Herné notebooky a počítače: Do hry vstupuje Mac

Svet gamerov pre spoločnosť Apple nebol nikdy prioritný. Zdá sa však, že nastávajú nové časy. Počas svojej developerskej konferencie (WWDC) totiž Apple predstavil novinku, ktorá mnohých gamerov dostala do kolien.

22.09.2022 00:00
H1 Herne ntb a Mac, NAY, pr, nepouzivat

Ešte pred pár mesiacmi by ste pri spojení herné notebooky nehovorili o výrobkoch od Applu. Donedávna boli u jabĺčkových laptopov hlavnou prekážkou gamingu menej výkonné čipy. S novými M1, M Pro, M1 Max a M1 Ultra čipmi ich výkon síce raketovo vystrelil, stále to však nebol dôvod pre kúpu MacBoooku na hranie.

MetalFX Upscaling od Apple zvyšuje plynulosť hry

Svet sa však mení a mení sa aj technologický gigant. V júni 2022, počas konferencie Apple WWDC 2022, spoločnosť predstavila novú výkonnú hernú zbraň: MetalFX Upscaling.

Vďaka MetalFX Upscaling funkcii sa hra stáva plynulejšou. Nová technológia totiž zvyšuje počet snímok za sekundu a nezaťažuje nadmerne grafický procesor. Vylepšený obraz je s MetalFX Upscaling zaručený.

Apple prichádza s čipom M2

Ďalšou dobrou správou pre všetkých gamerov je predstavenie čipu M2 pre MacBook Air a Pro. Ak bol výkon čipu M1 výborný, tak k čipu M2 budete len ťažko hľadať to správne prídavné meno.

M2 má totiž o 25 % tranzistorov viac než čip M1 a teda aj lepší výkon. Ďalším upgradom je takmer dvojnásobný nárast rýchlosti prenosu dát, takže nečakajte žiadne zasekávanie. A gamerov bude zaujímať tiež grafika. Apple uvádza, že M2 má až o 25 % vyšší grafický výkon ako M1 pri rovnakej úrovni výkonu.

Prvý MacBook Air s čipom M2 sa na trhu objavil v lete 2022 a jeho cena sa začína na sume 1 499 €. Obdivuhodná je aj výdrž batérie, na 80 % sa nabije za 20 minút.

Resident Evil na Macu ľavou zadnou

Zdá sa teda, že hernému svetu sa otvára posledná nezdolaná technologická bašta. Na spomínanej konferencii si Masaru Ijuin z japonského Capcomu (vydavateľ a vývojár hier) zahral najnovšie vydanie hry Resident Evil rovno na pódiu a tvrdil, že na MacBook Air sa hra bez problémov rozbehne na rozlíšenie 1080 p – teda bude pre ľudské oko krásne plynulá.

Svoje áno povedala Applu aj dobrodružná survival hra No Man’s Sky, ktorá bude pre Mac a tiež iPad dostupná počas tohto roka. K Applu sa chystá aj hra s kultovými pretekmi Grid Legends. MetalFX by teda mohol byť dobrým lákadlom aj pre ostatných vývojárov hier.

TIP na záver

A keď tu už hovoríme o iných možnostiach v hernom biznise, pozrite sa aj na laptopy, ktoré nie sú spojované výlučne s gamingom. Napríklad notebooky HP sú známe ako spoľahlivé stroje s dobrým zákazníckym servisom. Aj preto niet divu, že sa čoraz častejšie medzi dobre hodnotenými hernými notebookmi objavuje práve tento výrobca. Skúste napríklad HP Victus či HP Pavilion Gaming.

chyba