Budúcnosť s Apple: Odhalenie Parkinsonovej choroby a ďalšie novinky

Jabĺčkový vizionár zo Sillicon Valley patrí medzi tie firmy, ktoré určujú trendy a neustále svoje technológie inovujú. Zoznámte sa s tými najnovšími vychytávkami, ktoré Apple prináša na trh.

26.09.2022 00:00
H1, Nay novinky, Apple, pr, nepouzivat

Apple Watch pomôžu odhaliť Parkinsona

Vo svete smart hodiniek vás už obyčajné meranie neprekvapí. Také hodinky Apple Watch dokážu napríklad merať EKG, vyššie rady aj saturáciu kyslíka v krvi. A zdá sa, že ďalšia funkcia je nablízku – včasné rozpoznanie Parkinsonovej choroby.

Inžinieri Applu sa pokúšajú o včasnú diagnostiku tejto zákernej choroby, ktorá postihuje nervový systém, od roku 2015. Začínali telefónom iPhone, o tri roky neskôr pridali do svojho ResearchKitu v Apple Watch hodinkách funkciu priebežného monitorovania trasu a dyskinézy (najčastejšie prejavy Parkinsonovej choroby). Takže Apple Watch mohli zhromažďovať dáta o tom, či náhodou užívateľ smart hodiniek nevykazuje nadmerné vrtenie a kývavé pohyby. To však bolo všetko, záznamy sa iba zbierali, nič viac.

Práve tejto funkcie sa chytil technologický startup Rune Labs a od Úradu na kontrolu potravín a liečiv v USA získal povolenie používať Apple Watch na monitorovanie trasu a ďalších symptómov Parkinsonovej choroby. Dvere k včasnému odhaleniu tejto diagnózy sú tak opäť o čosi viac otvorené.

MacBook s novým čipom a skvelou výdržou

A neostaneme len pri hodinkách. Je zvykom, že Apple každý rok príde s vynovenou radou väčšiny svojich produktov. V lete predstavil MacBook s novým čipom M2, ktorý má o 18 % rýchlejšiu CPU jednotku, o 25 % vyšší grafický výkon a o 40 % rýchlejšie strojové učenie než jeho predchodca s čipom M1. Okrem nového čipu je najnovší MacBook vybavený magnetickou nabíjačkou MagSafe 3 a vydrží 18 hodín bez pripojenia do siete.

To nie je všetko. S čipom M2 a hernou funkciou MetalFX Upscaling sa MacBook viac otvára svetu gamingu. Hranie hier sa vďaka MetalFX Upscaling totiž stáva plynulejšie. K Applu sa tak priklonili známi vývojári hier ako No Man’s Sky, Resident Evil a edíciu pre Apple pripravuje aj Grid Legends.

iPhone 14 vám môže zachrániť život

Apple nenecháva bez napredovania ani ikonický iPhone. Jeho najnovšia verzia, iPhone 14 má kvalitný displej a vylepšené nočné fotenie.

IPhone 14 prichádza aj s novinkou – vyslanie SOS signálu cez satelit na obežnej dráhe. To znamená, že volanie o pomoc odíde do sveta, aj keď ste bez signálu. Táto funkcia je zatiaľ dostupná len na území USA a Kanady, snáď sa jej rozšírenia dočkáme aj u nás.

V roku 2022 tak Apple opäť dokázal, že patrí k tým, ktorý smer technologického sveta určujú a nie ho len slepo nasledujú.

chyba