menej náročné než využívanie ďalšieho zariadenia naviac.

4. Televízor vypínajte úplne

Ak chcete ušetriť, naučte sa televízor vypínať aj zo siete. Červené tlačidlo na ovládači síce televízor vypne, ale necháva ho v pohotovostnom režime, ktorý stále spotrebováva energiu.

Na to, aby ste televízor vypli úplne, je potrebné ho vytiahnuť zo zásuvky, alebo si pomôcť smart zásuvkou, ktorú vypnete na diaľku.

TIP: Ako úplne vypnúť Android TV

Na diaľkovom ovládači podržte tlačidlo vypnutia 5 sekúnd. Na obrazovke vyskočia 2 možnosti, kliknite na OK a televízor s Android TV sa vypne.

5. Zabudnite na zvukovú kulisu

V mnohých domácnostiach beží televízor ako kulisa po celý deň. A je to teda dosť drahá kulisa. Keď zvuk potrebujete, lacnejšie bude rádio. Prípadne, ak to váš televízor dokáže, zapnite zvuk, ale obraz nechajte vypnutý.

6. Nastavte si automatické vypínanie

Televízor niekedy zabudneme vypnúť – musíme rýchlo odísť, zaspíme pri ňom… Tu pomôže funkcia Stand-by, ktorá televízor po určitom čase vypne sama.

Prípadne televízor vypnite úplne a vyrazte do prírody. Ušetríte za energie a vy sami si dobijete baterky. Je totiž vedecky dokázané, že pobyt v prírode znižuje hladinu stresu a zlepšuje imunitný systém.

chyba